Παραμένει εγκλωβισμένος ο Κύπριος καπετάνιος στο Ιράν-Συνεχή διαβήματα
13:48 - 24 Ιουνίου 2022
Εγκλωβισμένος στο Ιράν για σχεδόν ένα μήνα, συνεχίζει να παραμένει ο Κύπριος καπετάνιος, ο οποίος ήταν μέλος πληρώματος σε ένα από τα δύο ελληνικά πλοία, που καταλήφθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατέλαβαν οι κομάντος τα ελληνικά τάνκερ-Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης
Παρότι πέρασαν ήδη 26 ημέρες από την στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν τα ελληνικά πλοία, ως αντίποινα για την κατακράτηση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ, σε ελληνικά ύδατα, με την εμπλοκή της Ελλάδας, ο Κύπριος καπετάνιος παραμένει στη χώρα, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ιράν να συνεχίζονται, ώστε να αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η οποία μίλησε στον REPORTER, ο καπετάνιος επικοινωνεί συνεχώς με την οικογένειά του, η οποία ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας του, ενώ ευτυχώς δεν υπόκειται σε βασανιστήρια από τις ιρανικές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν οτιδήποτε προσωπικό είτε με τον Κύπριο καπετάνιο, είτε με οποιοδήποτε άλλο από τα 25 πρόσωπα που κρατούνται, μεταξύ των οποίων και οκτώ Ελλαδίτες.
Παράλληλα, ο πρέσβης της Κύπρου στο Ιράν, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Αρχές της χώρας, υποβάλλοντας μάλιστα αίτημα να επισκεφθεί εκ νέου τον καπετάνιο, στην περιοχή Μπαντάρ Aμπάς, όπου βρίσκεται. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, μέχρι στιγμής δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση και ως εκ τούτου αναμένει από το Ιράν να του δώσει το πράσινο φως.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να εικάσει το χρόνο που θα χρειαστεί για να τελειώσει η περιπέτεια του Κύπριου καπετάνιου, αφού αυτό εναπόκειται στις διπλωματικές ενέργειες που γίνονται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Κύπριο καπετάνιο-Τι ζητούν οι Ιρανοί
Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο από την Ελλάδα
Πάντως, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο κατέσχεσε η Ελλάδα και φαίνεται να ήταν η αιτία για να καταληφθούν τα δύο ελληνικά πλοία, στον Περσικό Κόλπο, όπως μετέδωσε το Reuters, αποδεσμεύτηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «όπως ανέφερε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO), το δεξαμενόπλοιο Lana με ιρανική σημαία που κατασχέθηκε τον Απρίλιο στην Ελλάδα, δεν είναι πλέον δεσμευμένο και το φορτίο του θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του».
Σημειώνει επίσης «με την άμεση και επιτακτική δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση επιτέλους έδωσε εντολή και τώρα είμαστε μάρτυρες της άρσης κατάσχεσης του πλοίου και την επιστροφή του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του».
Ελληνικό δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση, ανέτρεψε σε δεύτερο βαθμό τη δικαστική απόφαση αναφορικά με την κατάσχεση, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.
Το Ιράν είχε καταθέσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, όπως επεσήμανε πηγή, που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Παρόλα αυτά, η ελληνική Κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ότι η αποδέσμευση έγινε στην πράξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνεί με την οικογένεια του ο Κύπριος ναυτικός-«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες»
Κινεί νομικές διαδικασίες η Ελλάδα
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, η Ελλάδα κινεί νομικές διαδικασίες για να αποδεσμευτούν τα πλοία από το Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Saeed Khatibzadeh, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα απελευθερώσει στην πράξη, το ιρανικό τάνκερ και το φορτίο που κατέλαβε».
Ως εκ τούτου, εάν τελικά αποδεσμευτεί κι επίσημα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι και το Ιράν να αποδεσμεύσει τα δύο ελληνικά τάνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο λόγος που οι Ιρανοί κρατούν τα πληρώματα, είναι για να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν τα πλοία, όταν και εφόσον αποφασίσουν.
Δεν έχουν, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης φόβο, ότι τα πληρώματα θα αποκαλύψουν κάτι μυστικό, αλλά «εάν τους αφήσουν και κρατήσουν το πλοίο, απελευθερώνοντας τους ναυτικούς και μετά αλλάξουν άποψη και θέλουν να απελευθερώσουν το πλοίο, που θα βρουν το πλήρωμα; Το πλοίο πρέπει να λειτουργεί με μια συγκεκριμένη στελέχωση».