Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα-Τους στέλνουν στην ΚΔ για 150 ευρώ
14:54 - 20 Αυγούστου 2022
Tην ώρα που η Κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για να αναχαιτίσει τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές που φθάνουν, ως επί το πλείστων από τα κατεχόμενα, στο ψευδοκράτος συνεχίζουν να οργιάζουν οι διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρουν υπηκόους τρίτων χωρών στο ψευδοκράτος, για να φθάσουν στις ελεύθερες περιοχές έναντι αμοιβής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μεταναστευτικές ροές-Σε εφαρμογή master plan για Πουρνάρα
Ενδεικτικό του τρόπου που δρουν οι διακινητές, είναι ρεπορτάζ της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας «Χαμπέρ Κίμπρις», όπου γίνεται αναφορά και σε μια πρόσφατη απόπειρα μετάβασης δια μέσου της νεκρής ζώνης, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.
«Αυτόν τον μήνα, διακινητές ανθρώπων μετέφεραν δύο υπηκόους Μπαγκλαντές, ηλικίας 21 και 27 ετών, από το Μπαγκλαντές στην "τδβκ" με την υπόσχεση να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη και έλαβαν ως αντάλλαγμα 6 χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Εισήγαγαν αυτά τα δύο άτομα στο πανεπιστήμιο και τα έστειλαν να εργαστούν σε οικοδομές. Στη συνέχεια, οδήγησαν αυτά τα θύματα στην περιοχή του "γιγιτλέρ μπουρτζού" (περιοχή Λήδρα Πάλας) με σκοπό να περάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και έλαβαν ως αντάλλαγμα 150 ευρώ ανά άτομο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Προστίθεται στο ρεπορτάζ, ότι πολίτες Τρίτων Χωρών που οδηγούνται στα κατεχόμενα από διακινητές «εξαναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν, να εργάζονται παράνομα, υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση στους λεγόμενους χώρους εργασίας τους και εμπλέκονται στο (οργανωμένο) έγκλημα».
Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση των εικονικών «φοιτητών» στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων. «Η "αστυνομία" ανακοίνωσε ότι ύποπτοι για εμπορία ανθρώπων εισήγαγαν 322 υπηκόους του Μπαγκλαντές σε 5 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 και 2022. Κανένα από αυτά (τα 322 άτομα) δεν φοίτησε. Και 22 άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για διάφορα αδικήματα, ιδίως για παραβίαση της στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης» σημειώνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά στοιχεία για τα περί ταρίφας με διευθύνσεις αλλοδαπών το Υφ. Πρόνοιας
Στο περίμενε για «300», καμία εξέλιξη με τις κάμερες
Την ίδια ώρα, στην ελεγχόμενη από τη Δημοκρατία περιοχή, η μάχη για ανακοπή των παράνομων διελεύσεων από τις γκρίζες ζώνες των κατεχομένων, καλά κρατεί, αφού οι ροές είναι ασταμάτητες και έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του Ιούλη, οι διελεύσεις για το πρώτο επτάμηνο του έτους έφθασαν στην κορύφωση τους, καθότι ξεπέρασαν ακόμη και το ρεκόρ του 2019, όταν τότε, για ολόκληρο το χρόνο έφθασαν στην Κύπρο ήταν 13.649, ενώ μέχρι τον Ιούλιο έφθασαν τις 13.818.
Παρόλα αυτά, τα εργαλεία που δόθηκαν στους αρμόδιους, δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή και είναι άγνωστος ο χρόνος που θα χρησιμοποιηθούν. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την μίσθωση 300 συμβασιούχων αστυνομικών, ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως να χαθεί και η περίοδος του Φθινοπώρου.
Κι αυτό διότι όσοι τελικά προσληφθούν, μετά την προκήρυξη των θέσεων, θα πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση στην Αστυνομία, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.
Επίσης, σε ότι αφορά στο σύστημα καμερών που θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία, δεν έχει προκύψει ακόμα οποιαδήποτε εξέλιξη, παρότι υπήρχαν πληροφορίες περί τα τέλη του περασμένου μήνα, πώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα άρχιζε η τοποθέτησή τους. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή σε προηγούμενο δημοσίευμα του REPORTER, «ακολούθουνται τα χρονοδιαγράμματα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιλύθηκαν τα προβλήματα με τους φράχτες-Περιμένει τους 300 ο Νουρής