Στο Δικαστήριο 22 υποθέσεις για τις διαμαρτυρίες-«Παραβάτες αυτοί ή το κράτος;»
15:04 - 11 Ιουλίου 2022
Συνολικά 29 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν 59 πρόσωπα, φαίνεται να έχουν διερευνηθεί μέχρι σήμερα, για διώξεις πολιτών που παραβίασαν τα διατάγματα απαγόρευσης διαδηλώσεων στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, που μας ταλανίζει τα τελευταία δυο χρόνια. Όπως είχε αποφασιστεί μέσω διατάγματος, απαγορεύονταν ρητά οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, υπαίθρια πανηγύρια και φεστιβάλ σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες εξέδιδε το Υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα ωστόσο, μεγάλη μερίδα πολιτών, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων για αναχαίτηση της πανδημίας, μερικοί εξ αυτών παραβίαζαν τα εν λόγω διατάγματα, προβαίνοντας σε ενέργειες κατά των μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ, με αποτέλεσμα να βρίσκουν απέναντί τους την Αστυνομία, να συλλαμβάνονται και τις υποθέσεις τους να παίρνουν τη νομική οδό.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί 29 υποθέσεις, στις οποίες ενέχονταν 59 πρόσωπα. Από τις υποθέσεις αυτές, οι πέντε έχουν αρχειοθετηθεί, οι 22 υποθέσεις βρίσκονται στο Δικαστήριο για εκδίκαση και οι δυο εναπομείνασες υποθέσεις, είναι υπό διερεύνηση. Τα αδικήματα τα οποία έχουν διερευνηθεί αφορούν τις 26 υποθέσεις, ενώ οι πέντε υποθέσεις που αρχειοθετήθηκαν, στην παρούσα φάση, βρίσκονται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας.
Άξιο απορίας πάντως, σύμφωνα και με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι το κατά πόσο αυτά τα 59 πρόσωπα παραβίασαν ένα διάταγμα ή εάν τελικά το ίδιο το διάταγμα παραβίαζε τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κουκουμάς, δεν μπορεί να επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση των διαδηλώσεων επ' αόριστα, αφού πλέον υπάρχει η συγκεκριμένη νομολογία του ΕΔΑΔ σε απόφαση που αφορά την Ελβετία, όπου δεν είναι επιτρεπτή η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «διώχθηκε κόσμος στη βάση των διαταγμάτων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ίσως παραβίασε αρχές με τον τρόπο που επέβαλε τα μέτρα, αφού κάποια από τα διατάγματα απαγόρευαν τις διαδηλώσεις καθολικά και επ' αόριστα. Πρέπει να πάει στο ΕΔΑΔ η χώρα για να καταλάβουμε ότι είναι λάθος; Την ώρα που το γνωρίζει όμως η χώρα, πρέπει να συνεχίζονται οι διώξεις; Δεν είναι ανάγκη να συνεχίζονται οι διώξεις, εφόσον έχουν υπάρξει λάθη του παρελθόντος, με την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων».
Το ζητούμενο για το δικαστήριο είναι αν αυτός ο περιορισμός ήταν νόμιμος ή όχι
Ξεκάθαρος ήταν από την πλευρά του ο Νομικός, Κώστας Παρασκευά, ο οποίος εξήγησε πως αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ενώπιον τους, εντούτοις πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα στο οποίο πρέπει να αναλυθεί στη βάση πραγματικών γεγονότων, που μόνο το ίδιο το δικαστήριο μπορεί αν πράξει. «Το πιο προβληματικό σημείο είναι ότι τα διατάγματα απαγόρευαν τις διαδηλώσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα και αυτό καταλήγει σε συμπέρασμα ότι απέκλειε το δικαίωμα του συνέρχεστε ειρηνικώς. Το ζητούμενο για το δικαστήριο είναι να δει αν αυτός ο περιορισμός ήταν νόμιμος ή όχι».
Στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευά, «έχουμε ένα παραμελημένο άρθρο, που λέει ότι όλες οι εξουσίες, δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, θα πρέπει να διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία. Αλίμονο όμως, εάν οι πολίτες θεωρούν ότι ένα διάταγμα που υπάρχει, δεν τους αρέσει και έτσι αποφασίζουν να μην το τηρούν».
Από την πλευρά της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ότι, «οι οποίοι περιορισμοί υπάρχουν, θα πρέπει να προβλέπονται από το κράτος και να έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Για σκοπούς της παρούσας συζήτησης, το γραφείο δεν έχει ασχοληθεί και δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε».
Μάρτυρας υπεράσπισης σε υπόθεση η Ατταλίδου
Ως μάρτυρας υπεράσπισης σε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά διαδήλωση, φαίνεται να βρίσκεται η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, με την ίδια να αναφέρει ότι έχει στοιχεία οπτικογραφημένα όπου υπερέβη όργανο της τάξης. «Έχω κάνω κατάθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνηση Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας».
Παράλληλα, η κα. Ατταλίδου, σημείωσε ότι «η πολύμηνη απαγόρευση της συνάθροισης δημιούργησε κάποιου είδους προβλήματα. Σήμερα έχουμε 13,000 κρούσματα, χωρίς να υπάρχει κάποια απαγόρευση. Το θέμα των διαταγμάτων εννοείται ότι είναι για να προστατευθεί το σύστημα υγείας και το κατανοώ. Εκείνο που δεν μπορώ να κατανοήσω όμως, είναι που τα διατάγματα, χρησιμοποιήθηκαν για να μην μπορεί κανείς να εξασκήσει το διέρχομαι νομίμως για να εκφράσω την αντίθεσή μου σε κάτι που κάνει το κράτος. Έτσι διερωτώμαι, εάν το κράτος ήθελε να προστατεύσει το σύστημα υγείας, ή τις φωνές που δεν ήθελε να έχει απέναντί του».
Από τη δική της πλευρά η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξήγησε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τα γεγονότα καλύτερα και αν παραβιάστηκε το δικαίωμα των ανθρώπων σε κάθε περίπτωση. Σαφώς η τιμωρία του καθενός πρέπει να είναι ανάλογη με αυτό που έγινε. Όλες οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση και στην προσπάθεια τους να την αντιμετωπίσουν, πήραν κάποια μέτρα που ενδεχομένως να παραβιάζονταν κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε πιο συντηρητικοί στις απόψεις μας και πρέπει να δούμε ποιο ήταν στο τέλος το αποτέλεσμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Επανέρχεται ο φόβος, η απώλεια, ο πόνος»-Τιμήθηκαν οι δεκατρείς ήρωες στο Μαρί
- Κ. Κληρίδης: Συζητήθηκε η άρση ασυλίας Σιζόπουλου, αναμένονταν τελικές αποφάσεις
- Αναμένει τα πορίσματα των ερευνών για το θάνατο του 27χρονου το Υπ. Άμυνας