Το… ντόμινο ερευνών μετά τις βόμβες Αριστοτέλους, οι συγκυρίες και τα «ανείπωτα»

Την ώρα που πολλά ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις, ως προς τι ακολούθησε των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Φυλακών για σκάνδαλο διαφθοράς με φερόμενο εμπλεκόμενο τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, η Άννα Αριστοτέλους την ερχόμενη Πέμπτη περνά την πύλη του ΤΑΕ Αρχηγείου ως ύποπτη μεταξύ άλλων για... κακούργημα, αναφορικά με ένα email που είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο επιβεβαίωνε τα όσα έλεγε επιστολή της υποδιευθύντριας στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και η οποία διέρρευσε λίγες μέρες προηγουμένως σε εφημερίδα.  

Όπως δήλωσε η Άννα Αριστοτέλους, κλήθηκε για ανακριτική κατάθεση και την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στο Αρχηγείο, ενώ ανακριτική λήφθηκε και από άλλους στενούς συνεργάτες της κ. Αριστοτέλους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθενται σε Αριστοτέλους-Άνοιξαν ποινική για ένα… email που έκαιγε Δράκου

Στο επίκεντρο βρίσκεται το email, το οποίο στην ουσία η εταιρεία που κατέχει το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, επιβεβαίωνε πως εάν ενεργοποιείτο το σύστημα για συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, τότε θα επηρεάζονταν και τα κινητά πολιτών, που είτε μετέβαιναν στα Φυλακισμένα μνήματα, είτε ήταν περαστικοί, είτε διαμένουν στην γύρω περιοχή. Κάτι, το οποίο έλεγε και στην απαντητική επιστολή της η υποδιευθύντρια των Φυλακών στην Στέφη Δράκου, η οποία έδινε οδηγίες στη Διεύθυνση για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συστήματος, μη προωθώντας τον καθολική φραγή των κινητών, ώστε να κοπεί το πρόβλημα από τη ρίζα.

Η Αστυνομία διερευνά έξι αδικήματα, μεταξύ των οποίων συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, καθώς και αδικήματα που αφορούν τον Νόμο περί Παράβασης των Διαβαθμισμένων Εγγράφων και τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους, Τζο Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, βγαίνοντας μπροστά ανέφεραν πως πρόκειται για μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα ιδιωτικής εταιρείας,  ημερομηνίας 12/7/2022 με το οποίο διευκρινίζετο η εμβέλεια του συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. 

Μάλιστα, θέλησαν να τονίσουν πως ολόκληρο το περιεχόμενο του email, είχε αποκαλυφθεί στην αλληλογραφία η οποία είχε ανταλλαγεί μεταξύ της Διεύθυνσης και της υπουργού Δικαιοσύνης και η οποία είχε δημοσιευθεί προηγουμένως, δείχνοντας πως στην δεν επρόκειτο για απόρρητο λεκτικό, σε αντίθεση με την επιστολή που διέρρευσε, η οποία ήταν απόρρητη.  

Δείχνοντας ξεκάθαρα αντίποινα του συστήματος, μετά την καταγγελία της Άννας Αριστοτέλους, οι δικηγόροι της Διευθύντριας, Τριανταφυλλίδης και Ιωαννίδης διερωτήθηκαν γιατί δεν διατάχθηκε έρευνα για τη διαρροή του μαρτυρικού υλικού που προβλήθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ερωτηθείς σχετικά για το ερώτημα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δεν τοποθετήθηκε, λέγοντας μόνο πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει καταγγελία από δύο πρόσωπα. Ωστόσο, νομικοί τονίζουν πως η διαρροή μαρτυρικού υλικού κρίνεται αρκετά σοβαρό ζήτημα, υποδεικνύοντας πως οι Αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν αυτεπάγγελτα, όπως έπραξαν και μετά το ρεπορτάζ του Σίγμα. Πράγμα το οποίο δεν έπραξαν και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός ημερών να ακολουθήσει επίσημη καταγγελία από εμπλεκόμενα πρόσωπα. 

Η ποινική έρευνα αναφορικά με τη διαρροή του email, είναι η δεύτερη στη σειρά που προκύπτει μετά τις καταγγελίες Αριστοτέλους, αφού λίγες μέρες προηγουμένως, η Νομική Υπηρεσία διόρισε τέσσερις ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν όσα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ και για στοιχεία που προέκυψαν για κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές τις τελευταίες ημέρες, με το ήμισυ μάλιστα των ανακριτών να προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας. Είναι η θέση των δικηγόρων, πως η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ώστε να ξεκαθαριστεί το σκηνικό, ειδικότερα γύρω από την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό, αφού οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν και υπάρχουν γκρίζα σημεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται αναφορά στο όνομα τους μεταξύ των συνομιλιών μεταξύ Μιχάλη Κατσουνωτού και βαρυποινίτη.    

«Τόσο ο διορισμός των τεσσάρων ποινικών ανακριτών όσο και η νέα ποινική ανάκριση από την Αστυνομία γίνεται, παρά τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες περί του αντιθέτου, επειδή οι πελάτιδες μας δυστυχώς τόλμησαν να υποβάλουν επίσημα παράπονο για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας. Επίσης διερωτόμαστε γιατί ακόμα και μετά τη δική μας δήλωση πως τα όσα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα επρόκειτο για μαρτυρικό υλικό που οι πελάτιδες μας παρέδωσαν στον ποινικό ανακριτή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως έναυσμα για τον διορισμό των ανακριτών, δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα και δεν επιδείχθηκε ο ίδιος υπέρμετρος ζήλος για τάχιστη διερεύνηση μια τέτοιας σοβαρής διαρροής, το οποίο αναμφίβολα υποσκάπτει το κράτος δικαίου», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου. 

Παράλληλα, Τζό Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, τονίζουν πως «το μήνυμα το οποίο δίνεται προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας είναι σαφές: Όποιος τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον μέλους και δη ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας θα φαγωθεί από το σύστημα», ενώ προσθέτουν πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πελάτιδες μας, οι οποίες πριν από δυο μήνες και πριν την υποβολή της καταγγελίας τους έπαιρναν τα εύσημα σχεδόν από όλους για την εργασία που επιτελούν στις Κεντρικές Φυλακές τα τελευταία οκτώ χρόνια, και ειδικότερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πληρώσουν το τίμημα του θάρρους και της τόλμης την οποία επέδειξαν με την υποβολή της σχετικής καταγγελίας για διαφθορά και διαπλοκή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ νομικών Αριστοτέλους-«Όποιος καταγγείλει διαφθορά θα φαγωθεί από το σύστημα»

Σημειώνεται, πως όπως υπέδειξαν νομικοί, δεν οδηγήθηκε ποτέ στα χρονικά τέτοια υπόθεση στο Δικαστήριο, πλην του πρώην Υπαρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος ωστόσο δεν αντιμετώπιζε το αδίκημα της συνομωσίας προς διάπραξης κακουργήματος, ενώ η δίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού η Νομική Υπηρεσία ανέστειλε την υπόθεση. Στον πρώην υπαρχηγό καταλόγιζαν διαρροή εγγράφων για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, τα οποία αποκάλυπταν τους λανθασμένους χειρισμούς της Αστυνομίας και διαπλοκή μελών της Δύναμης με τον υπόκοσμο, όπως και επίσης τη διαρροή έκθεσης για τη διαφθορά. Ωστόσο, καμία υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ μέχρι και σήμερα ο Ανδρέας Κυριάκου δηλώνει πως επρόκειτο για κατευθυνόμενη έρευνα με σκοπό να τον παύσουν από τη θέση του υπαρχηγού, αφού στο τέλος τίποτα δεν αποδείχθηκε σε βάρος του. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική ομάδα της Αριστοτέλους και της Δημητρίου, θεωρούν πως οι ενέργειες των αρμοδίων προκαλούν τεράστια ερωτήματα λόγω των συγκυριών, εξού και μελετούν τα επόμενα τους βήματα, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά... ανείπωτα, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις καταγγελίες της Διεύθυνσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία

Δειτε Επισης

Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά