Στον κλοιό των Βρυξελλών-Πιέζει για να ανοίξουν στόματα για παρακολουθήσεις η ΕΕ

Μπορεί σε τοπικό επίπεδο το θέμα των παρακολουθήσεων να παραμένει σε δευτερεύοντα ρόλο στην Κύπρο, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί στη συζήτηση και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τους ευρωβουλευτές Γιώργο Γεωργίου και Δημήτρη Παπαδάκη.

Κυβέρνηση, αξιωματούχοι, ανεξάρτητοι θεσμοί και αρχές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε διάφορα επίπεδα με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, παραμένουν απλοί δέκτες των ερωτήσεων και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να απαντήσουν και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, μέχρι στιγμής.

Ακόμα και οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θεωρητικά έχουν το δικαίωμα και τον θεσμικό ρόλο να ελέγξουν τέτοιου είδους ζητήματα, αυτή την περίοδο παραμένουν ανενεργοί, ενδεχομένως λόγω θερινών διακοπών. Η Βουλή και οι επιτροπές της παραμένουν κλειστές, τα γραφεία Τύπου των κομμάτων παραθερίζουν κι αυτά, ενώ και άλλοι θεσμοί, όπως και άλλοι θεσμοί δεν θεωρούν πως την παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η όποια τους παρέμβαση.

Εξάλλου η ίδια η Κυβέρνηση στις στοχευμένες παρεμβάσεις της τις δύο τελευταίες ημέρες, κάνει λόγο για λαϊκισμό όσων θεωρούν ότι η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί με την υπόθεση που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα. Κάτι στο οποίο έχει δίκαιο αφού πλην οποιουδήποτε παραλληλισμού και της ενδεχόμενης εμπλοκής του Ταλ Ντίλιαν με το κατασκοπευτικό βαν η υπόθεση Ανδρουλάκη-Κουκάκη, η όποια υπόθεση ενδεχομένως να αφορά την Κύπρο, είτε για το Pegasus, είτε για το κατασκοπευτικό βαν, είτε την έμμεση παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου ή ακόμα και την άμεση παραδοχή αξιωματικού της Αστυνομίας για χρήση τέτοιων συστημάτων, που αποκάλυψαν τα Wikileaks το 2014, δεν συσχετίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα αποκαλυπτικά emails των Wikileaks από 2014 για χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων

Όσο δυσκοίλια και αργά ωστόσο, κι αν κινούνται τα πράγματα στην Κύπρο, σε επίπεδο Βρυξελλών είναι εμφανής η κινητοποίηση από μια σειρά θεσμικών παραγόντων που παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, προσεγγίζουν με μεγάλη ευαισθησία τα ζητήματα των παρακολουθήσεων και δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Τρανό παράδειγμα η χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της εκπροσώπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, η οποία έστειλε το μήνυμα πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων υπέδειξε ότι, «τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.»

Τα πράγματα κινούνται με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, αφού πέραν των παρεμβάσεων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών Γιώργου Γεωργίου και Δημήτρη Παπαδάκη, η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ειδική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κακόβουλο λογισμικό Pegasus που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε ξένους ηγέτες, απέστειλε επιστολή στον Ταλ Ντίλιαν, τον άνθρωπο δηλαδή που είδαμε να διαφημίζει στους δρόμους της Λάρνακας τις «αστείρευτες» δυνατότητες του κατασκοπευτικού βαν.

Σε επιστολή της προς τον Tal Dilian, η εισηγήτρια της PEGA Σόφι ιν Βελντ, αναζητά διευκρινίσεις για ένα αριθμό ζητημάτων που σχετίζονται με τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις διαδικασίες της Intellexa.

Όπως αναφέρει, τον Απρίλιο δημοσιεύθηκε ότι το spyware Predator, ένα προϊόν που παρείχε η Cytrox υπό την εμπορική ονομασία της Intellexa, εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων παραδέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον κ. Κουκάκη και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναγνώρισε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ευρωβουλευτή και αργότερα εκλελεγμένο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια χακαρίσματος του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από το Predator.

Μεταξύ άλλων, διερωτάται αν η Cytrox ή η Intellexa πώλησαν το Predator ή άλλο προϊόν σε οποιονδήποτε στην Ελλάδα και σε ποιον και κατά πόσον προσέφερε το Predator ή οποιεσδήποτε βοηθητικές υπηρεσίες σε οποιονδήποτε στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και σε ποιον. Θέτει επίσης το ερώτημα αν η Intellexa θεωρεί τη χρήση spyware από μη κρατικούς παράγοντες αποδεκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί επιβάλλεται να ανοίξει το θέμα παρακολουθήσεων στην Κύπρο

Περαιτέρω, η κ. Βελντ ρωτά, σε περίπτωση που όντως προσέφεραν υπηρεσίες σε οποιονδήποτε στην Ελλάδα, αν ήξεραν πως θα αποτελούσαν στόχο οι κύριοι Κουκάκης και Ανδρουλάκης, ενώ θέτει επίσης το ερώτημα αν οι εταιρείες εκπαίδευσαν την ΕΥΠ. Ρωτά επίσης τον Dilian πόσο προσωπικό έχει η Cytrox/Intellexa στην Ελλάδα και αν πρόσφατα αυξήθηκε.

Στην επιστολή, η επικεφαλής της PEGA αναφέρεται και ένα δημοσίευμα του Forbes από το 2014, σύμφωνα με το οποίο μία από τις πρώτες επιχειρήσεις παρακολούθησης του Ισραηλινού, η Circles, συγχωνεύθηκε με τον όμιλο NSO το 2014, όταν πήρε τον έλεγχο και των δύο η Fransisco Partners με έδρα τις ΗΠΑ, προς 250 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό αναφέρεται στενή σχέση του Dilian με τον όμιλο NSO. Η κ. Veld του ζητά να δώσει λεπτομέρειες για αυτή τη σχέση και κατά πόσον συνδέεται επίσημα ο ίδιος ή η Intellexa με τον όμιλο ή/και το προσωπικό του.

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο και τις σχέσεις του κ. Ντίλιαν με το νησί μας, αφού όπως είναι γνωστό ο ίδιος μετέφερε την έδρα της εταιρείας του στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν. Υπενθυμίζεται ότι για τη δράση της εταιρείας του ο Ντίλιαν καταζητείτο και εμφανίσθηκε μετά από μήνες, όπου τελικά πλήρωσε ένα πρόστιμο 925 χιλιάδων ευρώ, ενώ με απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, η ποινική υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Η κ. Βελντ ζητά μεταξύ άλλων από τον κ. Ντίλιαν να παρέχει μια λίστα με τους μετόχους των εταιρειών του που να περιλαμβάνει το νομικό καθεστώς, την εταιρική σχέση, τη δομή διοίκησης και άλλες τέτοιες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη σχέση του με τον Φέλιξ Μπίτζιος.

Σε σχέση με την Κύπρο η εισηγήτρια της PEGA, ζητά από τον Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο να εξηγήσει τι σημαίνει πως η εταιρεία του λειτουργεί στη βάση και τις ρυθμίσεις της ΕΕ, ενώ τον καλεί  να προσδιορίσει τις διαφορετικές σχέσεις που έχει με κυβερνήσεις της ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις αρχές της ΕΕ; «Μπορείτε να υποδείξετε ποιοι νόμοι αναφέρονται συγκεκριμένα με τη φράση «βασισμένο και ρυθμισμένο στην ΕΕ και ποιες πτυχές των δραστηριοτήτων της Intellexa και ποια μέρη της κοινοπραξίας ρυθμίζονται από νόμους της ΕΕ και με ποιο τρόπο;», του ζητά η κα. Βελντ

Εξάλλου ιδιαίτερα δυναμική είναι και η αντίδραση στον απόηχο των αποκαλύψεων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, Γιώργου Γεωργίου και Δημήτρη Παπαδάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου είναι μέλος της επιτροπής PEGA και μετά τις τελευταίες εξελίξεις απέστειλε επιστολή στο προεδρείο με την οποία προτείνει μεταξύ άλλων να μεταβεί αποστολή της επιτροπής στην Ελλάδα για αυτοψία καθώς επίσης, να διευρύνει την έρευνα της και σε άλλα ζητήματα μετά την έμμεση παραδοχή της Στέφης Δράκου στην Κύπρο για παρακολουθήσεις μέσω συστήματος στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ευρωκοινοβούλιο η παραδοχή Δράκου για παρακολουθήσεις-Κατεπείγουσα επιστολή

Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Παπαδάκης, σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε χθες, έθεσε μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και που έχουν να κάνουν με την ευκολία που τέτοια λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης, διακινούνται στην Κύπρο, εν είδει προϊόντων σουπερμάρκετ, ενώ αναφέρθηκε σε φήμες που οργιάζουν, οι οποίες φέρουν πολιτικά κόμματα να διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οργιάζουν οι φήμες ότι κόμματα αγόρασαν συστήματα παρακολουθήσεων»

Όλα αυτά βέβαια παραμένουν αναπάντητα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγαλύτερος θόρυβος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει τελεία στη συζήτηση που άνοιξε, όχι για το αν ο σάλος στην Ελλάδα σχετίζεται με την Κύπρο, αλλά αν στην Κύπρο συμβαίνουν παράνομες παρακολουθήσεις, από άτομα και οργανισμούς, που σύμφωνα με τη Νομοθεσία δεν θα έπρεπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση-«Ουδέποτε παρακολουθήθηκε πολιτικός ή δημοσιογράφοι»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο 49χρονος που απέδρασε από κλινική-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία