Oι έξι περιοχές γκέτο και η επιχείρηση σκούπα του ΥΠΕΣ

Έξι περιοχές, μια σε κάθε πόλη, είναι αυτές που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά γκετοποίησης, για το Υπουργείο Εσωτερικών και για τις οποίες αναζητούνται λύσεις, ώστε να γίνει μια διασπορά των μεταναστών σε άλλες περιοχές ώστε να δημιουργηθεί ένα ισοζύγιο, για να διασφαλιστεί η υγιεινή τους, καθώς επίσης και η δημόσια ασφάλεια.

Για παράδειγμα στην Πάφο, πόλη που ήρθε πολλές φορές στο προσκήνιο, για θέματα μεταναστευτικού, μπορεί το πρόβλημα να σταμάτησε να υφίσταται στη Χλώρακα, ωστόσο φαίνεται να μετακυλίστηκε στην Έμπα, όπως καταγγέλλουν κατά διαστήματα κάτοικοι της περιοχής και επιβεβαιώνουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, μεταξύ Κύπριων και αλλοδαπών, στο κέντρο του χωριού.

Στην συγκεκριμένη επαρχία, προέκυψαν εξάλλου και τα πρόσφατα επεισόδια σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν ανήλικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί, από το Πουρνάρα. Τόσο τα συγκεκριμένα φαινόμενα, όσο και τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, που δείχνουν τους διαμένοντες στην Πάφο να χωρίζονται σε 62% Κύπριους και 38% αλλοδαπούς, θορύβησε τις τοπικές Αρχές, οι οποίες ζητούν εξεύρεση λύσεων.

Πρόβλημα, παρατηρείται εξάλλου εδώ και αρκετό διάστημα και στην περιοχή της Ορόκλινης, στη Λάρνακα, όπου σε έξι πολυκατοικίες στοιβάζονται αλλοδαποί, όπως είχε καταγγείλει στο παρελθόν στον REPORTER ο κοινοτάρχης.

Μάλιστα, στις εν λόγω πολυκατοικίες, οι πλείστοι αλλοδαποί διαμένουν χωρίς νερό και ρεύμα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσής τους. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αντιληπτό οποιοδήποτε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στην συγκεκριμένη κοινότητα, όμως προκύπτουν καταγγελίες για άνθιση αγοραίου έρωτα στον περιβάλλοντα, των πολυκατοικιών, χώρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της Ορόκλινης θα συζητηθεί στην Βουλή και πιο συγκεκριμένα στην Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, την ερχόμενη Τρίτη.

Βρίσκουν λύσεις στην παλιά Λευκωσία και στη Λεμεσό

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα χρονίζει στην παλιά Λευκωσία, με την Λήδρας και την Φανερωμένης να έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε ένα τεράστιο γκέτο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνδυάζοντας το σχέδιο για ανάπλαση του παλαιού κέντρου, κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε ενέργειες, σε συνεργασία με τον δήμο Λευκωσίας, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, Λοΐζος Μιχαήλ, εξήγησε ότι τα αστικά κέντρα των πόλεων παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση μεταναστών, καθότι, όπως εξήγησε, υπάρχει η τάση να βρίσκονται στα κεντρικά σημεία των πόλεων, λόγω και του γεγονότος ότι τα ενοίκια είναι πιο χαμηλά από άλλες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, «έχει δημιουργηθεί μια υπερφόρτωση στη Λευκωσία και ιδίως στην περιοχή Φανερωμένης και Λήδρας. Δημιουργείται μια εικόνα γκετοποίησης, η οποία έχει τα δικά της συνεπακόλουθα. Το πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ως επί το πλείστον, διαμένουν είτε σε ακατάλληλα υποστατικά, είτε είναι τόσο μεγάλοι οι αριθμοί σε κάποια υποστατικά, που δεν δημιουργούν συνθήκες κανονικής διαβίωσης». Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Μιχαήλ, ο υπουργός διαμήνυσε στις πολεοδομικές αρχές, ώστε να εφαρμόσουν τον περί Οδών και Οικοδομών Νόμο και να επεμβαίνουν στα υποστατικά τα οποία εντοπίζουν ότι δεν είναι κατάλληλα και να εκδίδουν διατάγματα εκκένωσης τους.

Οι Δήμος Λευκωσίας, υπέδειξε, «ανταποκρινόμενος να εφαρμόσει το Νόμο, δήλωσε πρόθυμος να το εφαρμόσει άμεσα και σε συνδυασμό με την αναβίωση του αστικού πυρήνα της παλιάς Λευκωσίας, θα αμβλυνθεί το πρόβλημα, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα».

Από την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπει η Λεμεσός, στην οποία διαπιστώνονται αυξημένοι αριθμοί μεταναστών στο κέντρο της πόλης. Οι τοπικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα διογκώνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ ενήμερο είναι και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι έτοιμο να εφαρμόσει το ίδιο πλάνο με αυτό της παλιάς Λευκωσίας.

Θα ήταν ευχής έργο, σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, «να λυθεί το πρόβλημα και στις υπόλοιπες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Λεμεσό και στους χώρους του αστικού κέντρου, αλλά και στην Πάφο, όπου εντοπίζεται σε κοινότητες στην Πάφο. Δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις για άλλα μέτρα».

Ανησυχία για Αγία Νάπα και Παραλίμνι

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα ανησυχίας το τελευταίο διάστημα, αφού παρατηρούνται παρόμοια προβλήματα με τις υπόλοιπες πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Αγία Μαύρη, καθώς και στην περιοχή του ταχυδρομείου στην Αγία Νάπα, αλλά και σε δύο συγκεκριμένες περιοχές στο Παραλίμνι, οι οποίες γειτνιάζουν με τον προσφυγικό συνοικισμό.

Ιδιαίτερα για τα δύο σημεία στο Παραλίμνι, υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές καταγγελίες για μικροκλοπές και οχλαγωγία, για τις οποίες, όπως ανέφεραν πρόσωπα που διαμένουν στις συγκεκριμένες περιοχές, ενημέρωσαν την Αστυνομία, προχωρώντας και σε επίσημες καταγγελίες.

Οι Αρχές, με τη σειρά τους, παραδέχονται ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, με αρμόδια πηγή να τονίζει στον REPORTER ότι έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις για εντοπισμό παρανομούντων. Παρόλα αυτά, από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, φαίνεται ότι οι πλείστοι είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και όχι παράτυποι μετανάστες.

Μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος κατάγεται από το Παραλίμνι, εξήγησε ότι «κλέβουν ποδήλατα, γκάζια, τραπέζια, παπούτσια και παντόφλες. Είναι μικροαδικήματα, ωστόσο δεν παύει να είναι αδικήματα και να είναι καθημερινά, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα και ανησυχία στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών».

Υπάρχουν επίσης, σημείωσε, και προβλήματα οχλαγωγίας. «Έχουμε, ας πούμε, παράπονα από κατοίκους, ότι έχουν τη μουσική διαπασών, ενώ κλείνουν χώρους στάθμευσης τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ».

Τρεις βιασμοί, πολλές καταγγελίες για παρενόχληση

Την ίδια ώρα, στην Αγία Νάπα, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται από κάποιους ως τεράστιο και όπως φαίνεται, δεν αφορά μόνο μικροκλοπές και οχλαγωγία, αφού υπάρχουν, όπως υποστήριξε, καταγγελίες και για διακίνηση ναρκωτικών και βιασμούς.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και το οποίο αφορά στη σύλληψη 22χρονου αιτητή πολιτικού ασύλου, ο οποίος σε περίπου ένα μήνα φέρεται να βίασε τρεις τουρίστριες, τις οποίες εντόπισε σε κατάσταση μέθης στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει η Αστυνομία, υπάρχουν και καταγγελίες για παρενόχληση στην εν λόγω περιοχή, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός. Ως εκ τούτου, στο εν λόγω σημείο ενισχύθηκαν οι περιπολίες για εντοπισμό όσων προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες.

Στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά είναι σε μικρότερο βαθμό απ’ αυτά του Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγιάννης, σε μια περίπτωση στη Δερύνεια, έμεναν δύο αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής σε διαμέρισμα και σε κάποια στιγμή μπούκαραν άλλοι αλλοδαποί, αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι τους εκδίωξαν. Όταν ο ιδιοκτήτης δεν έλαβε το ενοίκιο για το διαμέρισμα, μετέβη στο σημείο, όπου διαπίστωσε ότι σε αυτό διέμεναν οκτώ πρόσωπα, τα οποία του επιτέθηκαν.

Δειτε Επισης

Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από αφρικανικές χώρες που φτάνουν μέσω κατεχομένων
Υπέρ πρότασης νόμου για ποινικοποίηση καλυμμένων προσώπων σε διαδηλώσεις η ΙΣΟΤΗΤΑ
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταζητείται ο 41χρονος Γιώργος Χαραλάμπους για διάρρηξη και κλοπή στη Λευκωσία