Όλα τα κριτήρια για τους 300 συμβασιούχους-Έξω ψυχομετρικά, μέσα γυναικολογικά

Εν μέσω αντιδράσεων από τους ίδιους τους αστυνομικούς, συνεχίζεται η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών για τη νομοθεσία που αφορά την πρόσληψη συμβασιούχων στην Αστυνομία, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που χτύπησαν κόκκινο και θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή.    

Τα κριτήρια με τα οποία θα προσλαμβάνονται εξήγησε ενώπιον της Επιτροπής το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας από την πλευρά του να αναφέρει πως οι συμβασιούχοι θα εποπτεύονται από λοχίες που θα εργάζονται στην εκάστοτε βάρδια.

Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί αντιδράσεις, είναι πως ενώ οι αστυνομικοί που προσλαμβάνονται στο Σώμα περνούν από ψυχομετρικές εξετάσεις, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στην περίπτωση των συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να χειρίζονται οπλισμό, ενώ ποικίλες αντιδράσεις άρχισε να προκαλεί το γεγονός πως στα κριτήρια υπάρχει προϋπόθεση πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα. Μάλιστα, κάποιοι προσέτρεξαν να σχολιάσουν πώς γίνεται να μην εξετάζεται κάποιος που θα κρατά όπλο αλλά να κόβονται γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο όμως να μην επηρεάζει την εκτέλεση των καθηκόντων τους.  

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σχετική νομοθεσία, τα κριτήρια πρόσληψης είναι τα ακόλουθα:  

  • Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας 
  • Να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό όγδοο έτος, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας για υποβολή των αιτήσεων 
  • Να είναι απόφοιτος Δημόσιου Εξατάξιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης ή Λυκείου Μέσης Εκπαίδευσης ή απόφοιτος εγγεγραμμένου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμούς Ιδιωτικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης εξαετούς τουλάχιστον φοίτησης 
  • Να έχει καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας 
  • Να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία με ικανότητα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία του 
  • Να έχει λευκό Ποινικό Μητρώο 
  • Να μην του/της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα κατοχής όπλου από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή 
  • Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα σοβαρής μορφής που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα 
  • Να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του/της στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή οργανισμό δημοσίου δικαίου ή από τον στρατό της Δημοκρατίας ή την Εθνική Φρουρά 
  • Να επιτύχει στην ακόλουθη αθλητική δοκιμασία που διεξάγεται από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας και απαρτίζεται από δύο ανώτερους αξιωματικούς και δύο πτυχιούχους γυμναστές μέλη της Αστυνομίας 
  • Να έχει δείκτη μάζας σώματος λιγότερο του τριάντα 
  • Να πιστοποιηθεί μετά από εξέταση προσωπικού ιατρού, η καλή κατάσταση της υγείας του, η άρτια σωματική διάπλαση του, η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα για να εκτελεί τα καθήκοντα στα οποία θα απασχολείται σε περίπτωση πρόσληψης του. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διαπιστωθεί η καλή όραση του με ή χωρίς τη χρήση διορθωτικών φακών και η καλή ακοή του χωρίς τη χρήση ακουστικών, να διαπιστωθεί ότι δεν υποφέρει από αχρωματοψία, πλατυποδία ή οποιαδήποτε σωματική αναπηρία ή παραμόρφωση του σώματος του ή μέλος αυτού και να διαπιστωθεί γενικά η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα. 
  • Οι γυναίκες υποψήφιες να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης. 

Η διαδικασία πρόσληψης 

Σύμφωνα με την Νομοθεσία, ο Αρχηγός προκηρύσσει τις κενές θέσεις συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, ανάλογα με τις ανάγκες της Αστυνομίας, ενώ στον ίδιο υποβάλλονται και οι αιτήσεις, μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά και ιατρικές βεβαιώσεις. 

Μετά τη λήψη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, ο Αρχηγός διαβιβάζει στην Επιτροπή Αξιολόγησης τις αιτήσεις, η οποία απαρτίζεται από τρεις ανώτερους αξιωματικούς που διορίζει ο Αρχηγός, άλλους από αυτούς που διορίζονται στην Αθλητική Επιτροπή. 

Ακολούθως, η Επιτροπή ετοιμάζει και υποβάλει στον Αρχηγό, προκαταρκτικό πίνακα, στον οποίο αναγράφονται οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας για πρόσληψη με σύμβαση, ανάλογα με τη μοριοδότηση που λαμβάνουν, ανάλογα με τα προσόντα τους. 

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός με την έγκριση του Υπουργικού, προβαίνει στην πλήρωση των κενών θέσεων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, με την προσφορά στους υποψήφιους σύμβασης πρόσληψης, με βάση τη σειρά κατάταξης τους στον τελικό πίνακα. 

Σημειώνεται πως η αρχική σύμβαση πρόσληψης, που είναι 18 μήνες, με απόφαση Αρχηγού και έγκριση του Υπουργικού, μπορεί να ανανεωθεί για ακόμα μία φορά για χρονική περίοδο δέκα μηνών, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, με ανώτερη συνολική διάρκεια της σύμβασης, τους 28 μήνες. 

Με την πρόσληψη τους οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομκοί υποβάλλονται σε εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από τον Αρχηγό, ο οποίος επίσης έχει το δικαίωμα να τερματίσει τη σύμβαση, λόγω παράβασης της από τον συμβασιούχο, νοουμένου πως υπάρξει γραπτή ειδοποίηση ενός μηνός. 

Δέκα εκατομμύρια το κόστος

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε αρχικά η κατάσταση όπως εξελίσσεται με το μεταναστευτικό δείχνει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αφού ο κ. Νουρής αναφέρθηκε εκ νέου στους τεράστιους αριθμούς του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά και στις ενέργειες του προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, υπέδειξε πως «φτάσαμε στο σημείο να τηλεφωνούν μετανάστες στην Αστυνομία και να ζητούν να τους παραλάβουν από την Πράσινη Γραμμή».

Αναφερόμενος στην πρόσληψη 300 συμβασιούχων, ο κ. Νουρής μίλησε για τα χρήματα που θα κοστίσουν μισθοί, οχήματα και εξοπλισμός των προσώπων που θα προσληφθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το μισθολόγιο θα ανέρχεται στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, 1 εκατομμύρια για εξοπλισμό και 1,2 εκατομμύρια για οχήματα. «Θα κοστίσει 10 εκατομμύρια. Υπάρχει θετική αντιμετώπιση για χορήγηση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας κάνουν χάρη, είναι κάτι που έγινε με τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία».

Ενάντια στην απόφαση οι αστυνομικοί

Λαμβάνοντας τον λόγο, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας, τάχθηκαν κατά της απόφασης για πρόσληψη συμβασιούχων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, υπέδειξε πως η αυξανόμενη ροή μεταναστών δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όμως, «πρέπει να γίνει οργανωμένος σχεδιασμός και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό. Έχουμε 600 κενές θέσεις στην Αστυνομία. Ένας συμβασιούχος που θα προσληφθεί για 28 μήνες, δεν θα επιδεικνύει ενδιαφέρον».

Έθεσε επίσης και το θέμα ότι θα μπορεί κάποιος που δεν θα υποβληθεί σε ψυχομετρικές εξετάσεις, να πάρει ένα όπλο και να σταθεί στην Πράσινη Γραμμή, κάτι που ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο το κράτος. «Είναι πολύ επικίνδυνο. Εμείς προτείνομε να πάρουμε όχι 300, αλλά 500 και να είναι μόνιμοι».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, σημείωσε πως η πρόσληψη των 300 είναι ένας μανδύας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσληψη αστυνομικών το 2013, που ήταν εξ ολοκλήρου για τη Μεννόγεια, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν υπηρετεί εκεί, αλλά σε άλλα πόστα. Αυτό, είπε ο κ. Λοϊζίδης, θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.

«Θα πω κι ένα άλλο παράδειγμα. Υπάρχει ο υποσταθμός Λήδρας, που είναι Πράσινη Γραμμή και εμπίπτει σε αυτό το νομοσχέδιο. Θα μπορεί ο Αρχηγός να απομακρύνει τους αστυνομικούς από εκεί και να μεταφέρει συμβασιούχους. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Παπαχαραλάμπους εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε βεβιασμένα, εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακολούθως, οι βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν γραπτώς τις επόμενες μέρες.

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για αυτό θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι κάλεσε την επίσημη πλευρά να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις των βουλευτών και τους βουλευτές να αντιμετωπίσουν τον νόμο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα οδηγηθεί στον Ολομέλεια το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής είναι ένα πολύ σοβαρό και πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και πρέπει τα προσόντα αυτών που θα κάνουν την επιτήρηση να είναι αρκούντως αυστηρά για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα στο μέλλον, πόσο μάλλον που αυτά τα άτομα θα οπλοφορούν. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα αποφασίσει για αυτά τα ζητήματα ελαφρά τη καρδία. Αναγνώρισε παράλληλα ότι χρειάζεται μια αυξημένη επιτήρηση της πράσινης γραμμής, η οποία πρέπει να παραμείνει γραμμή κατάπαυσης του πυρός και να μην μετατραπεί σε ένα σκληρό σύνορο εντός της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια των ξένων.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αφού χρησιμοποιείται από την Τουρκία σε έναν υβριδικό πόλεμο στον οποίο εργαλειοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Παράλληλα εξέφρασε τη θέση ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί ο αριθμός των απελάσεων όλων εκείνων που απορρίπτεται το αίτημά τους. Αν το αποτέλεσμα της απόρριψης μιας αίτηση είναι να παραμένουν στη Δημοκρατία, ανέφερε, τότε δεν έχουμε επιτύχει τίποτε. Το ΔΗΚΟ πρόσθεσε, θα σταθεί δίπλα στον τόπο, τον λαό και το αρμόδιο Υπουργείο για οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα για να περιοριστεί ο αριθμός των ροών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε ικανοποίηση που ακόμα μια πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υλοποιείται και εφαρμόζεται. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην πράσινη γραμμή αποδεικνύει ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα ως επίθεση και ως ένας υβριδικός πόλεμος. Ζήτησε απελάσεις όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα, μη αποδοχή νέων αιτήσεων και αποκοπές οποιονδήποτε νέων ροών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπεμπτου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στην Αστυνομία και θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές προσλήψεις, ενώ υπάρχουν και πολλές θέσεις κενές στης υπηρεσία ασύλου. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο έγινε ποτέ εκστρατεία στο Κογκό, από το οποία έρχονται πολλοί μετανάστες, ώστε να γνωρίζουν τι θα συμβεί αν έρθουν στην Κύπρο και να μην τους παρασύρουν οι διακινητές. Τα άτομα αυτά που έρχονται και νομίζουν ότι μπορούν να πάνε οπουδήποτε στην Ευρώπη είναι και θύματα των διακινητών, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καζάνι που βράζει το Πουρνάρα-Χάος, αναρχία και τροχοπέδη για απελάσεις

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε