Σήκωσαν το γάντι ΥΠΕΣ και Αστυνομία για απέλαση πατέρα-«Του δόθηκαν ευκαιρίες»

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε από την Επίτροπο του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, για την απέλαση πατέρα 15χρονου μαθητή, το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι τόσο ο πατέρας, όσο και η μητέρα του 15χρονου έφθασαν παράνομα στην Κύπρο το 2005 και στη συνέχεια έφεραν το αγόρι στη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέλασαν πατέρα 15χρονου μαθητή-Παρέμβαση Μιχαηλίδου για επανεξέταση

 Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι σε σχέση με την υπόθεση της απέλασης οικογένειας από τη Γεωργία, για την οποία η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δημοσιοποίησε σχετική επιστολή, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «το ζεύγος των δυο Γεωργιανών εισήλθε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 και τόσο το αίτημα τους για διεθνή προστασία όσο και η προσφυγή τους στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, αλλά και η αίτηση τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για έκδοση προνομιακού διατάγματος φύσεως Habeas Corpus, απορρίφθηκαν. Το ζεύγος κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του στη Δημοκρατία απέκτησε ένα παιδί».

Σημειώνει πως «η οικογένεια παρέμεινε παράνομα στη χώρα χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για νομιμοποίηση της παραμονής της, παρά τις επανειλημμένες ευκαιρίες και συστάσεις που της δόθηκαν προς τούτο».

Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των ευκαιριών που τους δόθηκαν περιλαμβάνεται και η αναστολή της κράτησης του πατέρα με την προϋπόθεση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εθελούσιο επαναπατρισμό της οικογένειας, πράγμα που δεν έπραξε σε κανένα στάδιο της πολύχρονης παράνομης παραμονής τους».

Καταλήγοντας, τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, το σύνολο των αρνητικών αποφάσεων των διοικητικών οργάνων αλλά και το συμφέρον του παιδιού, το Υπουργείο Εσωτερικών μερίμνησε για την έκδοση των αναγκαίων ταξιδιωτικών εγγράφων για το σύνολο των μελών της οικογένειας, ώστε όλοι να αναχωρήσουν από τη Δημοκρατία προς τη χώρα καταγωγής τους».

Διαψεύδει για τη χρήση ένεσης η Αστυνομία

Λίγες ώρες αργότερα, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Αστυνομία, η οποία διέψευσε ότι έκανε χρήση ένεσης για να απελάσει τον πατέρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, «η απέλαση του συγκεκριμένου προσώπου έγινε καθόλα νομότυπα στη βάση διαταγμάτων του Λειτουργού Μετανάστευσης, εφόσον αυτός εισήλθε και διέμενε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2005, όπως αναφέρεται και στην σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σημειώνει ότι «όσο αφορά στο σημείο της ανακοίνωσης της Επιτρόπου όπως αναφέρεται κατά λέξη “(….) χθες, χωρίς κάποια ενημέρωση ή προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε η απέλαση του πατέρα του στη ΧΧΧΧ. Συγκεκριμένα 6-7 άτομα παρουσιάστηκαν στο χώρο κράτησης άτυπων μεταναστών στη Μενόγεια όπου κρατείτο, και με τη χρήση χειροπέδων, ηλεκτρονικού βραχιολιού και ηρεμιστικής ένεσης (με επιφύλαξη), τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου πραγματοποιήθηκε η απέλασή του στη ΧΧΧΧ”, η Αστυνομία διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι, ουδέποτε χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση».

Καταλήγοντας, η Αστυνομία τονίζει πως «ο εν λόγω αλλοδαπός ήταν ενήμερος για τη διαδικασία και κατά τη διάρκεια της απέλασης του ήταν συνεργάσιμος χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».

Ζήτησε ανατροπή απόφασης η Επίτροπος

Προηγουμένως, η Επίτροπος μέσω επιστολής της, ανέφερε πως, «ο 15χρονος ΧΧΧΧ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Λειτουργό του Γραφείου μου, ενημέρωσε ότι: χθες, χωρίς κάποια ενημέρωση ή προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε η απέλαση του πατέρα του στη ΧΧΧΧ. Συγκεκριμένα 6-7 άτομα παρουσιάστηκαν στο χώρο κράτησης άτυπων μεταναστών στη Μενόγεια όπου κρατείτο, και με τη χρήση χειροπέδων, ηλεκτρονικού βραχιολιού στο πόδι και ηρεμιστικής ένεσης (με επιφύλαξη), τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου πραγματοποιήθηκε η απέλασή του στη ΧΧΧΧ».

Σημείωνε εξάλλου ότι «ο απελαθείς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ΧΧΧΧ σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, και όπως του ανέφεραν σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί η απέλαση της συζύγου και του παιδιού του. Με δεδομένες τις εν λόγω εξελίξεις, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται και ο ανήλικος».

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, ειδικά σε σχέση με τις πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Η εξουσία του κράτους για άσκηση μεταναστευτικού ελέγχου είναι σεβαστή, αλλά, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, αυτή πρέπει να ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της Συμβάσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όταν άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν παιδιά. Όπως έχω επισημάνει και στην προγενέστερη παρέμβασή μου, ο ΧΧΧΧ είναι παιδί το οποίο γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει ισχυρούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς στη χώρα και επομένως, εμπίπτει στην κατηγορία μεταναστών με μακρά και εδραιωμένη παραμονή στην Κύπρο»..

Η κ. Μιχαηλίδου ζήτησε να δοθούν οδηγίες για να επανεξεταστεί, το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον κο ΧΧΧΧ ειδική άδεια παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και κατά τη λήψη των αποφάσεων αυτών, να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη, το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη λυκειακή του εκπαίδευση σε γλώσσα που κατέχει και γενικά το συμφέρον του 15χρονου ΧΧΧΧ.

«Με βάση τη χθεσινή απέλαση εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί σε σχέση με το κατά πόσον λήφθηκαν υπόψη τα όσα αναλύθηκαν στην εν λόγω παρέμβασή μου, στην οποία δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, εφιστώ προσοχή ώστε, οι μελλοντικές ενέργειες που οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβούν, να διασφαλίζουν το συμφέρον και τα δικαιώματα του ανήλικου, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση τα οποία, να υπενθυμίσω ότι, είναι ενσωματωμένα στην εθνική νομοθεσία και επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις», ανέφερε.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών, στην Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας , στον Επαρχιακό Λειτουργό Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λευκωσίας, στην Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, στον Διοικητή Υπηρεσίας Αλλοδαφπών και Μετανάστευσης, (με το φαξ), στον απελαθέντα, στον Πρόεδρο Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγίου Δομετίου και στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βλέπουν ανεξέλεγκτη παρανομία με τις οικιακές βοηθούς τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας-Ηχούν καμπανάκι
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
Αυτός καταζητείται από την Αστυνομία για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων στην Πάφο (pic)
Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος