Η σιωπή των λαλίστατων κομμάτων για τη διαφθορά και οι προεκλογικές σημαίες
06:30 - 05 Αυγούστου 2022
Μια αμήχανη σιωπή πλανάται πάνω από την πολιτική σκηνή του τόπου. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, με χειρισμούς που προκαλούν σειρά ερωτημάτων, τα λαλίστατα -κατά τα άλλα- κόμματα μυστηριωδώς αποφεύγουν να τοποθετηθούν.
Θα ανέμενε κανείς πως τα κόμματα, τα οποία πριν από μερικούς μήνες ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα τον νόμο που προσφέρει προστασία στα πρόσωπα που καταγγέλλουν διαφθορά, θα είχαν κάτι να πουν για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρότατες αναφορές των δικηγόρων της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου ότι «οι πελάτιδες μας θεωρούν ότι έχει αρχίσει η αποδόμηση τους ως Διεύθυνσης των Φυλακών επειδή «τόλμησαν» να υποβάλουν καταγγελία εναντίον ενός ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας», οι οποίες έπρεπε να είχαν χτυπήσει κουδούνια στα κομματικά αυτιά. Αντ’ αυτού… σιωπή.
Οι πολιτικές δυνάμεις και δη αυτές της αντιπολίτευσης έχουν κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μια ματιά στο όχι και τόσο μακρινό 2021 θα μας υπενθυμίσει ότι τουλάχιστον δύο κόμματα έστησαν τον προεκλογικό τους γύρω από αυτά τα θέματα, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το πολιτικό σύστημα στο θέμα. Και οι υποψήφιοι Πρόεδροι, άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ, τάζουν στον κόσμο πως θα «καθαρίσουν» την Κύπρο από αυτά τα φαινόμενα μια και καλή.
Παρά ταύτα, εάν ανατρέξουμε στις παρεμβάσεις στον χρόνο που μεσολάβησε μετά από αυτή τη σοβαρότατη καταγγελία των δικηγόρων της Διεύθυνσης των Φυλακών, εντοπίζουμε μόνο δύο πολιτικές αντιδράσεις, μία από μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μία από υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ρώτησε στο Twitter της, απευθυνόμενη στην Αστυνομία και τον Αρχηγό της προσωπικά, πως «όταν πολίτης ή αξιωματούχος καταγγείλει υπόθεση διαφθοράς τότε ενεργοποιείται ο Νόμος για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος! Πώς γίνεται πριν λήξει η διερεύνηση της καταγγελίας της κας Αριστοτέλους να ξεκινά έρευνα εναντίον της;». Δεν πήρε κάποια απάντηση.
Η δεύτερη αντίδραση ήταν από τον υποψήφιο Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση. «H Άννα Αριστοτέλους έχει δείξει θάρρος και τόλμη, καταγγέλλοντας κάποια γεγονότα που κατά την άποψή της αμαυρώνουν την εικόνα της Αστυνομίας. Για το τόλμημά της αυτό φαίνεται να δέχεται επιθέσεις από το σύστημα πριν ακόμη συμπληρωθεί η έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή», τόνισε μεταξύ άλλων.
Για μια χώρα που διαθέτει τόσους πολλούς σταυροφόρους κατά της διαφθοράς μαζεμένους, το γεγονός πως δεν τοποθετούνται για αυτό το ζήτημα, επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Είναι κατανοητό πως το θέμα δεν είναι εύκολο και ότι υπάρχουν διαδικασίες σε εξέλιξη. Αλλά δεν ζητά κανείς από τα κόμματα να προδικάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Να επιβεβαιώσουν την απέχθειά τους για την διαφθορά χρειάζεται και τη δέσμευσή τους να την καταπολεμήσουν με όποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Και να αξιοποιήσουν τον θεσμικό τους ρόλο, όσοι διαθέτουν, προς την κατεύθυνση αυτή.
Ίσως περιμένουν να το κάνουν όταν θα ανακοινώνουν τις προγραμματικές τους θέσεις. Με όμορφα, προσεκτικά σχεδιασμένα λογάκια και ανάμεσα στον ορυμαγδό των ατελέσφορων «θα», να κάνουν την αντίδρασή τους στη διαφθορά ξανά σημαία, να την πάρουν και να παρελαύνουν στα πάνελ και τις προεκλογικές εκδηλώσεις. Αυτοί που κατά τον κρίσιμο χρόνο δεν βγήκαν μπροστά να απαιτήσουν και να δράσουν και προτίμησαν την σιωπηλή αναμονή, θα δώσουν διαβεβαιώσεις πως θα ανταποκριθούν στην απαίτηση της κοινωνίας. Απλώς θα το κάνουν την επόμενη πενταετία. Υπό την προϋπόθεση ότι θα τους ψηφίσουν.
Η χρονική συγκυρία φαίνεται πως δεν βολεύει για να εκφραστούν κατά της διαφθοράς. Δεν είναι αρκετά κοντά στις εκλογές για να είναι οι υποσχέσεις τους νωπές. Είναι και περίοδος διακοπών κι ο κόσμος αράζει στις παραλίες και ίσως να μην τους δώσει τη δέουσα σημασία. Θα δείξουν, όμως, το τεράστιο ενδιαφέρον τους την κατάλληλη (προεκλογικά) στιγμή. Γιατί έτσι έμαθαν να πορεύονται, βάζοντας πιο μπροστά από τις αρχές τις εκλογές. Κι αυτή είναι η πιο ήπια κατηγορία που ενδεχομένως θα τους αποδοθεί για την στάση τους.
Οι πολίτες, όμως, αναμένουν η δέσμευση να είναι διαχρονική, να εκφράζεται και να επιβεβαιώνεται με λόγια αλλά και πράξεις. Έμαθαν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα προεκλογικά συνθήματα. Και τώρα παρακολουθούν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται και διαμορφώνουν άποψη πριν τα κόμματα αποφασίσουν ποια θα τα βόλευε καλύτερα να είναι η δική τους…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Διαφθορά: Η υποκρισία των νομοθετών, οι αερολογίες και τα λόγια του Αριστοτέλη
- Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία