Τα εννιά γκρίζα σημεία στην Πράσινη Γραμμή που θέλει να θωρακίσει η Κυβέρνηση

Την ώρα που η Επιτροπή Νομικών τρέχει με… χίλια για να διεξέλθει του νομοσχεδίου για πρόσληψη των 300 συμβασιούχων αστυνομικών, ώστε να προσληφθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπουν στη μάχη με το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σκιαγραφούν και αξιολογούν συνεχώς τα γκρίζα σημεία που εντοπίζονται, μέσω των οποίων, φθάνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας οι μετανάστες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη διαφωνία για τα καθήκοντα των «300» στη Βουλή-Τι αλλάζει στην αξιολόγηση

Αστυνομία και Υπουργείο Εσωτερικών, είναι συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή, καταστρώνοντας το σχέδιό τους, ώστε μόλις είναι έτοιμοι να ριχθούν στη μάχη οι συμβασιούχοι, να τους τοποθετήσουν στα κατάλληλα σημεία, με σκοπό να ελέγξουν την κατάσταση.

Με το τρίπτυχο, κάμερες, φυσικά εμπόδια και επίβλεψη της Πράσινης Γραμμής, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πετύχει την αναχαίτιση των ροών σε ένα μεγάλο ποσοστό, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, μετά την λήψη αυστηρών μέτρων, οι αιτήσεις ασύλου περιορίστηκαν από 74 χιλιάδες ανά έτος, σε τέσσερις χιλιάδες, κάτι που πιστεύουν ότι θα συμβεί και στην Κύπρο, όταν τεθούν σε πλήρη ισχύ τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oι έξι περιοχές γκέτο και η επιχείρηση σκούπα του ΥΠΕΣ

Τα γκρίζα σημεία στην πράσινη γραμμή

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER, τα σημεία που έχουν χτυπήσει κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή, μήκους 180 χιλιομέτρων, είναι εννέα και αφορούν πρώτιστα τη Λευκωσία και χωριά της επαρχίας Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας, τα γκρίζα σημεία εντοπίστηκαν στις περιοχές της Περιστερώνας, το δρόμο μεταξύ Αστρομερίτη-Κατωκοπιάς, στη Μια Μηλιά, στο Μάμμαρη, στη Δένεια, στην Αγία Μαύρη και στη βιομηχανική περιοχή Καϊμακλίου.

Λαμβανομένου υπόψιν ότι το πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές παρατηρείται για μεγάλο χρονικό αναμένεται τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που χρειάζεται, για να μπει ένα φρένο στις ροές μεταναστών.

Ίδιο είναι το σκηνικό και σε δύο περιοχές της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα σε Πύλα και Αθηένου, που αυτή τη στιγμή αποτελούν ξέφραγο αμπέλι, δίδοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον θέλει να μπαινοβγαίνει στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Μάλιστα, σε φιλμάκι το οποίο δημιουργήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Ιανουάριο, επιχειρείται μια ολιστική ενημέρωση για το πρόβλημα που επικρατεί στην Πράσινη Γραμμή, αλλά και στοιχεία για την πορεία του μεταναστευτικού προβλήματος.

Υπάρχει επίσης ενημέρωση για τις δομές φιλοξενίας που δημιούργησε η Κύπρος για τους μετανάστες, ενώ τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για το μέχρι πότε θα μπορεί η χώρα να δέχεται αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζεται εξάλλου ότι η Κύπρος δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν και ως εκ τούτου είναι ένα απομονωμένο νησί, που δεν μοιράζεται κοινά σύνορα με κανένα κράτος μέλος της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το πρόβλημα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαλοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία, καλά κρατεί και όσο η Κύπρος παραμένει ανοχύρωτη, τόσο περισσότερο θα διογκώνεται το πρόβλημα, με τις συνέπειες να αναμένεται να είναι τεράστιες για το κράτος.

H πορεία που ακολουθείται, είναι να μεταφέρονται στην Κωνσταντινούπολη μετανάστες αφρικανικής καταγωγής κι απ’ εκεί με παράνομες πτήσεις καταλήγουν στα κατεχόμενα, για να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.  

Μόνο για τον μήνα Μάιο, οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο έφθασαν στις 2556, κάτι που με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι περίπου 550-600 αφικνούνται κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, εάν το πρόβλημα εξεταστεί για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι αιτήσεις αγγίζουν σχεδόν τις δέκα χιλιάδες, που συγκριτικά με την ίδια περίοδο για το 2021, είναι κατά 142% αυξημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Συγκεκριμένα, φέτος, οι αιτήσεις είναι 9647, ενώ πέρυσι ήταν 3882 μέχρι τον Μάϊο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών, περνά από την Πράσινη Γραμμή, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 92% των ροών. Δεδομένου ότι η καλοκαιρινή περίοδος θεωρείται η πιο «καλή» για μετανάστευση, πιθανότατα να παρατηρηθεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου.

Πάντως, η Υπηρεσία Ασύλου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, εξετάζοντας με ταχύτατους ρυθμούς τις αιτήσεις που υποβάλλονται ενώπιόν της, ωστόσο οι απελάσεις συγκριτικά με τις αφίξεις είναι εμφανώς λιγότερες. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλείστοι που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους, ασκούν έφεση και δεδομένου ότι τα Δικαστήρια είναι επιφορτισμένα με ένα ογκωδέστατο αριθμό υποθέσεων, καθυστερούν να τις εκδικάσουν. Ως εκ τούτου, οι μετανάστες παραμένουν στην Κύπρο, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για διαμερίσματα που διαμένουν αλλοδαποί-«Παράνομη μεταφορά νερού και ζημιές»

Δειτε Επισης

Τρεις Ισραηλινοί νεκροί μετά από επίθεση-Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
Ζητά ταχύτερες κινήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα ο Μακρόν
Ραγδαίες εξελίξεις για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα-Κόλαφος το βούλευμα για τον δράστη
Πολεμικές απειλές Ερντογάν για Συρία-«Αν χρειαστεί θα έλθουμε ξαφνικά τη νύχτα»
Ο Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την απαγόρευση γεωτρήσεων του Μπάιντεν
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας έριξε κατά λάθος τον Σταυρό στο κεφάλι πιστού στην Ελλάδα
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
Εντεκάχρονος βούτηξε στον Θερμαϊκό για να πιάσει τον Σταυρό-«Το έκανα για την ευλογία»
Δεκάδες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις στην Πάφο-Οδηγός εντοπίστηκε θετικός σε ναρκοτέστ
Άνδρας προσπάθησε να μπουκάρει με μαχαίρι στο γραφείο του πρωθυπουργού του Βελγίου