Πιέσεις εντός και εκτός για παρακολουθήσεις-Στο κάδρο κάθοδος κλιμακίου από ΕΚ

Θορυβημένη είναι η Κυβέρνηση ως προς την τροπή που έχει λάβει το ζήτημα των παρακολουθήσεων και στην Κύπρο, αφού πλέον το θέμα μεταφέρεται στις Βρυξέλλες όπου θα ανοίξει για τα καλά και η Κύπρος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, χωρίς μάλιστα να αποκαλείται να φθάσει στο νησί μας και κλιμάκιο της Επιτροπής PEGA για έρευνα.  

Στον απόηχο των αποκαλύψεων στην Ελλάδα, στο προσκήνιο επανήλθε η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο που έκλεισε με πρόστιμο στην εταιρεία, την ώρα που σε επίπεδο Βρυξελλών η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA είναι επιφορτισμένη με την ειδική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κακόβουλο λογισμικό Pegasus που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε ξένους ηγέτες, απέστειλε επιστολή στον Ταλ Ντίλιαν, τον άνθρωπο δηλαδή που είδαμε να διαφημίζει στους δρόμους της Λάρνακας τις «αστείρευτες» δυνατότητες του βαν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και διάφοροι πολιτικοί, τις τελευταίες ημέρες ζητούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί παράνομων παρακολουθήσεων και κατοχή κακόβουλων λογισμικών, ωστόσο, η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν σε συνδυασμό με την άθελη παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης για κατοχή συστημάτων παρακολούθησης, το οποίο ήθελε να αξιοποιήσει στις Φυλακές, με τη Διεύθυνση να αρνείται δείχνοντας παρανομία αφού καταγράφονταν τα δεδομένα και άλλων πολιτών, ήρθε να βάλει σε μπελάδες την Κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυκνώνουν οι φωνές για παρακολουθήσεις στην Κύπρο-Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα

Και αυτό διότι, θα πρέπει να εξηγήσει τους χειρισμούς της γύρω από το κατασκοπευτικό βαν και γιατί η υπόθεση έκλεισε, ενώ από την άλλη, η παραδοχή της Δράκου για κατοχή συστήματος που έχει την δυνατότητα να καταγράφει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, δείχνει την αγορά συστημάτων, για τα οποία θα πρέπει να εξηγηθεί πώς αγοράστηκαν, ποιος ελέγχει τη χρήση τους και αν χρησιμοποιήθηκαν σε οποιαδήποτε περίπτωση παράνομα. Μια παραδοχή που ήρθε εκ παραδρομής, αφού σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχωρούσαν με την αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, παρά τις απανωτές επιστολές της Διεύθυνσης των Φυλακών, διέρρευσε η απόρρητη αλληλογραφία της υπουργού Δικαιοσύνης με την Διεύθυνση των Φυλακών που έδειχνε πως πρόθεση ήταν η καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κάτι που στην συνέχεια γύρισε μπούμερανγκ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προκάλεσε τεράστια δυσφορία στην Κυβέρνηση. Ειδικότερα τώρα, που το ζήτημα έλαβε διαστάσεις και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA, άνοιξε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, παραθέτοντας μεταξύ άλλων την επιστολή της Στέφης Δράκου.

Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά της, επανερχόμενη στο θέμα, απέρριψε τα περί παρακολουθήσεων, παραπέμποντας στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά το σάλο, προσθέτοντας πως «θα εγκατασταθεί το αναγκαίο σύστημα που θα δώσει τη δυνατότητα στη διεύθυνση των φυλακών να επιβάλει αποτελεσματικά τον νόμο και τους κανονισμούς των φυλακών, σε ότι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός του χώρου των φυλακών». Υπενθυμίζεται, πως με βάση την απόρρητη επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο, η Στέφη Δράκου έλεγε πως το σύστημα θα κατέγραφε το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση, το ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση, τον αριθμό τηλεφώνου προς το οποίο γίνεται η κλήση, τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται, την ημερομηνία και ώρα της κλήσης και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση. Κάτι που όπως εξηγούν ειδικοί, πρόκειται για καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, εξού και η Διεύθυνση των Φυλακών εξέφρασε την διαφωνία της, δείχνοντας στην υπουργό πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα και η καταγραφή δεδομένων χωρίς σχετικό διάταγμα, δεν εμπίπτει στα πλαίσια του νόμου.            

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον κλοιό των Βρυξελλών-Πιέζει για να ανοίξουν στόματα για παρακολουθήσεις η ΕΕ

Η υπουργός, δεν θέλησε να απαντήσει στην ριπή ερωτημάτων από τα κόμματα και τους πολιτικούς ως προς την κατοχή συστημάτων, ενώ σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα πυρά και να υπεραμυνθεί των ενεργειών της, επικαλέστηκε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνει και τη γνώμη της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως επίσης και του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων ως η αναθέτουσα αρχή αρμόδια για την εγκατάσταση του συστήματος, ρίχνοντας τους με αυτό τον τρόπο το μπαλάκι της ευθύνης σε σχέση με τις οδηγίες που έδωσε στη Διεύθυνση των Φυλακών.

Ωστόσο, πηγές που μίλησαν στον REPORTER, ανέφεραν πως δεν γνώριζαν ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στην κλειστή Φυλακή, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφονται στοιχεία και άλλων πολιτών που επισκέπτονταν τα Φυλακισμένα Μνήματα ή όσων σταθμεύουν στο χώρο στάθμευσης των Φυλακών, ή περίοικων ή περαστικών, αφού η εταιρεία ήταν ξεκάθαρη πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… επανάληψη των δηλώσεων της απαντά στο Γεωργίου η Δράκου για παρακολουθήσεις

Πέραν όμως των πιο πάνω, φαίνεται πως η Διεύθυνση των Φυλακών σε περίπτωση που έδινε τη συγκατάθεση της, τότε θα καταγράφονταν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα πολιτών, με το ζήτημα αυτή τη στιγμή που εγείρεται και το οποίο θα εξεταστεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, είναι πώς η Κύπρος κατέχει τέτοιο σύστημα, ποιος το ελέγχει και εάν χρησιμοποιήθηκε χωρίς σχετικό διάταγμα, όπως προνοεί η νομοθεσία, ενώ εύλογα προκύπτει και το ερώτημα εάν το σύστημα των Φυλακών θα χρησιμοποιείτοως δούρειος ίππος.  

Από την άλλη, στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και τα email που αποκαλύφθηκαν μέσω των WikiLeaks, με τα email που αντάλλαζαν στελέχη εταιρείας που πωλούσε κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων με αξιωματικό της Αστυνομίας. Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα εν λόγω emails, πέραν από το ενδιαφέρον της Αστυνομίας, είναι πως η Κύπρος, ήδη είχε τα εν λόγω συστήματα τον Ιανουάριο του 2014, όταν τα emails αποκαλύφθηκαν. Μάλιστα εκείνες οι αποκαλύψεις είχαν φέρει και την παραίτηση του τότε διοικητή της ΚΥΠ, Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος ενώπιον της αποκάλυψης απόρρητων στοιχείων, επέλεξε να αποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικοινώνησε με Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα ο Στεφάνου-Αντάλλαξαν πληροφορίες για παρακολουθήσεις

Όλα τα πιο πάνω αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής PEGA, κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα, μετά από εισήγηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια στο τραπέζι θα τεθεί και η Κύπρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλοι οι αρμόδιοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις, χωρίς να αποκλείεται να κληθούν και ενώπιον της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σε πολιτικό επίπεδο, την ώρα που η Κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί οποιαδήποτε κουβέντα για έρευνα, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε παρακολουθήθηκε στην Κύπρο, είτε πολιτικός, είτε δημοσιογράφος, ο πολιτικός κόσμος αυξάνει την ένταση της πίεσης του σε διάφορα επίπεδα ζητώντας διορισμό ερευνητικής, τουλάχιστον για το θέμα του Ταλ Ντίλιαν που σήμερα εμπλέκεται στην υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη ενώ πριν λίγα χρόνια απασχόλησες την Κύπρο για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη η υπόθεση έκλεισε χωρίς να διερευνηθεί ποινικά, από τη Νομική Υπηρεσία, με τον Σάββα Αγγελίδη σε βγαίνει μπροστά και να αναφέρει μεταξύ άλλων πως αξιολογώντας το αβέβαιο της έκβασης μίας ακροαματικής διαδικασίας -ιδιαίτερα όταν εγείρονται πολύπλοκα νομικά, αλλά ιδίως τεχνικά ζητήματα- και λαμβάνοντας υπόψη την ανάληψη πλήρους ευθύνης εκ μέρους της «Ws Wispear Systems Ltd.» ενώπιον της Επιτρόπου, «αποφασίσαμε τη διακοπή της ποινικής διαδικασίας εναντίον των τριών φυσικών προσώπων που διωχθήκαν», ενώ σε ότι αφορά τη σχέση του με τον Ταλ Ντίλιαν, δήλωσε πως «πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακουμπούν τη λασπολογία και απώτερος σκοπός τους είναι να πλήξουν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το άτομό μου». Επίσης, ανέφερε πως « ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ εμού ή συγγενικών μου προσώπων με τον κ. Ταλ Ντίλιαν. Το γεγονός ότι συγγενικό μου πρόσωπο, προ δεκαετίας, είχε σκοπό να συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κ. Σαχάκ Αβνί, χωρίς εν τέλει να υπάρξει επαγγελματική συνεργασία αφού αυτή είχε εξ’ αρχής ναυαγήσει, όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία που ενεγράφη από το πρώην δικηγορικό μου γραφείο, με οδηγίες του συγγενικού μου προσώπου, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε και στον πλέον κακόπιστο, να ισχυριστεί ότι υπήρχε συγκάλυψη της υπόθεσης ή κώλυμα στη δική μου συμμετοχή στη λήψη απόφασης, για την πορεία της υπόθεσης του «μαύρου βαν».

Κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι Πρόεδροι, όπως ο Αχιλλέας Δημητριάδης και ο Γιώργος Κολοκασίδης, ζητούν διερεύνηση των θεμάτων παρακολούθησης. Πάντως όποιες κι αν είναι οι πολιτικές διαστάσεις που θα λάβει το θέμα το επόμενο διάστημα, αναμένεται πως αργά ή γρήγορα, αναλόγως και των αντανακλαστικών που θα επιδείξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που ασχολούνται με το θέμα των παρακολουθήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα θα διερευνηθεί, θα ξεδιπλωθεί ο μίτος της Αριάδνης και θα διαφανεί ποια είναι η τελική του μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά