Γεφύρι της Άρτας οι ψυχομετρικές-«Κόστισαν πάνω από 500.000, πληρώνει ο πολίτης»
06:19 - 10 Μαΐου 2022
Με γιοφύρι της Άρτας μοιάζουν οι ψυχομετρικές εξετάσεις στην Αστυνομία, αφού η προετοιμασία για νέες προσφυγές επί των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, βρίσκεται προ των πυλών, αφού 46 πρόσωπα που πέτυχαν στην προηγούμενη διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, έμειναν εκτός, καθώς απέτυχαν στις νέες εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά μπάχαλο με τα ψυχομετρικά-Κόπηκαν πρώην επιτυχόντες, ετοιμάζουν προσφυγές
Το βράδυ της Δευτέρας, ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, που εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό από τους 46 που προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, συναντήθηκε με τους παραπονούμενους, ώστε να συζητηθούν τα επόμενά τους βήματα.
Παράλληλα, το θέμα ενεγράφη με τη μορφή του κατεπείγοντος και στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου, που «έριξε» τις ψυχομετρικές εξετάσεις του 2020, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν εκατό αστυνομικοί.
Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στην Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη
«Κόστισαν στο κράτος πάνω από μισό εκατομμύριο»
Μιλώντας στον REPORTER, o δικηγόρος Γεώργιος Καραπατάκης ανέφερε πως το τοπίο ξεκαθαρίζει, ως προς την η Αρχή της Ισότητας. «Φανταστείτε να έχουμε δύο διαφορετικές προκηρύξεις στην επίσημη εφημερίδα, για διορισμό αστυνομικών. Στις δύο περιπτώσεις κάνει συγκεκριμένη εταιρεία τα ψυχομετρικά τεστ. Εκδίδεται ακυρωτική απόφαση και ακυρώνονται τα ψυχομετρικά που διεξήχθησαν στην μια. Τα ψυχομετρικά που έγιναν πριν την ακυρωτική απόφαση, τα ανακάλεσε ο Αρχηγός».
Όπως εξήγησε ο κ. Καραπατάκης, «τη μια περίπτωση της προκήρυξης που ήταν η πρώτη, εκδόθηκε ακυρωτική απόφαση, αλλά την ημέρα που εκδόθηκε, είχαν γίνει τα ψυχομετρικά και για τους 100, αλλά και για τους πελάτες μου τώρα. Στην περίπτωση αυτών που ακυρώθηκαν, παρακάθισαν μόνο σε τεστ προσωπικότητας, ενώ για τους άλλους είπε ο Αρχηγός ότι ανακαλούνται και αντί να τους βάλει κι εκείνους σε τεστ προσωπικότητας, έκανε όλα αυτά. Δεν μπορείς στη μια περίπτωση να τους χειριστείς διαφορετικά και τους άλλους διαφορετικά».
Σημείωσε εξάλλου πως «με τους εκατό διορίστηκαν επιπρόσθετα εξήντα άτομα. Αυτοί οι εξήντα διορίστηκαν αναδρομικά για ενάμιση χρόνο και δικαιούνταν να πληρωθούν αναδρομικά για ενάμιση χρόνο που ήταν εκτός Αστυνομίας. Ξέρετε πόσα στοίχισαν οι μισθοί και η ανάθεση στην εταιρεία; Είναι σίγουρα πάνω από μισό εκατομμύριο. Αυτά τα πλήρωσε ο απλός πολίτης».
Θέση της Αστυνομίας επί του θέματος είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Χρίστο Ανδρέου, ότι η ηγεσία λειτούργησε βάσει της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και της νομοθεσίας. «Εμείς ως Αστυνομία ενεργήσαμε στη βάση της προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, όπως επίσης και της σχετικής νομοθεσίας και νομολογίας και τις κατευθυντήριες γραμμές της Νομικής Υπηρεσίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για τους λίγους την πλήρωσαν... 100 αστυνομικοί-Χαστούκι στο Συμβούλιο Προσλήψεων
«Τρέχουμε να αντιγράψουμε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να έχουμε υποδομές»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, διαμήνυσε ότι επιχειρούμε να αντιγράψουμε ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχουμε τις υποδομές, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για το μειωμένο προσωπικό που υπάρχει στην Αστυνομία, το οποίο θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο ενόψει των εξελίξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη «βγήκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, έγινε ένα μπάχαλο με τους 100 που ήταν προσληφθέντες, έγινε δεύτερο μπάχαλο με τους ανθρώπους που πέρασαν με τον προηγούμενο νόμο, δηλαδή τους 350 και ήρθαμε τώρα, μετά που αλλάχτηκε ο Νόμος, να κόψουμε 46 άτομα από αυτά που είχαν περάσει τις ψυχομετρικές πριν οκτώ μήνες. Αυτά τα άτομα έκαναν και το τεστ γνωστικών ικανοτήτων και το τεστ προσωπικότητας. Όλο αυτό το μπάχαλο δημιουργήθηκε εξαιτίας της ιδιωτικής εταιρείας των ψυχομετρικών».
Σε αυτό τον τόπο, είπε, τρέχουμε να αλλάξουμε επίπεδα, να πάμε να αντιγράψουμε ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουμε την υποδομή για να το πράξουμε και συνέχισε λέγοντας πως «δημιουργήθηκε ένα προηγούμενο, υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Τα Δικαστήρια μας υποδεικνύουν κάποια πράγματα και εμείς συνεχίζουμε να βρίσκουμε εμπόδια στις προσλήψεις στην Αστυνομία».
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Καραπατάκη επί του κόστους που κλήθηκε να πληρώσει το κράτος για τους εξήντα αστυνομικούς που βρίσκονταν εκτός σώματος για ενάμιση χρόνο, είπε πως «αυτό δείχνει τη ζημιά που παθαίνουμε ως κράτος, από ερασιτεχνισμούς. Επίσης, υπάρχει άλλη μια παράμετρος που έχουμε ζημιά. Από τους νεοπροσληφθέντες από το 2017, καθημερινά παραιτούνται αστυνομικοί λόγω συνθηκών εργασίας και μισθολογικών».
Είπε επίσης πως «αυτό, αντί να μας προβληματίσει, είμαστε θεατές και κοστίζει και στο κράτος η εκπαίδευση τους».
Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πως «είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη ή του κάθε ειδικού αστυφύλακα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι απλοί αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, αφού θα αργήσουν να έρθουν οι νέες προσλήψεις και έτσι θα αργήσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που βρισκόμαστε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικό παράθυρο στην ακύρωση των 100 προσλήψεων-Γλύτωσαν οι... καθαροί