Ερωτήματα για την άρση ασυλίας Σιζόπουλου-Έδωσε οδηγίες ο πρώην, «όχι» από νυν

Πολλά τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με ποινική υπόθεση που εμπλέκει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η οποία παρέμεινε στα συρτάρια, για σχεδόν δύο χρόνια, παρά το γεγονός πως συνελήφθη ένα πρόσωπο, το οποίο μάλιστα προέβη σε παραδοχή αδικημάτων, δίνοντας παράλληλα στοιχεία κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν ανακρίθηκε ποτέ. 

Αυτό όμως που προκύπτει, με τον Γιώργο Σαββίδη να καλείται να τοποθετηθεί, είναι πως ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ενώπιον του οποίου βρέθηκε η υπόθεση, που αφορά διαγραφή δανείου ύψους ενός εκατομμυρίου και πώληση εταιρείας σε επενδυτή που φέρεται να έλαβε και διαβατήριο, έδωσε οδηγίες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα, όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, απόφαση η οποία φαίνεται να ανατράπηκε από τον διάδοχο του, δεκαεπτά μέρες μετά τον διορισμό του, δίνοντας οδηγίες για μη άρση της ασυλίας του, ενώ εκ τότε η υπόθεση παραμένει στο αρχείο. Πάντως για την υπόθεση, που έφερε στο φως η εφημερίδα Πολίτης, η Νομική Υπηρεσία δεν θέλησε να τοποθετηθεί. 

Πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται, αφού η εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε το 2007 μεταξύ τεσσάρων προσώπων, ένας εκ των οποίων είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σύναψε δάνειο ύψους 600 χιλιάδων λιρών το 2007 και άλλων 600 χιλιάδων ευρώ το 2008, το οποίο ωστόσο παρέμεινε ως Μη Εξυπηρετούμενο. Ο τραπεζικός φορέας στον οποίο έγινε το δάνειο, κίνησε νομικές διαδικασίες κατά των μετόχων. Στη συνέχεια οι τέσσερις συνεταίροι συμφώνησαν να πωλήσουν το δάνειο σε Ιρακινό επενδυτή, ο οποίος μάλιστα έλαβε και κυπριακό διαβατήριο για την επένδυση του.

Ωστόσο, η υπόθεση φαίνεται πως δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, αφού όταν ζητήθηκε από το κράτος να πληρωθούν οι φόροι κεφαλαιουχικών κερδών, διαφάνηκε πως ανάμεσα στα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους εμπλεκόμενους διαφαίνονταν διαφορετικές ημερομηνίες πωλήσεις και διαφορετικά ποσά. Τότε, το Τμήμα Φορολογίας κατέθεσε τα στοιχεία στην Αστυνομία, η οποία άρχισε την διερεύνηση της υπόθεσης.  

Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών, τον Ιούλιο του 2019, ένας εκ των τεσσάρων συνεταίρων του Μαρίνου Σιζόπουλου, συνελήφθη, ενώ ανακρινόμενος παραδέχθηκε εμπλοκή, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς και καταθέτοντας στοιχεία που φαίνεται να ενέπλεκαν τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ.  Τους επόμενους μήνες οι Αρχές συνέχισαν την διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ τον Οκτώβριο όταν ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρώθηκε από την Αστυνομία, παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία.

Μετά από μελέτη του φακέλου και αφού ζητήθηκαν διευκρινίσεις και από το ΕΤΕΚ, τον Ιανουάριου του 2020 ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μετά από σύσκεψη όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση, έδωσε οδηγίες για το ενδεχόμενο της άρσης της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, στη βάση των μαρτυριών και στοιχείων που εξασφαλίστηκαν.

Επτά μήνες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, η Νομική Υπηρεσία άλλαξε χέρια, αφού ο Κώστας Κληρίδης παραιτήθηκε λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότηση του και ανέλαβαν ο Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, οι οποίοι 17 ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουλίου, έδωσαν οδηγίες για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Εξάλλου και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, η υπόθεση παρέμεινε σε εκκρεμότητα και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη, ούτε ακόμα στον ένα εκ των τεσσάρων συνεταίρων που ανακρίθηκε και παραδέχθηκε εμπλοκή.

Πέραν των απαντήσεων που καλούνται να δοθούν, τόσο από τη Νομική Υπηρεσία για τον χειρισμό της υπόθεσης όσο κι από τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο για την ουσία των κατηγοριών που εξετάστηκαν από την Αστυνομία, υπήρξαν τις τελευταίες ώρες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Τη σοβαρότητα της υπόθεσης ανέδειξε με ανακοίνωση του το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη, όπως επίσης και η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία της ΕΔΕΚ.

Το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη, κάνει λόγο για πολύ σοβαρή υπόθεση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για κατηγορίες για πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτη με εμπλοκή αρχηγού κόμματος. Σημειώνει την ίδια ώρα πως ο λαός απαιτεί όπως κομματικά στελέχη να τίθενται σε ίση μοίρα ενώπιον του Νόμου, ενώ θέτει το ερώτημα, «για ποιους λόγους και στη βάση ποιων στοιχείων ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες να αρχειοθετηθεί η υπόθεση.

Επιπλέον ερωτά εάν όντως ο ξένος επενδυτής που εμπλέκεται έλαβε διαβατήριο και στη βάση ποιων στοιχείων, ενώ καλεί και τα υπόλοιπα κόμματα και τους υποψηφίους για τις Προεδρικές, να απαντήσουν εάν συμφωνούν πως πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Από την πλευρά τους οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ κάνουν λόγο για σοκαριστικά στοιχεία και θέτει το ερώτημα εάν, «είναι τόσο γερές οι πλάτες που τον καλύπτουν, ώστε να προσπερνά με τόση ευκολία καταγγελίες σαν κι’ αυτές που αποκαλύφθηκαν, ενώ διερωτάται, ποιος τελικά ευθύνεται στην Αστυνομία και την Εισαγγελία, «για την ραφοποίηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης "συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργημάτων", "καταδολίευσης", "πλαστογραφίας", "κυκλοφορίας πλαστογραφημένων εγγράφων",  "νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες";».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές για κουκούλωμα υπόθεσης κατά Σιζόπουλου-«Είναι τόσο γερές οι πλάτες του;»

Δειτε Επισης

Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Άρχισε η ονοματολογία για την Κυβέρνηση Τραμπ-Ίλον Μασκ και Μάικ Πομπέο στη λίστα
Σκοτεινά σημεία γύρω από την διανομή χρημάτων σε σχολείο-Άλλοι τα σπατάλησαν σε Mall και άλλοι για παπούτσια
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβέρωφ(ικων)-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Έρευνα για τυχόν ανθρωποκτονία το γιου της φίλης της Ειρήνης-Αίτημα από Εισαγγελέα
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τη φονική πυρκαγιά-Καθοριστικές οι μαρτυρίες των παρόντων
Ψάχνει τα χρήματα που μοίραζε ο μαθητής η Αστυνομία-Στο επίκεντρο καταθέσεις γονέων και καθηγητών
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»