Έντονες αντιδράσεις για τα γυναικολογικά συμβασιούχων-Παραδοξότητα και διάκριση

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν οι αρμόδιοι για την επιλογή τους να θέσουν ως κριτήριο για την πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών για να περιφρουρήσουν την Πράσινη Γραμμή την απουσία προβλημάτων γυναικολογικής φύσεως, καθώς οι βουλευτές θεωρούν ακατανόητη αλλά και απαράδεκτη την συμπερίληψη μιας τέτοιας πρόνοιας.

Όπως έγραψε χθες ο REPORTER, πέραν των αναμενόμενων κριτηρίων για σωματική και πνευματική ικανότητα που αφορούν όλους τους υποψηφίους, στη νομοθεσία υπάρχει ειδική πρόνοια για τις γυναίκες υποψήφιες, οι οποίες υποχρεούνται να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα κριτήρια για τους 300 συμβασιούχους-Έξω ψυχομετρικά, μέσα γυναικολογικά

Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση σε ποια γυναικολογικά προβλήματα αναφέρονται ή τον βαθμό σοβαρότητάς τους, ούτε πώς αυτά διασυνδέονται με την επάρκεια στην ενάσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το σκεπτικό και την σκοπιμότητα της συμπερίληψής αυτού του κριτηρίου. Γυναίκες με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα ασκούν καθημερινά επιτυχώς όλων των ειδών τα επαγγέλματα στην Κύπρο, χωρίς αυτό να αποτελεί κριτήριο για την πρόσληψή τους αλλά θεωρείται από το κράτος πως πιθανόν δεν μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, ενώ αυτά τα πρόσωπα θα κληθούν να χειρίζονται οπλισμό και οι μόνιμοι αστυνομικοί περνούν από ψυχομετρικές εξετάσεις για να προσληφθούν στο Σώμα, για τους συμβασιούχους η ψυχομετρική εξέταση δεν θεωρήθηκε απαραίτητη, αλλά θεωρήθηκε η γυναικολογική!

Είναι σαφές πως, αν παραμείνει αυτό το κριτήριο, θα υπάρξει αναπόφευκτα διάκριση με βάση το φύλο, καθώς τα οποιαδήποτε προβλήματα γυναικολογικής φύσεως είναι τόσο γενικός όρος, που δυνητικά μπορεί να καθιστά ακατάλληλες σχεδόν όλες τις γυναίκες της Κύπρου για τη συγκεκριμένη θέση, αποκλείοντας τις από τις προσλήψεις.

Είναι τόσο παράλογο αυτό που συμβαίνει, που εάν ένα άτομο εμφανίσει μία κύστη στο χέρι και το πρόβλημα είναι δερματολογικό θεωρείται ότι μπορεί να εποπτεύει επιτυχώς την Πράσινη Γραμμή αλλά εάν εμφανίσει μια κύστη στην ωοθήκη και το πρόβλημα είναι γυναικολογικό, ενδεχομένως να πιστεύουν πως χάνει αυτή την ικανότητα. Και ενδιαφέρει μία υπηρεσία που θα έχει προσωπικό που μπορεί να κληθεί να χρησιμοποιήσει όπλα περισσότερο αν αυτά τα άτομα έχουν κολπικούς μύκητες από ότι αν έχουν σώας τας φρένας...

Ο REPORTER ζήτησε τη θέση βουλευτών από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για την επιδιωκόμενη διάκριση εις βάρος των γυναικών, τονίζοντας πως πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν εξηγήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν, τόνισε πως το κριτήριο αυτό είναι απαράδεκτο, διότι πραγματικά διαιωνίζει την ανισότητα στο αστυνομικό σώμα και βασικά αποτρέπει τις γυναίκες από το να κάνουν αιτήσεις. «Ωστόσο, με μεγάλη προσμονή, περιμένω να ακούσω τη δικαιολογία που θα δοθεί από το Υπουργείο για τον λόγο που τέθηκε αυτό το απαράδεκτο κριτήριο. Καταδικάζουμε αυτή την πρόνοια και περιμένουμε να ακούσουμε το δικαιολογητικό», τόνισε. Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση, πως αποτελεί παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο την κ. Σούπερμαν ξένισαν κι άλλα κριτήρια που έχουν τεθεί. «Θεωρώ ότι ένα τέτοιο σώμα θα έπρεπε να αποδεικνύει καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας, όχι της ελληνικής, διότι όταν θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες δεν θα τους μιλούν Ελληνικά. Η επικοινωνία με τους μετανάστες ενός τέτοιου σώματος είναι απαραίτητη για να τους δίνουν να καταλάβουν τι πρόκειται να ακολουθήσει, τη διαδικασία, τι θα συμβεί». Εξηγήσεις, όμως, αναμένει και για το κριτήριο του δείκτη μάζας σώματος, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν γυμναστικές ασκήσεις. Αυτή τη στιγμή αποκλείεται κάποιος με δείκτη 31 αντί 30, ενώ μπορεί να είναι σε θέση να αποδείξει επαρκή φυσική κατάσταση. «Αν κάποιος έχει όντως μεγαλύτερο δείκτη αλλά περάσει τις γυμναστικές ασκήσεις, ποιο είναι το πρόβλημα;», ανέφερε. Πέραν των κριτηρίων, η κ. Σούπερμαν διερωτήθηκε και αναφορικά με τον τρόπο που θα ενεργούν οι συμβασιούχοι, δηλαδή αν θα δικαιούνται να προβούν σε έρευνα και σύλληψη ατόμου, έστω και κάτω από τις οδηγίες λοχία της Αστυνομίας.

Από την πλευρά της, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι «το να ζητείται μία ιατρική επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας και να αφορά και στους άντρες και στις γυναίκες το αντιλαμβάνομαι. Το να εστιάζουμε όμως, χωρίς επεξήγηση, σε βεβαίωση η οποία αφορά σε γυναικολογικά προβλήματα, όπως καταγράφεται, ακούγεται κάπως περίεργο». Υπογράμμισε πως είναι διάκριση να ζητάς βεβαίωση για γυναικολογικά προβλήματα μόνο. «Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα υπάρξει καλή θέληση για να γίνουν οι επιβαλλόμενες διορθώσεις», κατέληξε.

Λύπη, αγανάκτηση και οργή εξέφρασε η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επειδή «αυτονόητα πράγματα στην Κύπρο δεν είναι μέρος της κουλτούρας μας και της λογικής μας σκέψης και διαχείρισης». Είναι πραγματικά ντροπή, τόνισε, και «αναμένω από όλους τους υπεύθυνους ή εκείνους που έχουν συμβολή στον καθορισμό αυτού του κριτηρίου, όχι μόνο να επανορθώσουν αλλά και να απολογηθούν». Είναι καθαρή διάκριση με βάση το φύλο, αναχρονιστική, απαράδεκτη και σεξιστική, κατέληξε.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε στον REPORTER πως είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες, θα πρέπει να περιοριστεί η όποια ιατρική γνωμάτευση στον βαθμό που τα προβλήματα που έχουν εμποδίζουν την άσκηση των ειδικών καθηκόντων, που προβλέπονται στις θέσεις αυτές, τα οποία περιλαμβάνουν και την σωματική αρτιμέλεια και την σωματική ικανότητα. «Οτιδήποτε πέραν από αυτό είναι και αχρείαστο και τουλάχιστον διάκριση», τόνισε.

«Το θέμα του μεταναστευτικού είναι εξαιρετικά σοβαρό για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ως τώρα αποτύχαμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης. Υπέδειξε ότι η φύλαξη της πράσινης γραμμής για αποτροπή είτε παράνομων μεταναστών είτε του λαθρεμπορίου, μετά από τα παθήματά μας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και αποτελεσματικούς τρόπους. «Οι άνθρωποι που θα φυλάσσουν εκεί πρέπει να έχουν τέτοια εκπαίδευση και εξουσίες που να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την αποτροπή και η αποτροπή προϋποθέτει πολλά πράγματα», πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως «αυτή η καθαρότατη σεξιστική διάκριση, δείχνει την προχειρότητα και των σκέψεων και των ενεργειών». Τέλος, σημείωσε πως το κόμμα του αναμένει από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερώς τι θέλουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Την άποψη πως το Υπουργείο δεν έχει σωστή προσέγγιση διατύπωσε η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Τόνισε πως για να τοποθετηθούν άτομα στην γραμμή αντιπαράταξης θα πρέπει να περάσουν από πολύ αυστηρά ψυχομετρικά τεστ και εξετάσεις όσον αφορά την ψυχική τους υγεία, καθώς οποιοδήποτε επεισόδιο μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από τον κατοχικό στρατό και να θέσει σε κίνδυνο τον ελληνισμό της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την πρόνοια για γυναικολογική εξέταση, η κ. Ατταλίδου ανέφερε πως θεωρεί πως είναι παράνομο και πρέπει να μας εξηγήσουν και το σκεπτικό αυτού που έχει κάνει τους κανονισμούς. «Είναι μια σεξιστική πρόνοια και ένδειξη ότι θα ήθελαν να έχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση που θα μπορούσε να αποκλείσει τις γυναίκες υποψήφιες και καταδεικνύει διάθεση διάκρισης εις βάρος των γυναικών», υπογράμμισε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, αφού επεσήμανε πως ακόμη να γίνει η κατ’ άρθρον συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τόνισε πως σκοπός είναι να διασφαλιστεί επιχειρησιακή ικανότητα. «Θα πρέπει να μας εξηγήσει η Αστυνομία τι ακριβώς εννοούν και αν με κάποιο τρόπο επηρεάζεται όντως η ικανότητα των γυναικών από αυτά τα προβλήματα», σημείωσε. «Ακόμη κι αν μία γυναίκα έχει προβλήματα, αν είναι επιχειρησιακά ικανή να εκτελέσει τα καθήκοντά της, δεν το θεωρούμε ως ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή της», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία