Η τροπολογία στην πρόταση για γυναικοκτονίες που προκάλεσε έντονη διαφωνία

Την έντονη διαφωνία, μεταξύ Κωστή Ευσταθίου και Αννίτας Δημητρίου, έφερε η τροπολογία που ετοίμασε ο πρώτος, για την πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες που ετοίμασε η Πρόεδρος της Βουλής, βάσει της οποίας ζητά προστασία σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες ή τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και η Νομική Υπηρεσίας, ήταν επιφυλακτικές ως προς την τροπολογία που παρουσίασε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, καθώς θεωρούν ότι είναι εκτός της φιλοσοφίας της πρότασης νόμου, αλλά και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 

Συγκεκριμένα ο κ. Ευσταθίου, παρουσιάζοντας την τροπολογία που ετοίμασε, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε την τροποποιημένη πρόταση νόμου, που ετοίμασε η Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, εξήγησε πως η τροπολογία του στηρίζεται πάνω στην πρόταση νόμου που έχουν ενώπιον τους και δεν επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις. Εξήγησε πως, έχοντας υπόψη την αρχική πρόταση, ότι η γυναίκα που είναι θύμα, είναι σε ευάλωτη θέση έναντι του ανδρός που είναι ο θύτης, να επεκτείνεται η προστασία σε γυναίκες, παιδιά, άτομα με αναπηρία και γενικά ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε πως η τροπολογία του κινείται στα πλαίσια της πρότασης νόμου και δεν αναιρεί, αλλά εμπλουτίζει την πρόταση νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε η συζήτηση για την πρόταση νόμου της Αννίτας για τις γυναικοκτονίες

Αντίθετη η Νομική Υπηρεσία

Η τροπολογία του κ. Ευσταθίου βρήκε αντίθετη την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, που κλήθηκε στην συνεδρία της Επιτροπής, η οποία σημείωσε πως αν προστεθούν άλλες ομάδες σε αυτή την πρόταση νόμου, ξεφεύγει από τη φιλοσοφία και το νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Ανέφερε πως οι θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας έχουν εκφραστεί για την πρόταση νόμου και είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν. Όσον αφορά στην τροπολογία του κ. Ευσταθίου ξεκαθάρισε πως χρίζουν προστασίας και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και είναι δυνατό να υπάρξει συζήτηση για το θέμα, όμως τώρα προωθείται πρόταση νόμου, που έχει να κάνει με την προστασία των γυναικών.

Την τοποθέτηση αυτή ενίσχυσε και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία σημείωσε πως η πρότασή της έφυγε από τον Ποινικό Κώδικα και είναι υπό το νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές στη συγκεκριμένη σύμβαση.

Ο κ. Ευσταθίου, επανήλθε για να αναφέρει πως τα όσα πολύ σωστά προβλέπει η πρόταση νόμου, προνοεί να επεκταθούν σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Που αναιρεί τα όσα συζητούμε; Δεν είναι ζήτημα να αναιρέσουμε την πρόταση, αλλά να την εμπλουτίσουμε, επειδή όταν είμαστε νομοθέτες πρέπει να έχουμε ευθύνη τι αποφασίζουμε».

Επιφυλακτικός και ο Λεωνίδου

Επιφύλαξη για την πρόταση νόμου του κ. Ευσταθίου εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος ανέφερε πως μέσα από την τροπολογία του κ. Ευσταθίου γεννιέται ένα άλλο θέμα, το οποίο μπορούν να το λύσουν με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Σημείωσε πως θα μπορούσαν να κάνουν ένα άρθρο συγκεκριμένο, που να περιλαμβάνουν την τροποποίηση του συναδέλφου και στη συγκεκριμένη φάση να το αφήσουν αυτή την πρόταση έτσι.

Από πλευράς της, η επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε πως συμφωνεί με τη φιλοσοφία της Προέδρου της Βουλής, ότι θέλουν να προστατεύσουν τις γυναίκες, ωστόσο το πνεύμα της σύστασης ναι μεν αγκαλιάζει τις γυναίκες, δεν είναι όμως περιοριστική η φιλοσοφία της, που να απαγορεύει την συμπερίληψη κι άλλων ομάδων του πληθυσμού.

«Αν έχω ένα ενήλικα, που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και του ασκείται βία, για να του πάρουν το επίδομα κάποιοι επιτήδειοι, δεν θα μπορεί να είναι επιβαρυντικός ο νόμος; Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία του νόμου και όχι ο τίτλος», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε πως το παιδί μίας γυναίκας, η οποία ήταν θύμα γυναικοκτονίας, θεωρείται επίσης θύμα, αφού αυτό αναφέρεται και στη Σύμβαση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τη βία στην οικογένεια.

Στην συνεδρία βρέθηκε και εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος σημείωσε πως συμφωνεί με τα όσα έχει αναφέρει η Νομική Υπηρεσίας και θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνει εντός της φιλοσοφίας που προνοεί ο νόμος. «Ασφαλώς η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εντάσσεται στη φιλοσοφία του νόμου, επειδή η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας».

Πρόσθεσε πως όσον αφορά στη βία εναντίον παιδιών, υπάρχει το αδίκημα της παιδοκτονίας. «Επομένως, αν είναι αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να γίνει με προσθήκη άρθρου στον Ποινικό Κώδικα».

Διαφωνία Πασιουρτίδη-Νομικής Υπηρεσίας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, στην δική του τοποθέτηση ανέφερε πως οι δικοί του ενδοιασμοί δεν είναι πολιτικοί. Όπως ανέφερε υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Έφερε παράδειγμα πως σε περίπτωση που ένας άνδρας κρατά τη γυναίκα του φυλακισμένη, τη βασανίζει για μία εβδομάδα και στη συνέχεια αυτή πεθαίνει, το κατηγορητήριο που θα σχηματιστεί εναντίον του θα είναι για φόνο εκ προ μελέτης ή γυναικοκτονίας και όποιο από τα δύο αποδειχθεί. Υποστήριξε πως κάποιοι πιθανό να επιδιώκουν να αποδείξουν ότι είναι σεξιστές, για να μην καταδικαστούν σε ισόβια.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε πως αυτό δεν έχει βάση, επειδή δεν έχει συμπεριληφθεί ο φόνος εκ προ μελέτης. Πρόσθεσε πως είναι ένα αδίκημα, πολύ σοβαρό, για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη. «Για να πάρουμε ένα άνθρωπο στο Δικαστήριο ότι είναι εκ προ μελέτης, πρέπει να έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν την προ μελέτη. Σε τέτοια περίπτωση, ό,τι επιπλέον και να υπάρχει δεν αλλάζει κάτι. Η ποινή είναι ισόβια. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για επιβαρυντικά, ούτε ελαφρυντικά. Μόνο με την προ μελέτη πάμε ισόβια απευθείας, θα πάει Δικαστήριο για τον φόνο».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ζήτησε από την Νομική Υπηρεσία να εξηγήσει τη διαφορά, μεταξύ γυναικοκτονίας και ανθρωποκτονίας, για να του απαντήσει η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας πως δεν υπάρχει βασική διαφορά.

Πριν τη λήξη της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Βουλής, θέλησε να πάρει ξανά το λόγο για να επεξηγήσει το ζήτημα και την ευρύτερη φιλοσοφία.

«Από τη στιγμή που εισάγουμε το συγκεκριμένο αδίκημα στο νόμο για τις γυναίκες, θεωρούμε ότι άλλα ζητήματα άνισης μεταχείρισης, προς τις γυναίκες, δεν προσφέρουν σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που είναι οι γυναικοκτονίες. Με την ίδια φιλοσοφία έχουμε ποινικοποιήσει, ευτυχώς, τον σεξισμό που δίνει και παίρνει. Πέραν τούτου, κάποιοι εκλαμβάνουν την σιωπή ως αδυναμία αλλά δεν είναι αδυναμία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, επειδή ισχυροποιούμε το νόμο. Σε άλλα πέντε κοινοβούλια έχει προχωρήσει και εύχομαι να το προχωρήσουμε και στη δική μας χώρα. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, αλλά επειδή πρόκειται για επιβαρυντικούς παράγοντες, πραγματικά ισχυροποιούμε τη νομοθεσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση