ΒΙΝΤΕΟ: Καζάνι που βράζει το Πουρνάρα-Χάος, αναρχία και τροχοπέδη για απελάσεις
06:29 - 11 Μαΐου 2022
Mε καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στην περιοχή του κέντρου φιλοξενίας Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά, αφού από τη μια τα επεισόδια τείνουν να γίνουν εβδομαδιαίο, αν όχι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι διακινήσεις αλλοδαπών που μπαινοβγαίνουν στο κέντρο είναι ανεξέλεγκτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θυελλώδης συνεδρία για Πουρνάρα-«Μπήκε σπίτι του και βρήκε αλλοδαπό να κοιμάται»
Το σκηνικό που επικρατεί έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εκπέμπουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται SOS, για την κατάσταση, εκλιπαρώντας τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα και να νιώσουν το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας, που όπως υποστηρίζουν, έχουν χάσει εδώ και πολλά χρόνια.
Τόσο τα επεισόδια, όσο και η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην Κοκκινοτριμιθιά, είναι απότοκα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το κράτος, ελέω των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, που χρόνο με το χρόνο σπάνε ρεκόρ και κατατάσσουν την Κύπρο στην πρώτη θέση, ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στο Πουρνάρα-Έξι εγκαυματίες μετά από φωτιά
Το μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι παραδεκτό από όλους ότι οφείλεται σχεδόν στην ολότητά του, στην εργαλειοποίηση ανθρώπων από τρίτες χώρες, από την Τουρκία, για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Κύπρου. Αποτέλεσμα, όλα τα κέντρα που έχει στη διάθεσή της η Κύπρος για υποδοχή και στέγαση μεταναστών, να ασφυκτιούν με προμετωπίδα το Πουρνάρα, όπου από τα 1000 άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει, σήμερα φθάνουν τα 2700, ενώ υπήρξε στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν, που άγγιξαν ταις 3200. Επίσης, άλλα 350 άτομα διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, ενώ περίπου 1000 άτομα διαμένουν στο νεοσύστατο κέντρο στις Λίμνες, στη Μεννόγεια. Επίσης, ασφυκτική είναι και η κατάσταση με τις φυλακές, όπου καταδικάζονται οι αλλοδαποί για παράνομη είσοδο, αφού οι κρατούμενοι ξεπέρασαν ους 800, με το 54% να πρόκειται για παράνομους αλλοδαπούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»
Εξετάζονται οι αιτήσεις, αλλά τελματώνουν στο Δικαστήριο
Την ίδια ώρα, ένα γεγονός που συντείνει στην τεράστια αύξηση του προβλήματος, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν, για αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες κατά την περσινή χρονιά έκλεισαν στις 18 χιλιάδες, ωστόσο σήμερα εκτοξεύτηκαν εκ νέου στις 23 χιλιάδες.
Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ασύλου, δίνουν μια άνιση μάχη με τις αιτήσεις και μπορεί να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν ταχεία εξέταση τους, ωστόσο, η χρήση ένδικων μέσων από πρόσωπα που απορρίπτονται, με την άσκηση έφεσης, διογκώνει το πρόβλημα, καθότι τα Δικαστήρια δεν έχουν την δυνατότητα λόγω υπέρογκου φόρτου εργασίας, να εξετάζουν με ταχύτατους ρυθμούς τις εφέσεις και να εκδίδουν αποφάσεις.
Μπορεί, όπως ενημέρωσε η Υπηρεσία Ασύλου τη Βουλή, να προσληφθούν άλλα 53 άτομα για εξέταση των αιτήσεων, ωστόσο ο ιδανικός αριθμός θα ήταν 100, ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η εξέταση των αιτήσεων. Ωστόσο, ακόμα κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό θα ήταν ότι θα τελμάτωναν αργότερα, στη διάρκεια της έφεσης, ενώπιον των Δικαστηρίων.
Ως εκ τούτου, ως μια μέση λύση, το κράτος κρίνει ότι πρέπει να επεκτείνει το Πουρνάρα, σε μια προσπάθεια να δώσει χρόνο στους αρμόδιους και να αμβλύνει το πρόβλημα που επικρατεί. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βλέπουν με θετικό μάτι οι κάτοικοι της περιοχής, αφού εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο και μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διαμηνύουν, είναι έτοιμοι να λάβουν αυστηρά μέτρα.
Φωνές, υπάρχουν επίσης και για το προσωπικό που υπηρετεί στο Πουρνάρα και στην ευρύτερη περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, ιδίως για μέλη της Αστυνομίας. Η υποστελέχωση, όπως διαβεβαίωσε ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, στη Βουλή, άρχισε να επιλύεται με την τοποθέτηση αξιωματικού στο κέντρο και ενίσχυση του αστυνομικού σταθμού, ενώ υποσχέθηκε πως θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, θέλοντας να καλλιεργήσει ένα κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα
Καθημερινό μπάχαλο με τρύπια μέτρα
Πάντως, η έκφραση μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί στο Πουρνάρα. Βίντεο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν επακριβώς την κατάσταση χάους που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας.
Άτομα που εισέρχονται στο κέντρο ανεβαίνοντας πάνω από την περίφραξη και τα συρματοπλέγματα, άλλοι που εξέρχονται από τις τρύπες που ανοίχθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου, αλλά και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είναι μερικά απ’ όσα αποτυπώνουν οι κάμερες διαμενόντων και αναρτώνται αυθημερόν στο διαδίκτυο.
Επίσης, κάποιοι παρουσιάζουν φωτογραφίες και βίντεο από τη σίτιση των αλλοδαπών που διαμένουν στο κέντρο, που αν κάποιος τις δει χωρίς να γνωρίζει για ποιο χώρο πρόκειται, θα θεωρήσει ότι βρίσκονται σε κάποια χώρα της Αφρικής.
Οι ελπίδες εναποθέτονται στις κάμερες
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου, ώστε να υπάρξουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί με τα επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να παρθούν και μέτρα ώστε να περιοριστούν οι μαζικές ροές.
Ήδη, άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, στην οποία θα τοποθετηθούν κάμερες, που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Οι πρώτες απ’ αυτές τις κάμερες θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε πως με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η παρακολούθηση και χωρίς να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.
Σημειώνεται πως με το σύστημα επιτήρησης θα ενημερώνεται άμεσα η Αστυνομία μόλις εντοπίζονται μετανάστες, ενώ θα μπορεί να ανιχνεύεται και το λαθρεμπόριο.
Επιπρόσθετα, ως εργαλείο θα βοηθήσει και για εντοπισμό των διακινητών, οι ποινές για τους οποίους αυξήθηκαν, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, αφού μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα και μπορεί να επισύρει μέχρι και 14 χρόνια φυλάκιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»
Το 2020, καταγράφηκαν 24 υποθέσεις και έγιναν 27 συλλήψεις, ενώ την περσινή χρονιά υπήρξαν 29 υποθέσεις και προέκυψαν 50 συλλήψεις. Φέτος, μέχρι στιγμής η Αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις για δέκα υποθέσεις.
Μετά την τροποποίηση του Νόμου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, επιβλήθηκε ποινή μέχρι και 6,5 χρόνια σε διακινητή, ωστόσο άγνωστος παραμένει ο αριθμός με τις καταδίκες διακινητών.
Ένα άλλο μέτρο που θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, είναι η πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών, εάν και εφόσον περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καθορισμένες ιδιότητες οι 300 συμβασιούχοι-Αντίδραση αστυνομικών