Διπλωματικό θρίλερ-Ανοικτή γραμμή Κυβέρνησης με οικογένεια του Κύπριου ναυτικού

Συνεχή και έντονα είναι τα διαβήματα της Λευκωσίας, για τον Κύπριο ναυτικό που βρισκόταν στο πλήρωμα ενός εκ των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, στο Ιράν. Την ίδια ώρα που, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι Ιρανοί  έλαβαν την εντολή σήμερα να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas) στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού. Όπως ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, σήμερα είχε επικοινωνία με τη σύζυγο του ναυτικού και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του.

 

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως  συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα διαβήματα με στόχο να λήξει η ομηρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη από τα διαβήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα «διαβήματα γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και από τον πρέσβη μας (στο Ιράν) και από το ΥΠΕΞ εδώ στο κέντρο προς την πρεσβεία του Ιράν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορούμε να πούμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του Κύπριου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του».

Ανέφερε ότι ο ίδιος χθες βράδυ επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου οι οποίοι είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί του. Ο κ. Δημητρίου τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου και οι ίδιοι ενημερώνουν το υπουργείο για την υγεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

Προς στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς τα ελληνικά τάνκερ

Τα υπό ελληνική σημαία Prudent Warrior και Delta Poseidon, που κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή, έλαβαν την εντολή σήμερα να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas) στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν αναλάβει την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Σύμφωνα με διευθύνοντες των δύο ελληνικών εταιρειών τους οποίους επικαλείται το TradeWinds, οι ιρανικές Aρχές δεν έχουν δώσει επισήμως αιτιολογήσει την κατάληψη των εν λόγω πλοίων. Αυτό που υποστήριξαν, αρχικά, είναι πως προχωρούν σε επιθεώρηση με σκοπό να ελέγξουν τα έγγραφα των πλοίων και την κατάστασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κορυφώνεται η αγωνία-Μεταφέρουν τα ελληνικά τάνκερ στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

«Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων»

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κομισιόν σε Ιράν-«Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων»

Τι τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Πάντως οι ελληνικές διπλωματικές αρχές μιλώντας σε ελλαδικό μέσο, σημείωναν ότι η ασάφεια για το τι θα συμβεί παραμένει και εστιάζεται στο πότε οι Ιρανοί θα αφήσουν τα πλοία να φύγουν και εάν θα κατασχέσουν το φορτίο τους, στη λογική του «μία σου και μία μου», ως απάντηση-«μήνυμα» των Ιρανών για το περιστατικό με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συμπληρώνουν ότι οι κινήσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά στο πλοίο στην Κάρυστο, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα γιατί αφενός είχαν λήξει ορισμένα πιστοποιητικά του πλοίου και στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει συνεργασία η Ελλάδα, ελήφθη η απόφαση να κρατηθεί το ρωσικό πλοίο.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης, είχε προχωρήσει στην εξής δήλωση: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο-Εικασίες για αντίποινα

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 27χρονο-Έκρυβε crystal και διαρρηκτικά εργαλεία στο σακίδιό του
Διαψεύσει το Τμήμα Φυλακών την απώλεια ασυρμάτου, επιμένουν πηγές εκ των έσω
Πυρκαγιά σε παλιά κλινική στη Λευκωσία-Έρευνες για τα αίτια
Δυόμιση χρόνια μετά ανοίγει ο φάκελος ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους-Στη Βουλή για εισηγήσεις οι αρμόδιοι
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Χειροπέδες σε 51χρονο για τα τρία κιλά ναρκωτικά που εντοπίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο