Τελεσίγραφο αποκοπής επιδομάτων στη Χλώρακα-Έξι υγειονομικές βόμβες στη Λάρνακα

Τελεσίγραφο μέχρι το τέλος του μήνα έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όσους μετανάστες διαμένουν στο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα, ώστε να μετακινηθούν σε άλλο χώρο, σε διαφορετική περίπτωση προχωρεί με την αποκοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν από το κράτος. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των μεταναστών, κάτι που προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση, η οποία μοιάζει αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της Λιθουανίας για το μεταναστευτικό ο Νουρής

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά από σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιοι, υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν δια της βίας από το χώρο οι διαμένοντες στο συγκρότημα διαμερισμάτων και ως εκ τούτου τέθηκε στο τραπέζι εισήγηση να τους δοθεί εναλλακτική λύση.

Ουσιαστικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν τα πρόσωπα που διαμένουν στο συγκρότημα ότι μπορούν να μεταφερθούν είτε στο κέντρο φιλοξενίας Κοφίνου, είτε στο νεόκτιστο κέντρο στις Λίμνες. Συγκεκριμένα, όσοι διαμένουν με τις οικογένειές τους, μπορούν να μεταβούν στον πρώτο χώρο, ενώ τα μονήρη άτομα στον δεύτερο. Παρόλα αυτά, σε πάρα πολλές περιπτώσεις έλαβαν αρνητικές απαντήσεις, παρότι οι Αρχές τους ενημέρωσαν πως σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν την πρόταση που τους έγινε, τότε θα τους αποκοπούν τα επιδόματα που λαμβάνουν, με καταληκτική ημερομηνία, την 31η Ιανουαρίου.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις μάλιστα, οι αλλοδαποί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα επιδόματα, κάτι που ενδεχομένως να δείχνει ότι εργάζονται παράνομα και βιοπορίζονται από το εισόδημα που λαμβάνουν, αφού με κάποιο τρόπο πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας. 

Μιλώντας στον REPORTER, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για το πόσοι έχουν αποδεχθεί την πρόταση να μεταβούν είτε στις Λίμνες, είτε στην Κοφίνου. Οι λειτουργοί ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή τους μετανάστες και θα μεταβούν στην περιοχή εντός της ημέρας, ώστε να ακούσουν τις απαντήσεις τους.

«Υπάρχουν εβδομήντα μονήρη άτομα, τα οποία δεν λαμβάνουν επιδόματα, γιατί μετέβησαν στην περιοχή μετά τον Νοέμβριο, αφότου είχε εκδοθεί το διάταγμα της Επάρχου. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να διαμένουν στην περιοχή, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε χρήματα. Αυτό δείχνει ότι κάτι άλλο κάνουν και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η όλη κατάσταση».

Κάποια άλλα πρόσωπα, περίπου 70 με 80, όταν έλαβαν ενημέρωση, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα τους αποκόπτονταν τα επιδόματα, έφυγαν από το χώρο και βρήκαν άλλους χώρους να διαμείνουν και προσκόμισαν μάλιστα νέο ενοικιαστήριο συμβόλαιο, σε άλλη περιοχή.

Πάντως, η αρνητική στάση που τήρησε ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, βάζει σε νέους μπελάδες τους αρμόδιους, που ήλπιζαν ότι με την πρόταση που κατέθεσαν θα είχαν θετική αντιμετώπιση, ωστόσο μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λερναία Ύδρα το μεταναστευτικό, σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις-Αρνητική πρωτιά για Κύπρο

Νέα Χλώρακα η Ορόκλινη

Την ώρα που αναζητείται φόρμουλα για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα στη Χλώρακα, υπάρχουν κι άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα, όπως είναι η Ορόκλινη, όπου έξι πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε γκέτο, με τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτές, να ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Πρόκειται για άτομα κυρίως από τις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Νεόφυτο Φακοντή, δεν προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους, αλλά κινδυνεύει η ζωή τους, λόγω μολυσμένου νερού, όπως συμβαίνει στην Χλώρακα.

Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής στον REPORTER, ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες ενοικιάζουν χώρους από τον ιδιοκτήτη, προσκομίζουν το ενοικιαστήριο έγγραφο στο Γραφείο Ευημερίας και ζητούν να καταβάλλεται το ποσό.

«Το ενοίκιο δυστυχώς καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη, ο οποίος πληρώνεται με τον ένα. Αν βάλει τέσσερις σε ένα δυάρι, θα πάρει 600 ευρώ, αν βάλει οκτώ θα πάρει 1200. Εγώ απέστειλα επιστολή στην υπουργό Εργασίας και της είπα ότι δεν γίνεται για πολυκατοικίες που δεν υπάρχει πόσιμο νερό, όπως συμβαίνει σε έξι περιπτώσεις στην Ορόκλινη, να εκταμιεύονται 20-25.000 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και να δίδονται στον ιδιοκτήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί και οι μεγάλες προκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Χωρίς νερό οι πολυκατοικίες, στα Δικαστήρια με τον ιδιοκτήτη

Οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες, λειτουργούν χωρίς νερό, εδώ και πέντε χρόνια, καθότι δεν έχουν πιστοποιητικό εγκρίσεως για να λειτουργήσουν και δεν έχει πόσιμο νερό, αφού ο ιδιοκτήτης χρωστά ένα μεγάλο ποσό στο κοινοτικό συμβούλιο.

Όπως και στην περίπτωση της Χλώρακας, έτσι και στην περίπτωση της Ορόκλινης, ο ιδιοκτήτης κουβαλά νερό αμφιβόλου ποιότητας με τα βυτιοφόρα και χρεώνει τους ενοικιαστές, όπως καταγγέλλει ο κ. Φακοντής.

«Ο ιδιοκτήτης σε κάποια στιγμή έκανε επέμβαση στο δικό μας δίκτυο ύδρευσης και ενημερώσαμε την Αστυνομία, η οποία του άνοιξε υπόθεση στο Δικαστήριο. Επίσης, τα λύματά του τα συνέδεσε με φρεάτιο ομβρίων υδάτων. Ειδοποιήσαμε το υγειονομείο και το Τμήμα Περιβάλλοντος, που του επέβαλαν πρόστιμο ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ και του επέδωσαν κατηγορητήριο για το Δικαστήριο».

Κάποιοι από τους ανθρώπους που διαμένουν στις πολυκατοικίες, λόγω του μολυσμένου νερού που χρησιμοποιούν, έχουν εμφανίσει εξανθήματα στο δέρμα τους, ενώ υπάρχει και λεχούσα η οποία διαβιεί σε άθλιες συνθήκες. «Με αυτό τον άνθρωπο (σ.σ. ιδιοκτήτη) βρισκόμαστε στα Δικαστήρια για διάφορα θέματα που προκύπτουν, ενώ ούτε η Αστυνομία δεν μπορεί εύκολα να τον εντοπίσει, γιατί αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις».

Καταγγέλλουν αγοραίο έρωτα

Πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο κοινοτάρχης ενημερώθηκε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ότι κάποια πρόσωπα μεταβαίνουν στην περιοχή και παραλαμβάνουν με το όχημά τους κοπέλες από την Αφρική και λίγες ώρες αργότερα τις μεταφέρουν πίσω στο χώρο όπου τις παρέλαβαν.

Ο κ. Φακοντής υπογράμμισε ότι εκεί, «ανθεί ο αγοραίος έρωτας», όπως τον ενημέρωσαν και διαμήνυσε ότι μπορεί οι μετανάστες να μην προκαλούν προβλήματα με επεισόδια και οχλαγωγία στην περιοχή, αλλά η περιοχή όπου βρίσκονται οι εν λόγω πολυκατοικίες έχει γκετοποιηθεί.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι διαμένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες. Αυτά όλα είναι κατευθυνόμενα από το κράτος. Τους αφήνουν απ’ εδώ, τους αφήνουν απ’ εκεί. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Είπα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εργασίας ότι εάν δεν επιληφθούν θα τους πάρω με λεωφορεία και θα τους τους πάρω σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Γιατί η πρωτεύουσα δεν παίρνει μετανάστες και τους στέλνει σε άλλες περιοχές, όπως η Ορόκλινη, η Τερσεφάνου, η Λάρνακα και λοιπά.  

Δειτε Επισης

Στη ΜΕΘ κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών με φυματίωση
Χειροπέδες σε 24χρονο για την επίθεση και ληστεία σε βάρος διανομέα φαγητού στην Λεμεσό
Επταήμερη κράτηση για τον 16χρονο οδηγό του οχήματος στο θανατηφόρο στη Λάρνακα
Αλλοδαπός ξυλοφόρτωσε συνάδελφό του ενώ δούλευαν σε χωράφι στο Τραχώνι-Καταδικάστηκε σε φυλάκιση
Είδε αστυνομικούς, πέταξε μεθαμφεταμίνη και τράπηκε σε φυγή 20χρονος-Ανακόπηκε και συνελήφθη
Κλοπιμαίο όχημα κατέληξε πάνω από τάφους στην Πάφο-Προκάλεσε ζημιές (pics)
Ενώπιον Δικαστηρίου ο 16χρονος οδηγός του κλοπιμαίου οχήματος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο
Επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς-Συγκρούστηκαν με περιπολικά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Οι περσινές υποσχέσεις, οι φετινές προαναγγελίες και οι πολίτες στη μέση για τους επικίνδυνους αερόσακους
Χειροπέδες σε 34χρονο για τον εμπρησμό οχημάτων 40χρονης στη Λεμεσό