Έρχονται να εργαστούν στα χωράφια και εξαφανίζονται-Τρύπιοι οι έλεγχοι των Αρχών

Με την πλάτη στον τοίχο, για ακόμη μία φορά μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, βρέθηκε η Αστυνομία, αφού τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι πολλά, με τους βουλευτές να τα θέτουν όλα στο μικροσκόπιο. Αυτή τη φορά, τους χειρισμούς της Αστυνομίας, όσον αφορά στο θέμα των αλλοδαπών που φτάνουν στην Κύπρο για να εργαστούν σε αγροτικές επιχειρήσεις, ωστόσο στη συνέχεια παρατάνε τους εργοδότες τους και υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, εξέτασε η Επιτροπή Γεωργίας, με το συμπέρασμα στο τέλος της συζήτησης να είναι ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος από την Αστυνομία.

Η συζήτηση, η οποία ήταν συνέχεια αυτής που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, είχε αρχίσει με τη δυσαρέσκεια των βουλευτών, για την αδικαιολόγητη απουσία της Αστυνομίας στο χώρο, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκε ο διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ο Αστυνόμος Α’ Θ. Χατζηκυριάκου, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα πυρά των βουλευτών, αλλά και των αγροτικών οργανώσεων.

Τον λόγο πρώτα πήρε η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία ανέφερε πως ο υπουργός Εσωτερικών, αφού έλαβε ενημέρωση για την έκβαση της συζήτησης που προηγήθηκε πριν από μήνες, συμφώνησε πως έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις τους, προς τους εργοδότες και τους αγρότες και στην συνέχεια άρχισε να αναφέρει τις εν λόγω δεσμεύσεις.

Ωστόσο, η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκου Χατζηγιάννη, ο οποίος ζητώντας το λόγο υπέδειξε πως στη καινούργια αυτή συζήτηση έπρεπε να ενημερωθούν για τις λύσεις που έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι, και όχι να επαναλάβουν τα ίδια. «Θα φύγω απογοητευμένος από τη συνεδρίαση αν πούμε τα ίδια σήμερα».

Μία θέση που υποστήριξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι οι αγροτικές οργανώσεις είχαν υποβάλει και ένα υπόμνημα, με δεκαπέντε εισηγήσεις προς στους αρμόδιους.

Δεν τηρείται η νομοθεσία το γενικό συμπέρασμα

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, τόνισε πως στο συμπέρασμα που κατέληξαν είναι ότι υπάρχουν μαζικές φυγές και η Αστυνομία έχει αυξημένες ευθύνες.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Επικεφαλής Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρήστος Παπαπέτρου, υπέδειξε πως έγιναν συναντήσεις με τους αρμόδιους και λύθηκαν αρκετά προβλήματα, όμως το θέμα είναι ότι εδώ είναι ότι φαίνεται εκμεταλλεύονται το παραθυράκι στη νομοθεσία και το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Μάλιστα, είχε τονίσει πως έστειλαν προτάσεις για το θέμα της εγκατάλειψης και για το γεγονός ότι έρχονται με άδεια, την ίδια ώρα ζητούν άσυλο. «Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν γνωρίσει τους εργάτες τους, αφού φαίνεται ότι υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, με το που πατήσουν το πόδι τους στο αεροδρόμιο της Κύπρου. Το σύστημα αυτή τη στιγμή τιμωρεί τον νόμιμο και επιβραβεύει τον παράνομο».

Μάλιστα, πρότεινε ως λύση να εξετάζονται πρώτα οι αιτήσεις αυτών που φτάνουν στην Κύπρο, με νόμιμο τρόπο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού αυτό το γεγονός τιμωρεί τους αγρότες. «Οι εργάτες που έρχονται στην Κύπρο, με νόμιμο τρόπο και κάνουν αίτηση ασύλου, πιέζουν τους εργοδότες τους, σε περίοδο αιχμής να τους απελευθερώσουν και σε αντίθετη περίπτωση τους καταγγέλλουν, μέχρι και για σωματεμπορία και είδαμε κάποια παραδείγματα στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Πρέπει να βρεθεί λύση εδώ και τώρα. Είναι προς γκρεμός και πίσω γκρεμός. Οι εργοδότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεν αντέχει άλλο ο κόσμος, ούτε ο τόπος».

Την διαπίστωση ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι δεν γίνεται σωστός έλεγχος από την Αστυνομία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Λάμπρος Αχιλλέως, υποδεικνύοντας, μάλιστα, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. «Η Αστυνομία μπορεί να κάνει μία επιχείρηση σκούπα και να τους βρει. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε να γίνονται τέτοιες ενέργειες».

«Η Αστυνομία προβαίνει σε ελέγχους»

Στους ελέγχους που προβαίνει η Αστυνομία, αναφέρθηκε ο διοικητής της ΥΑ.Μ, τονίζοντας πως «προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους και διενέργεια επιχειρήσεων, με στόχο την πάταξη της παράτυπης και παράνομης εργοδότησης ή και αδήλωτης εργασίας και έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται άμεση καταχώρηση των ποινικών υποθέσεων αυτών στο δικαστήριο. Πρόσφατά το δικαστήριο, σε δύο περιπτώσεις, έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης για παράνομη εργοδότηση και εκδίδονται και διοικητικά πρόστιμα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, απευθυνόμενος στον διοικητή της ΥΑ.Μ ανέφερε πως οι καταγγελίες που φτάνουν ενώπιον τους, αναφέρουν πως οι εργοδότες ενημερώνουν την Αστυνομία για το που βρίσκονται και πού εργάζονται, ωστόσο η απάντηση της Αστυνομίας είναι ότι δεν έχουν προσωπικό για να πάει να ερευνήσει, με τον κ. Χατζηκυριάκου να το αρνείται κατηγορηματικά και να τονίζει πως υπάρχουν αρκετοί σταθμοί, για να βοηθήσουν να αξιολογηθεί μία πληροφορία.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος, στην τοποθέτησή του, υπέδειξε πως υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή και την τήρηση του νόμου, προσθέτοντας πως υπάρχει εργαλιοποίηση του θέματος, καθώς αλλοδαποί έρχονται στην Κύπρου για να εργοδοτηθούν και όταν φτάνουν «κάποιοι δικηγόροι ή φίλοι, τους λένε να γίνουν αιτητές πολιτικού μέσα σε μία εβδομάδα και έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένοι οι γεωργοί και να μην έχουν βοήθεια όταν την χρειάζονται. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Χατζηγιάννης, τονίζοντας πως, όσον αφορά στους ελέγχους, υπάρχουν δύο μορφές άσκησής τους, η ενεργητική και η παθητική, προσθέτοντας πως η Αστυνομία φαίνεται ότι είναι παθητική, αυτή τη στιγμή. «Αν είστε παθητικοί, δεν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζονται οι παρενέργειες που υπάρχουν στην κοινωνία». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως η Αστυνομία θα έπρεπε να κάνει επιχειρήσεις σκούπα, συνεχώς, για να τους εντοπίσουν και να λυθεί το πρόβλημα, ενώ σε άλλο σημείο διερωτήθηκε ποια άλλη χώρα παράγει αιτητές ασύλου από εργαζόμενους και φοιτητές; Ποια θα είναι η αντίδραση της Κύπρου;

«Ξέρετε που είναι και αν δεν ξέρετε, να σας πούμε εμείς. Όμως, ξέρετε που είναι και θα φοβηθώ για τον γιο μου και την κόρη μου, αν δεν ξέρετε που βρίσκονται τα πράγματα. Πρέπει να έρθετε αποφασιστικά και θα πείτε ότι θα δράσετε ενεργητικά και θα πάτε στα εργοτάξια και στα βενζινάδικα και θα τους βρείτε».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέβαλε την ερώτηση προς την Αστυνομία «έρχονται να δουλέψουν ή ως φοιτητές και ζητούν άσυλο; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο; Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να δει η Αστυνομία» και στη συνέχεια διάβασε, από τη σελίδα των Ηνωμένων Εθνών, πότε κάποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης υπέδειξε πως «έρχεται κάποιος που υπογράφει συμβόλαιο και γνωρίζει ότι έρχεται για εργασιακούς σκοπούς και το τελευταίο διάστημα έχουμε δει το τραγελαφικό ότι αιτούνται άσυλο με το που πατούν το πόδι τους στην Κύπρο. Αυτό που λείπει είναι πολιτική βούληση. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και αγγίζει πολύ τον Κύπριο εργαζόμενο και εργοδότη».

Πάντως, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων προς αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ ο πρόεδρός της έθεσε στο τραπέζι την πρόταση όπως το Υπουργείο Γεωργίας αναλάβει μία πρωτοβουλία μαζί με τα άλλα τρία Υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εργασίας) για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Έρευνες Αστυνομίας για φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Αραδίππου
Εγκύκλιος Ησαΐα μετά την απόφαση του Συνοδικού-«Δεν υφίσταται αδελφότητα της Μονής Αββακούμ»
Στις φλόγες όχημα στην Τερσεφάνου-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στην Πάφο-«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»
Έπιασαν 16χρονο να οδηγεί έχοντας συνεπιβάτες άλλους τρεις ανήλικους
Εκτός λειτουργίας φώτα τροχαίας λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Παρήγγειλαν φαγητό, έστησαν καρτέρι στον ντελιβερά και του επιτέθηκαν-Χειροπέδες σε 20χρονο
Κατήγγειλε απειλές στην Αστυνομία ο Φειδίας Παναγιώτου
Η πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο-«Μάγκας ήρθε και μάγκας έφυγε»
Από εσωτερική αιμορραγία ο θάνατος του 31χρονου που παρασύρθηκε από όχημα ενώ αθλείτο