Μέχρι και δέκα ημέρες η προσπάθεια της τελικής κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα
13:05 - 27 Ιουνίου 2022
Μία εβδομάδα με 10 μέρες θα κρατήσει η προσπάθεια τελικής κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καντάρας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ.
Όπως μεταδίδουν τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ογούζ είπε ότι χθες βράδυ υπήρξε κίνδυνος γιατί ο αέρας άρχισε να πνέει από την αντίθετη πλευρά και κατέβαλαν προσπάθεια για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, ενώ δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης από την Τουρκία και των «δυνάμεων ασφαλείας» βρίσκονται σταθμευμένα στα κατεχόμενα για παν ενδεχόμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στα κατεχόμενα για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις
Τα τ/κ ΜΜΕ κάνουν ευρεία αναφορά σήμερα στις πυρκαγιές του παρελθόντος, την καταστροφή που επέφεραν αλλά και στα ερωτήματα για το πώς προέκυψε και ποιος έχει την ευθύνη για την πυρκαγιά στην Καντάρα. Όλο και περισσότερες φωτογραφίες δημοσιεύονται από την περιοχή της καμένης έκτασης και φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Πολλά τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το 1995 μέχρι το 2020 προέκυψαν 83 πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση που είχε ετοιμασθεί πέρυσι τον Ιούνιο για την «κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας». Από αυτές, οι 16 προκλήθηκαν από πτώση κεραυνού, οι 46 είχαν τεθεί σκόπιμα ενώ για τις υπόλοιπες τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα.
Στην ίδια έκθεση περιλαμβανόταν η εισήγηση για να ετοιμασθεί ένα πρωτόκολλο κατάσβεσης πυρκαγιών. Διαπιστώνεται επίσης ότι οι ομάδες πυρόσβεσης δεν είναι επαρκείς, υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού τόσο για το έμψυχο υλικό όσο και για τα οχήματα πυρόσβεσης και δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλήρες πυροσβεστικό όχημα, δεν είναι δυνατή η παρέμβαση όπως θα έπρεπε σε δασικές ή χερσαίες εκτάσεις και υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πυρόσβεση των (δασικών) πυρκαγιών.
Διαπιστώνεται επίσης ότι υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων, σημειώνοντας ότι το 2016 δημιουργήθηκε η «συντονιστική επιτροπή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων περιστατικών» υπό την «πρωθυπουργία», στην οποία υπάχθηκαν όλα τα αρμόδια τμήματα και οργανισμοί για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει μηχανικός πυρόσβεσης στο μόνιμο προσωπικό του «τμήματος δασών» και οι ενέργειες που έχουν να κάνουν με τα μέτρα πυρόσβεσης, γίνονται από έκτακτους υπαλλήλους.
Είναι γνωστό ότι οι σπινθήρες από τις εξατμίσεις των αγροτικών κι άλλων οχημάτων εργασίας στα χωράφια μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, σημειώνεται στην ίδια έκθεση, με τα τ/κ ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι η φωτιά στο Φλαμούδι ξεκίνησε από σπινθήρα σε εκσκαφέα που βρισκόταν σε οικόπεδο εντός δασικής έκτασης.
Αναφέρεται επίσης ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 4 κάμερες παρακολούθησης δασωδών περιοχών, δωρεά από την Τουρκία.
Στο μεταξύ, ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού ανέφερε στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί ότι το ελικόπτερο πυρόσβεσης (που η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο ψευδοκράτος) είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί. Το αεροσκάφος πυρόσβεσης, πρόσθεσε, μπορεί να λειτουργεί με λιγότερη συντήρηση και λιγότερο προσωπικό και είναι πιο αποτελεσματικό.
Η ιστοσελίδα αναφέρεται στις 4 μεγαλύτερες φωτιές στα κατεχόμενα, στις 27 Ιουνίου 1995 στην περιοχή Κερύνειας – Πενταδακτύλου, όπου κάηκαν 8.900 εκτάρια γης, στις 4 Αυγούστου 1998 στο Λιμνίτη, όταν κάηκαν 3,753 εκτάρια, το 2020 στην περιοχή της Μόρφου, Καπούτι – Διόριος οπόταν κάηκαν 1000 εκτάρια και η τελευταία στις 21 Ιουνίου στο Φλαμούδι που κάηκε η μεγαλύτερη έκταση, 20.000 στρέμματα. Συνολικά, αναφέρεται, στις 4 μεγαλύτερες πυρκαγιές στα κατεχόμενα, η καμένη έκταση είναι πάνω από 33.000 εκτάρια.
Τα αίτια της πυρκαγιάς στην Καντάρα
Τα τ/κ ΜΜΕ ασχολούνται σήμερα με τα αίτια της πυρκαγιάς στην Καντάρα και με το ποιος έδωσε την άδεια για τι οικόπεδο στην δασική έκταση εντός του οποίου υπήρχε ο εκσκαφέας που πήρε φωτιά από σπινθήρα και έτσι άρχισε η μεγάλη πυρκαγιά.
Το οικόπεδο δόθηκε στον Χαλλίλ Καρτάλ και είναι το δεύτερο στην περιοχή για τον συγκεκριμένο, γράφει η Κίπρις ποστασί, σημειώνοντας ότι η άδεια εκδόθηκε επί θητείας του Χακάν Ντιντζγιουρέκ στο «υπουργείο γεωργίας». Το οικόπεδο φέρεται να έχει παραχωρηθεί υπό μορφή ενοικίου «κρατικής» δασικής γης, κάτι που μπορεί να γίνει – όπως αναφέρεται – μόνο για «δημόσιο συμφέρον».
Τόσο η Κίπρις ποστασί όσο και η Αβρούπα διερωτώνται γιατί δόθηκε οικόπεδο εντός δάσους σε ιδιώτη, τι εξυπηρετούσε, ποιο ήταν το αντίτιμο γι’ αυτό. Η Αβρούπα μάλιστα θεωρεί ότι η ευθύνη γι’ αυτή την πυρκαγιά φτάνει μέχρι εκείνο το άτομο που παραχώρησε το εν λόγω οικόπεδο.