Προσέφυγε στο Ανώτατο για τις συνεργάτιδες του ο ΠτΔ-Δείχνει σύγκρουση εξουσιών
13:08 - 13 Ιανουαρίου 2022
Την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για την απόλυση τεσσάρων συνεργατιδών του, με τη λήξη της θητείας του, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα δημιουργήθηκε, όταν η Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού, ενέκρινε τροπολογία που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους.
Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι «με βάση το Άρθρο 139 του Συντάγματος, με την οποία αμφισβητούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που επέφερε η Βουλή μέσω του Προϋπολογισμού του 2022», σε σχέση με τον εν λόγω θέμα
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, καταχώρισε σήμερα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με βάση το Άρθρο 139 του Συντάγματος, με την οποία αμφισβητούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που επέφερε η Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω του περί Προϋπολογισμού του 2022, Νόμου του 2021, Ν. 56(ΙΙ)/2021.
Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν στο καθεστώς λήξης της θητείας των συνεργατών/συμβούλων της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αμοιβής των συμβούλων/συνεργατών σε περίπτωση που αυτοί αποσπούνται από τη θέση δημοσίου υπαλλήλου, ή υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου, ή εργοδοτούμενου αορίστου χρόνου που απασχολείται στη Δημόσια Υπηρεσία ή σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.
Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, «η προσφυγή αναδεικνύει σύγκρουση αρμοδιοτήτων λόγω παραβίασης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου (Οδηγία 1999/70/ΕΚ) και αμφισβήτηση εξουσίας λόγω παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι και της ίσης μεταχείρισης».
Η θέση του Προέδρου
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε ανοικτά την ενόχληση του για την εν λόγω τροπολογία που εγκρίθηκε με τις ψήφους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό, τον οποίο και υπέγραψε.
Παράλληλα υπέδειξε πως θεωρεί ότι με αυτή την απόφαση της η Βουλή, ουσιαστικά επεμβαίνει στις εξουσίες της Εκτελεστικής Εξουσίας και το Άρθρο 39 περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τη συγκεκριμένη πτυχή. Με την προσφυγή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλέον αναμένει μια απόφαση, η οποία θα διασαφηνίζει και θα οριοθετεί τις εξουσίες της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόθεση Αναστασιάδη για προσφυγή στο Ανώτατο, η παγίδα και η πολιτική πτυχή
Έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ
Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, για την αναφορά του Προέδρου στο Ανώτατο, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για διπλή πρόκληση.
Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, «η απόφαση της κυβέρνησης του Συναγερμού να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τη νομοθεσία της Βουλής για τους συμβούλους του Προεδρικού αποτελεί διπλή πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».
Αναφέρει εξάλλου πως «δεν φτάνει οι κυβερνώντες που νομιμοποίησαν παράνομα στο Δημόσιο τρεις έμμισθους του ΔΗΣΥ και μια αδελφότεκνη του κ. Αναστασιάδη που προσλήφθηκαν με πολιτικό διορισμό ως ειδικοί σύμβουλοι. Δεν φτάνει που περιφρονούν την πλειοψηφία της Βουλής και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Τώρα, θέλουν να νομιμοποιήσουν την παρανομία προφασιζόμενοι ζητήματα άλλα από την ουσία».
Βέβαια, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης του Συναγερμού στρέφεται σε βάρος της κοινωνίας. Σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων τους οποίους η κυβέρνηση ετσιθελικά έθεσε σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών αφαιρώντας τους έτσι το 1/3 των εισοδημάτων του. Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μονιμοποιούνται, αλλά σε βάρος τους οι κυβερνώντες αναποδογύρισαν τους νόμους, τη δεοντολογία και τη λογική».