Κρίθηκαν επικίνδυνοι και απελαύνονται 33 αλλοδαποί-Κρατούνται στη Μενόγεια

Τριάντα τρία πρόσωπα θεωρήθηκαν κίνδυνος για την Κυπριακή Δημοκρατία το 2021 και αφότου ανακλήθηκε το δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση ασύλου, μεταφέρθηκαν στη Μενόγεια, ώστε να απελαθούν από τη χώρα, μέσω διαδικασιών που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και οι οποίοι εμπλέκονται σε σοβαρής φύσεως αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τις γεννήσεις-Κάθε τρεις εργαζόμενοι, ένας συνταξιούχος

Κατά την συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, η Υπηρεσία Ασύλου έδωσε στοιχεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα, μεταξύ των οποίων ότι 33 άτομα εκτιμήθηκαν ως κίνδυνος για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι είχαν εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες, υποθέσεις ναρκωτικών και εγκληματικές οργανώσεις είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό.

Αφότου έγινε ταυτοποίηση των συγκεκριμένων προσώπων, ανακλήθηκε το άσυλό τους και οι πλείστοι εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια Μενόγειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για να απελαθούν από τη χώρα. Απ' αυτά τα τριάντα τρία πρόσωπα, ελάχιστοι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που φέρονται να σχετίζονταν με τρομοκρατία, χωρίς ωστόσο να τεθούν συγκεκριμένοι αριθμοί για τα αδικήματα στα οποία υπέπεσε κάθε ένας από τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Χριστάκη Μαυρή, εάν ένα άτομο αποτελεί κίνδυνο, ενημερώνεται η Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της αποτίνεται στην Υπηρεσία Ασύλου για ανάκληση. «Εάν είναι μια κοινή επίθεση δεν θα πάμε στην Υπηρεσία Ασύλου, αλλά το εκάστοτε πρόσωπο θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου», εξήγησε ο κ. Μαυρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Υπόδικοι και κατάδικοι όσοι απελάθηκαν στο Κόνγκο

Την ίδια ώρα, πέραν των δύο χιλιάδων προσώπων απελάθηκαν το 2021, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους, ενώ προέκυψαν και πέραν των 1877 εθελούσιων επιστροφών στις χώρες τους.

Το τελευταίο δίμηνο, έχουν απελαθεί 258 πρόσωπα στο Βιετνάμ και άλλα δεκαέξι στο Κονγκο, με τη βοήθεια της Frontex, με τους τελευταίους, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΥΑΜ, Γιάννη Σωτηριάδη, να πρόκειται για υπόδικους και κατάδικους που κρατούνταν στις Κεντρικές Φυλακές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης, για αυτά τα πρόσωπα, αναστάλθηκε η δίωξη τους, ενώ τα πλείστα απ’ αυτά τα άτομα, δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μετάβαση προσώπων από το Κόνγκο στην Κύπρο, οι οποίοι ταυτοποίησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τους εξέδωσαν νέα έγγραφα για να απελαθούν. Ακολούθως, αστυνομικοί μετέφεραν τα δεκαέξι πρόσωπα στη χώρα τους και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν υπόμνημα για την υπογεννητικότητα-Από μείωση φόρου μέχρι σπίτια

Στο επίκεντρο η Χλώρακα και γκέτο ανά το παγκύπριο

Πέραν των θεμάτων που αφορούν τις απελάσεις, στο επίκεντρο τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της Χλώρακας και του συγκροτήματος διαμερισμάτων, στο οποίο διαμένουν κατά παράβαση του διατάγματος αλλοδαποί, οι οποίοι κινδυνεύουν λόγων των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους.

Μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιανουαρίου, η Αστυνομία προέβη σε καθημερινούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να προκύψουν ογδόντα καταγγελίες αλλοδαπών, που παραβίαζαν το διάταγμα.

Παρόλα αυτά, οι βουλευτές της Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων γίνονται καταγγελίες και στη συνέχεια τα συγκεκριμένα πρόσωπα αφήνονται ελεύθερα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οικογενειακή υπόθεση. Κάποιοι δικηγόροι και ΜΚΟ ζουν από τους αλλοδαπούς», ανέφερε σε έντονους τόνους ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά να ζητά κατάλογο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις νομικής αρωγής, αλλά και πόσοι απ’ αυτούς ασχολήθηκαν με υποθέσεις απελάσεων. Τα στοιχεία, ζητήθηκαν να παραδοθούν επίσημα στην Επιτροπή, σε επόμενη συνεδρία.

Παράλληλα, πέραν της Χλώρακας έγιναν έρευνες σε περιοχές σε όλη την Κύπρο, που υπήρξαν καταγγελίες ότι έχουν μετατραπεί σε ghetto.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έρευνες διενεργήθηκαν στην Μνασιάδου στη Λευκωσία και προέκυψε μόλις μία καταγγελία, ενώ στο κέντρο της Λεμεσού ελέχθηκαν 85 αλλοδαποί και συνελήφθησαν δώδεκα πρόσωπα, ενώ παράλληλα ελέχθηκαν υποστατικά, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα.

Επίσης, στη Λάρνακα έγιναν έλεγχοι στην περιοχή του ταχυδρομείου και του Αγίου Λαζάρου, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε, ενώ η Αστυνομία ήρθε σε επαφή με τις τοπικές Αρχές, για να ενταθούν οι έλεγχοι.

Τέλος, στην ελεύθερη Αμμόχωστο στήθηκε επιχείρηση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι, αλλά και σε περιοχή στην Αγία Νάπα, όπου εντοπίστηκε ένας παράνομος αλλοδαπός.

Δειτε Επισης

Επιτήδειοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μέσω απάτης 225 χιλ. ευρώ-Συνιστά προσοχή η Αστυνομία
Προσπάθησε να περάσει μεγάλη ποσότητα καπνικών προϊόντων από οδόφραγμα και τον έπιασαν στα πράσα (pics)
Αρνείται πως ήταν ο οδηγός του οχήματος ο 16χρονος-Λίγο πριν το δυστύχημα επιβιβάστηκε η 18χρονη Ιουλία
Χρηματική στήριξη για αγορά Mistral θα λάβουν από ΕΕ Κύπρος και άλλα 8 κράτη μέλη
Στο κενό η νέα ένσταση Γιαννάκη με σημαία την παύση Οδυσσέα-«Δεν δεσμεύει άλλο Δικαστήριο η μαρτυρία στο Ανώτατο»
Στη ΜΕΘ με φυματίωση κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών
Εμπρησμός πίσω από τη φωτιά σε οχήματα στο Ακάκι-Στόχος ήταν Λειτουργός του Τελωνείου
Χειροπέδες σε 24χρονο για την επίθεση και ληστεία σε βάρος διανομέα φαγητού στην Λεμεσό
Επταήμερη κράτηση για τον 16χρονο οδηγό του οχήματος στο θανατηφόρο στη Λάρνακα
Αλλοδαπός ξυλοφόρτωσε συνάδελφό του ενώ δούλευαν σε χωράφι στο Τραχώνι-Καταδικάστηκε σε φυλάκιση