Στο ΑΚΕΛ περιουσία 90χρονης αποβιώσασας-Έπεσε έφεση των συγγενών της

Στο ΑΚΕΛ κατοχυρώθηκε με δικαστική απόφαση η περιουσία 90χρονης αποβιώσασας, που έφυγε από τη ζωή το 2006 και για την οποία είχαν καταθέσει έφεση οι κληρονόμοι τις, που ήταν τρία αδελφοτέκνια της, καθότι δεν είχε δικά της παιδιά.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο τύπο, η 90χρονη Παναγιώτα Κιρκοριάν, το 2004, δύο χρόνια πριν αποχωρήσει από τα εγκόσμια κληροδότησε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, πλην ενός μικρού μέρους, στο ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, η γυναίκα είχε αποβιώσει στις 23 Φεβρουαρίου 2006, ενώ κατά τον συγκεκριμένο χρόνο, ο σύζυγός της ήταν εν ζωή και τελικά απεβίωσε ένα χρόνο αργότερα. Στη ζωή βρίσκονταν επίσης τρία αδελφοτέκνια της 90χρονης.

Όταν ανοίχθηκε η διαθήκη της 90χρονης, τα συγγενικά της πρόσωπα προσέφυγαν σε κληρονομική αγωγή. Εκτελεστής της διαθήκης κατονομαζόταν ο δικηγόρος Αριστοφάνης Γεωργίου, ο οποίος κατά τη δίκη ήταν ο εναγόμενος, υπό την ιδιότητα του προσωπικού αντιπροσώπου της αποθανούσας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο δικηγόρος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, θέσεις τις οποίες κατείχε κατά τη σύνταξη της διαθήκης, ενώ παράλληλα ήταν και δικηγόρος της 90χρονης.

Σημειώνεται ότι κατά την υπογραφή της διαθήκης μάρτυρες ήταν ο επαρχιακός γραμματέας Λάρνακας, Φάνης Χριστοδούλου, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, εν ονόματι Καζαμία.

Στην έφεσή τους, τα αδελφοτέκνια της 90χρονης ισχυρίζονταν ότι ήταν οι νόμιμοι κληρονόμοι της 90χρονης και δικαιούνταν το μερίδιο που τους αναλογεί. Επίσης, προέβαλαν διαζευκτικά θέμα εγκυρότητας της διαθήκης για τρεις λόγους. Πιο συγκεκριμένα, για τις συνθήκες που αυτή είχε καταρτιστεί, ισχυριζόμενοι ότι η διαθήκη είναι άκυρη και στερούμενη έννομου αποτελέσματος.

Από την πλευρά τους, οι εναγόμενοι ήγειραν ζήτημα μη νομιμοποίησης των εναγόντων στην έγερση αγωγής και απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί ακυρότητας της διαθήκης, όπως και την άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς την 90χρονη.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι συγγενείς της αποθανούσας δικαιούνταν τη μισή κληρονομία, ως εκ του νόμου μη διαθέσιμου μέρους της κληρονομίας της σε ίσες μερίδες. Ακολούθως άσκησαν εφέσεις στην απόφαση, τις οποίες το Εφετείο απέρριψε και έκρινε ότι τηρήθηκαν οι πρόνοιες του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Βλέπουν ανεξέλεγκτη παρανομία με τις οικιακές βοηθούς τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας-Ηχούν καμπανάκι
Προωθείται σχέδιο διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια-Στο επίκεντρο οικογένειες
Προτίμηση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν οι Κύπριοι-Ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση από μαθητές
Αντίστροφη μέτρηση για το Black Friday-Προειδοποιεί για παγίδες σε διαδικτυακές αγορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία