Εκατοντάδες περιπτώσεις λοιμωδών νοσημάτων στο Πουρνάρα

Εκατοντάδες περιπτώσεις λοιμωδών νοσημάτων εντοπίστηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο Πουρνάρα, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που φθάνουν ασταμάτητα στην Κύπρο. Τα εν λόγω κρούσματα εντοπίζονται από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εξετάσεων στις οποίες υποβάλλουν τους μετανάστες, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η συζήτηση για τους 300-«Ημίμετρο που δεν θα είναι αποτελεσματικό»

Κατά τη διάρκεια της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, που συζήτησε ταυτόχρονα το πρόβλημα της υπογονιμότητας, της μετανάστευσης και της θνησιμότητας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη παρέθεσε στοιχεία για τις εξετάσεις που έγιναν στους μετανάστες το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς επίσης και τα χρήματα που δόθηκαν από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, το Υπουργείο είναι αρμόδιο για τις εξετάσεις, τους εμβολιασμούς, αλλά και την περίθαλψη στο κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα και το 2021 εξέτασε 11,181 μετανάστες. Απ’ αυτούς, οι 109 εντοπίστηκαν να έχουν AIDS, ενώ 373 ηπατίτιδα Β και 57 ηπατίτιδα Γ. Άλλα 53 πρόσωπα, σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, διαπιστώθηκε ότι είχαν σύφιλη και 11 ενεργή φυματίωση.

«Για το 2022 εξετάστηκαν εννέα χιλιάδες άτομα και 76 είχαν AIDS, 317 ηπατίτιδα Β, 36 ηπατίτιδα Γ, 31 σύφιλη και 20 φυματίωση», υπέδειξε.

Εξήγησε ωστόσο ότι ευτυχώς, από όσους είχαν φυματίωση δεν διαπιστώθηκε εξάπλωση στην κοινότητα, αφού μόλις εντοπιστούν τα περιστατικά μεταφέρονται για νοσηλεία στο Τρόοδος. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση βαριών περιστατικών φυματίωσης, τα οποία είτε μένουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ή στις ΜΕΘ».

Κατήγγειλε εξάλλου πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις στενές επαφές των εν λόγω περιστατικών, τα οποία οφείλονται σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν συνεννοούνται με τους αλλοδαπούς λόγω γλώσσας ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον οι ίδιοι ή ακόμα δίνουν λάθος στοιχεία. «Το 10% δεν πηγαίνει στα ραντεβού τους και δημιουργείται κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισκέφθηκε το Πουρνάρα ο Σχοινάς-«Θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη»

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το κόστος

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο κόστος για τις εξετάσεις, την περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, το Υπουργείο Υγείας έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 181 χιλιάδες ευρώ σε γιατρούς, για το 2021, ενώ για φέτος, μέχρι στιγμής καταβλήθηκαν 33,214 ευρώ.

Για τους εμβολιασμούς, όπως είπε το κόστος ανήλθε σε 185,603 ευρώ, εκ των οποίων οι 43,600 ήταν για εμβόλια κορωνοϊού, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτος το ποσό έφθασε τις 105,000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για ναρκωτικά και αγοραίο έρωτα σε Πουρνάρα-Επίθεση Μυλωνά σε ΥΠΕΞ

«Μου επιτέθηκε αδελφός εγκυμονούσας»

Η κ. Γιαννάκη, αναφέρθηκε εξάλλου και σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, που προσπάθησε να βοηθήσει νεογνό, στέλνοντας το στο εξωτερικό και τελικά δέχθηκε επίθεση από συγγενικό πρόσωπο της μητέρας του βρέφους.

Όπως εξήγησε, «πρόσφατα, έφυγε μια εγκυμονούσα από το Πουρνάρα και πήγε στο Παραλίμνι. Απ’ εκεί μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για να γεννήσει και τελικά κατά τη γέννα το μωρό είχε υποξαιμία. Την ίδια μέρα έπρεπε να πάει στο Ισραήλ, υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στην συνεννόηση, αλλά τα καταφέραμε».

Λίγες μέρες μετά, είπε η κ. Γιαννάκη, πήγε ο αδελφός της μητέρας και της επιτέθηκε, γιατί έστειλε το παιδί στο εξωτερικό.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αιτητές ασύλου

Πέραν των λοιμωδών νοσημάτων, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα χρήματα που λαμβάνουν αιτητές ασύλου με τη Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρίνα Ιωάννου, να διαμηνύει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι 6234, ενώ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, αφαιρέθηκαν πάνω από 1000 αιτητές γιατί εξακριβώθηκε ότι έβαζαν κοινωνικές ασφαλίσεις, άρα εργάζονταν.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα χρήματα που λαμβάνει ο κάθε αιτητής ασύλου, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζιή, τόνισε ότι για τα μονήρη άτομα το επίδομα είναι 261 ευρώ συν εκτροφή, ρουχισμό, ρεύμα και νερό.

«Για δύο άτομα είναι 356 ευρώ, για τρία 512, για τέσσερα 635 ευρώ και για πέντε και άνω 758 ευρώ το μήνα», είπε η κ. Κυρατζιή, η οποία εξήγησε ότι παραχωρείται και επίδομα ενοικίου, που διαφέρει αναλόγως της πόλης που διαμένουν.  

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, τοποθετήθηκαν επίσης αρκετοί άλλοι υπηρεσιακοί, όπως Αστυνομία, Εθνική Φρουρά και διοικητής της ΜΜΑΔ, ως επίσης η Υπηρεσία Ασύλου, οι οποίοι υπέδειξαν ότι προβαίνουν σε ενέργειες για να βοηθήσουν στον περιορισμό των ροών.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να τοποθετηθούν κι άλλοι αρμόδιοι, οι οποίοι δεν είχαν τον χρόνο να μιλήσουν κατά τη σημερινή συνεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα

Oι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

Δειτε Επισης

Επαφές Υπ. Δικαιοσύνης στην Ελλάδα-Θα αντληθεί εμπειρογνωμοσύνη για το Κουμπί Πανικού
Απατεώνας προσποιούμενος τον Μπραντ Πιτ απέσπασε από 53χρονη Γαλλίδα πάνω από 800.000 ευρώ
Άνδρας στην Θεσσαλονίκη διέρρηξε το σπίτι που έχασε σε πλειστηριασμό και έμεινε μέσα για μια εβδομάδα
Ξεσπά ο πατέρας του 22χρονου Παναγιώτη-«Ελπίζω ο 45χρονος να μη βγει ποτέ από τη φυλακή για να δικαιωθεί το παιδί μου»
Αυτόν καταζητεί η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου στον Κόρνο (pic)
Μειώθηκαν κατά 83,9% οι άδειες οικοδομής τον Ιούλιο 2024 λόγω μεταρρύθμισης ΤΑ
Αυξημένη κατά 24% η δυσαρέσκεια των καταναλωτών-Οι τέσσερις κύριες κατηγορίες παραπόνων
Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Κάτω Πάφο-Προκλήθηκαν ζημιές (pic)
Πρόταση νόμου για υποχρεωτική τοποθέτηση βραχιολού σε κρατούμενους που μεταφέρονται με άδεια
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για τις οφειλές των σωματείων-«Η προσέγγιση της Κυβέρνησης δεν θα διαφοροποιηθεί»