Έντονη διαφωνία για τα καθήκοντα των «300» στη Βουλή-Τι αλλάζει στην αξιολόγηση

Eν μέσω διαφωνιών ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο, για πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, ώστε να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oι έξι περιοχές γκέτο και η επιχείρηση σκούπα του ΥΠΕΣ

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των καθηκόντων που θα έχουν οι συμβασιούχοι αστυνομικοί και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως βοηθητικά/ υποστηρικτικά, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, αντέδρασε, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα καθήκοντα είναι βασικά και όχι υποστηρικτικά. Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι θα έχουν την ευθύνη για περιπολιακή κάλυψη, έλεγχο παράτυπων μεταναστών, συνοδεία, φρούρηση και απέλασή τους.

Ο κ. Πασιουρτίδης διερωτήθηκε μάλιστα με ποιο τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος και με ποιο η απέλαση των μεταναστών, από τους συμβασιούχους. Αμέσως, το λόγο πήρε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος διευκρίνισε πως βοηθητικά είναι τα καθήκοντα που δεν αφορούν ανακρίσεις ή αίτημα κράτησης ενώπιον Δικαστηρίου.

Τότε, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, πήρε το λόγο, διερωτώμενος εάν μια καταδίωξη μεταναστών ή ένας έλεγχος τους, δεν είναι βασικό αστυνομικό καθήκον. Η ένστασή μας, είπε ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, «είναι ότι δεν μπορούν να ασκούνται τα συγκεκριμένα καθήκοντα από ανθρώπους που δεν εκπαιδεύονται».

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, εξήγησε στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, ότι σήμερα οι ειδικοί αστυνομικοί περνούν από εκπαίδευση τριών μηνών, ενώ οι συμβασιούχοι θα περνούν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων. Με έντονο τόνο , ο Αρχηγός έθεσε το δίλλημα, «ή βιαζόμαστε να τους προσλάβουμε ή όχι».

Θέλοντας παράλληλα να διασκεδάσει τις ανησυχίες σε ότι αφορά στην οπλοφορία των συμβασιούχων, για την οποία εξέφρασαν σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, την ανησυχία τους, κάποιοι βουλευτές, ο Αρχηγός τόνισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα, θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση στη ΜΜΑΔ. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα είναι ξαπόλυτοι, να το πω και κυπριακά, οι συμβασιούχοι στην Πράσινη Γραμμή, θα εποπτεύονται», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Αρχηγού.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, σήκωσε το γάντι και απαντώντας στο δίλημμα που έθεσε ο Αρχηγός, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν βιάζεται και δεν συγκατατίθεται να δώσει όπλο σε κανένα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ότι πρόκειται για βασικό αστυνομικό καθήκον, σε σχέση με τα καθήκοντα των συμβασιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Διαφωνία για τις συλλήψεις και το αίτημα ασύλου

Η διαφωνία των δύο συνεχίστηκε, όταν στην εξίσωση μπήκε και το θέμα των συλλήψεων που θα γίνονται, με τον Αρχηγό να τονίζει πως ακόμα και ένας πολίτης, μπορεί να προβεί σε μια σύλληψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αστυνομικός για να το πράξει.

Ο κ. Πασιουρτίδης τότε, έθεσε τον προβληματισμό, εάν ο Αρχηγός συγκρίνει τη σύλληψη ενός κλέφτη που άρπαξε κάτι από ένα περίπτερο, με την Πράσινη Γραμμή. «Αν έρθει ένας και ζητήσει άσυλο, τι θα κάνει ο συμβασιούχος;», διερωτήθηκε.

Σκοπός, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, είναι να αποφευχθεί να φθάνουμε στο σημείο να ζητούν άσυλο, κάτι που θα επιτευχθεί μες το τρίπτυχο των φρακτών, των καμερών και των περιπολιών.

Διακόπτοντας τις δύο πλευρές, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, εξήγησε πως τους ανθρώπους που φθάνουν στην Πράσινη Γραμμή, κάποιος τους παραλαμβάνει και με τη χρήση των συμβασιούχων, θα καταστεί πολύ δύσκολο το έργο των διακινητών. «Αυτός είναι ο στόχος», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Με την παρέμβαση της προεδρεύουσας της Επιτροπής, Φωτεινής Τσιρίδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται στη Βουλή για κατ’ άρθρον συζήτηση και όχι για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, μπήκε μια τελεία στη διαφωνία.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, αφορούσε στην πρόνοια, ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίζουν δελτίο υγείας, με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, να θέτει ζήτημα, ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις, ίσως να ήταν καλύτερα να γίνονται από την Αστυνομία. Για να καθησυχάσει τον βουλευτή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι μαζί με το πιστοποιητικό υγείας, θα πρέπει να προσκομίζουν και ακτινογραφίες θώρακος, από κυβερνητικούς ιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

Η αξιολόγηση και οι αποζημιώσεις

Μέρος της συζήτησης περιστράφηκε και γύρω από την αξιολόγηση που θα γίνεται στους συμβασιούχους, για να αποφασιστεί κατά πόσον θα ανανεωθεί το συμβόλαιό τους. Με βάση το νομοσχέδιο, η αξιολόγηση θα γίνεται στον δέκατο μήνα.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, αφού όπως είπε, μόλις συμπληρωθεί η μισή πρώτη θητεία και σε περίπτωση που κάποιος αξιολογηθεί θετικά, ίσως για τους οκτώ μήνες που του απομένουν, να σταματήσει να ενδιαφέρεται. Ο Αρχηγός, συμφώνησε, για να αλλάξει η πρόνοια της νομοθεσίας και να μεταφερθεί η αξιολόγηση στους δεκατέσσερις μήνες.

Ζήτημα τέθηκε και για την πρόνοια που αφορά την αποζημίωση, από μέρους των συμβασιούχων, εάν αποφασίσουν να φύγουν από την εργασία τους, πριν την παρέλευση του πρώτου δεκάμηνου.

Με βάση το νομοσχέδιο, θα πρέπει να καταβάλλουν 100 ευρώ για κάθε μήνα, μέχρι την συμπλήρωση των πρώτων δέκα μηνών. Δηλαδή, εάν κάποιος φύγει στον πέμπτο μήνα, θα πρέπει να καταβάλει 500 ευρώ, ως αποζημίωση στο κράτος.

Η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι και να διαγραφεί η συγκεκριμένη πρόνοια, δεν έχει ένσταση, με τους παρευρισκόμενους να δεσμεύονται ότι θα το αξιολογήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασκηθεί έλεγχος στην Πράσινη Γραμμή «γιατί πραγματικά η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί». Είπε ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς, 92% των αφίξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέσω της Πράσινης Γραμμής, ειδικά το 2022.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, τίθεται και ένα φυσικό εμπόδιο και επιτήρηση σε έναν χώρο που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι είναι «με χαρά» που είδαν σήμερα να αφαιρείται η παράγραφος από τις προδιαγραφές πρόσληψης των 300 που θα κάνουν επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, η οποία απαιτούσε από τις γυναίκες υποψήφιους να φέρουν βεβαίωση ότι δεν είχαν γυναικολογικά προβλήματα.

Είπε όμως, ότι εξακολουθούν να έχουν «έγνοιες πολλές» και για τα καθήκοντα τα οποία θα εκτελούν αυτά τα άτομα, και για το επίπεδο της εκπαίδευσης που θα τύχουν, και για το τι θα συμβεί όταν αυτοί που θα προσληφθούν, θα συναντήσουν διάφορες ομάδες «οι οποίες δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή» τους. Υπενθύμισε ότι αυτά τα άτομα  θα οπλοφορούν σε μια περιοχή όπου από την μια πλευρά, υπάρχουν οι Τούρκοι στρατιώτες, η γραμμή αντιπαράθεσης του πυρός με τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, ο φράκτης, και πίσω από τον φράκτη, θα είναι αυτή η ομάδα.

Είπε ακόμα, ότι τα καθήκοντα αυτής της ομάδας δεν θα αποτρέπουν αυτό το είδος της μετανάστευσης, αφού, όπως είπε, όποιος καταφέρει να περάσει τον φράκτη, θα τον παραλαμβάνουν και θα τον παίρνουν στο Πουρνάρα.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως, αν θέλει το κράτος να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να κυνηγήσει την πηγή του προβλήματος. Ανέφερε ότι οι διακινητές διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ γίνονται εκστρατείες στις αφρικάνικες χώρες και ότι εδώ είναι που πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι για το κόμμα του, το θέμα των μεταναστευτικών ροών «αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής».

Είπε ότι θέλουν να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου «έτσι ώστε να δώσουμε περισσότερα όπλα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Δειτε Επισης

Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία 17χρονη (pic)
Συσσώρευση νερού και κατολισθήσεις βράχων στους δρόμους λόγω έντονων βροχοπτώσεων
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν χάπια ecstasy και κοκαΐνη στην κατοχή 51χρονου (pics)
Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό ο 15χρονος Τζέισον (pic)
Κίνδυνος-θάνατος 67χρονος που έτρεχε με 196 χλμ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (pic)
Καλούνται για κατάθεση οι Γεωργοί για την ένταση στη Νεκρή Ζώνη-Στο σημείο οχήματα των Ηνωμένων Εθνών