Κύκλωμα γεννήσεων με εικονικούς πατέρες-Εκμεταλλεύονται άτομα με νοητική στέρηση

Ενώπιον κυκλώματος που βοηθά γυναίκες από τρίτες χώρες σε εικονικές αναγνωρίσεις παιδιών, βρίσκεται η Αστυνομία, η οποία κατάφερε να παραπέμψει ενώπιον Κακουργιοδικείου μία υπόθεση και τις επόμενες μέρες θα παραπέμψει άλλες τρεις, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν ακόμα περισσότερες το αμέσως επόμενο διάστημα, αναλόγως των στοιχείων που θα τεθούν ενώπιον των ανακριτικών Αρχών.

Το κύκλωμα, φαίνεται να δρα όπως στις περιπτώσεις των εικονικών γάμων, όπου ένα πρόσωπο από τρίτη χώρα και ένας Ευρωπαίος πολίτης παντρεύονταν, για να λάβει ο πρώτος υπηκοότητα. Το εν λόγω φαινόμενο περιορίστηκε μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τις αστυνομικές έρευνες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως παρεμφερείς υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως γυναίκες από την Αφρική και Κύπριοι ή Ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Γραφείου Εμπορίας Προσώπων, Ελένη Μιχαήλ, γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, φθάνουν στην Κύπρο και στη συνέχεια εγκυμονούν. Ακολούθως, προσεγγίζουν ευάλωτα άτομα, κυρίως Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες, κυρίως χρήστες ναρκωτικών ή άτομα με νοητική στέρηση, όπως ανέφερε στον REPORTER η κ. Μιχαήλ και τους υπόσχονται χρήματα, με αντάλλαγμα να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους, μόλις γεννήσουν.

Ως εκ τούτου, όταν τα παιδιά γεννιούνται, λαμβάνουν κυπριακή υπηκοότητα και με αυτό τον τρόπο οι μητέρες εξασφαλίζουν την παραμονή τους στη Δημοκρατία ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ δεν έχουν ξανά επαφή με τους υποτιθέμενους πατέρες των παιδιών τους.

«Εντοπίσαμε επίσης και Αφρικανούς με ευρωπαϊκές ταυτότητες, που έρχονται στην Κύπρο και στη συνέχεια αναχωρούν από τη χώρα», ανέφερε η κ. Μιχαήλ.

Τέτοιας φύσεως υποθέσεις, έγιναν αρχικά αντιληπτές από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, η οποία ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία, ότι κάποια πρόσωπα πήγαν στο ληξιαρχείο να εκδώσουν πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους. «Εκεί οι λειτουργοί αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε κάτι μεμπτό και ενημέρωσαν την Αστυνομία. Από τις εξετάσεις εντοπίσαμε κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις».

Αφότου ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας γι' αυτές τις περιπτώσεις, συστάθηκε ανακριτική ομάδα από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Αμέσως μετά τη διερεύνηση, μια υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου για εκδίκαση, ενώ οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταχωρηθούν κι αυτές.

Πάντως, μετά τον εντοπισμό τέτοιας φύσεως υποθέσεων, η Αστυνομία αναμένεται να συνεχίσει τη διερεύνηση και για άλλες δηλώσεις γεννήσεων από γυναίκες από τρίτες χώρες, ώστε να διαφανεί πόσο μεγάλα είναι τα πλοκάμια του κυκλώματος.

Παράλληλα, αναμένεται να επεκτείνει τις έρευνές τις και σε άλλες πόλεις, για να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπήρξαν παρόμοια φαινόμενα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης από τα αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ώρες αγωνιάς για τον 31χρονο Μάριο-Δεν έδωσε σημεία ζωή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες
Οικογένεια μεταναστών και ένας ασυνόδευτος ανήλικος εντοπίστηκαν στην Αθηένου-Μεταφέρθηκαν στο Πουρνάρα
Σε επικοινωνία με Interpol και Europol η Αστυνομία για τους συλληφθέντες για τρομοκρατία
Επεισοδιακή σύλληψη 22χρονου στη Λάρνακα-Εντοπίστηκε με 11 κιλά κάνναβης
Αντίστροφη μέτρηση για να ανάψουν τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία-Πότε και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για την ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό-Στους πέντε το σύνολο
Στο κελί για οκτώμιση χρόνια 28χρονος για εμπορία ναρκωτικών
Στο κελί για έξι ημέρες οι οχτώ που συνελήφθησαν για τρομοκρατία
Απείλησε άνδρα για χρωστούμενα του γιού του-Καταζητείται ο 37χρονος Ντένης (pics)
Νέα απάτη σε βάρος της Αστυνομίας-Καλούν πολίτες μέσω WhatsApp για να αποσπάσουν χρήματα