Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός τα 6,1 Ρίχτερ-Το φονικότερο πλήγμα του Εγκέλαδου

O δεύτερος πιο ισχυρός σεισμός που καταγράφηκε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο σεισμός 6,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και ο οποίος είχε το επίκεντρο του 50 χιλιόμετρα δυτικά με βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για λήψη μέτρων σε περίπτωση σεισμού

Ο σεισμός, σήκωσε στο πόδι ολόκληρο το νησί, αφού από τις 3:07, όταν σημειώθηκε ο σεισμός, χιλιάδες πολίτες ενημέρωναν, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την ισχυρότατη δόνηση, που έπληξε το νησί και από την οποία ευτυχώς, δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε καταγεγραμμένες ζημιές ή τραυματισμοί. 

Μάλιστα, μετά των τεραστίων διαστάσεων σεισμό, ακολούθησε μεγάλος αριθμός μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να φθάνει στα 3,1 Ρίχτερ.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, επισήμανε ότι ήταν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφηκαν στα χρονικά της Κύπρου και ο δεύτερος μεγαλύτερος στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώτος σε μέγεθος σεισμός, για τον οποίο υπάρχουν ενόργανες καταγραφές ήταν αυτός της 9ης Οκτωβρίου 1996, μεγέθους 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο και πάλι το θαλάσσιο χώρο, περίπου 50 χιλιόμετρα νότιοδυτικά της Πάφου. Στην προκειμένη περίπτωση, ο σεισμός δεν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ούτε άμεση απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

«Μετά τον σεισμό που έγινε τα ξημερώματα, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να συνεχίσει ακόμα και για εβδομάδες ή μήνες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσον θα έχουμε ένα μετασεισμό μεγέθους 4 ή 5 Ρίχτερ».

Ο τρίτο στη τάξη σεισμός που έχει καταγραφεί, «ήταν στις 23 Φεβρουαρίου 1995 και ήταν κοντά στα 6 Ρίχτερ, επίσης στην Πάφο, ωστόσο τότε δεν είχαμε σεισμολογικό δίκτυο. Εκείνος ο σεισμός ήταν καταστροφικός, αφού είχαμε ζημιές στις Αρόδες και σε άλλα χωριά της Πάφου, ενώ είχαμε και δύο νεκρούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακολούθησε σειρά μετασεισμών μετά τον… χορό 6,1 Ρίχτερ-Αισθητός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο

«Ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού, ήταν τρομακτικό»

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκλήθηκε στους κατοίκους των χωριών της Πάφου, οι οποίοι αισθάνθηκαν έντονα τον σεισμό, Μάλιστα, πολλοί εξήλθαν από τις οικίες τους, τρομοκρατημένοι από την ένταση της σεισμικής δόνησης. 

Σύμφωνα με την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, η Επαρχιακή Διοίκηση έχει αρχίσει την επικοινωνία της με όλους τους κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου για να επιβεβαιώσει ότι δεν καταγράφηκαν ζημιές. Παράλληλα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, βρίσκονται επί ποδός επιστάτες και κάποιοι τεχνικοί για να διαφανεί εάν σημειώθηκαν προβλήματα με κατολισθήσεις.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή δήλωσε από την πλευρά του πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές από την σεισμική δόνηση στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς. «Όλοι οι κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς τον αισθάνθηκαν, αλλά ευτυχώς δεν καταγράφηκαν ζημιές» είπε. Κάποιοι εξ αυτών βγήκαν από τα σπίτια τους και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες έμειναν στον δρόμο για μικρό χρονικό διάστημα, ανέφερε. Θυμήθηκε επίσης τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την επαρχία Πάφου το 1995, σημειώνοντας πως η εμπειρία της προηγούμενης φοράς «ήταν κάπως υποβοηθητική για να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σήμερα τα ξημερώματα».

Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε πως τα ξημερώματα “ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού”, που, όπως είπε, “μας έπιασε όλους στην κυριολεξία στον ύπνο”. O κόσμος τρόμαξε, βγήκε έξω από τις κατοικίες τους και προκλήθηκε έντονη ανησυχία, είπε ο κ. Λάμπρου. Επεσήμανε ωστόσο, πως το θετικό ήταν, ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε ζημιές. «Βρισκόμαστε ως Κύπρος σε σεισμογενή ζώνη και δεν είναι παράξενο να υπάρχουν σεισμοί, αλλά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μεγάλης εντάσεως σεισμούς» είπε. Ο σεισμός, πρόσθεσε, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο συνέστησε προσοχή, σημειώνοντας πως καλό είναι να μην τρέχουμε κατά την διάρκεια του σεισμού, να βρισκόμαστε μακριά από παράθυρα και γυαλιά και να κρατήσει ο καθένας την ψυχραιμία του.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ολόκληρη η κοινότητα “σηκώθηκε στο πόδι” αφού θυμήθηκαν οι κάτοικοι της, τον μεγάλο σεισμό στις 3 Φεβρουαρίου του 1995, ο οποίος προκάλεσε πολλές ζημιές, σε σωλήνες νερού και καλώδια της ηλεκτρικής, ενώ κάποιοι ηλικιωμένοι είχαν εγκλωβιστεί στις κατοικίες τους. Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε την νύχτα, δύσκολη, αφού λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης ήταν αδύνατο να βγουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ μετά το σεισμό άρχισαν και δυνατές βροντές. Ανησυχήσαμε, δήλωσε και για δεύτερο σεισμό ίσως μεγαλύτερο, ενώ ευχήθηκε η Κύπρος να μην ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές.

Η κάτοικος Γεροσκήπου, Έλενα Παναγιώτου, περιέγραψε την εμπειρία της από τον σεισμό, λέγοντας ότι ξύπνησαν τα ξημερώματα «και κουνιόταν τα πάντα». «Ο σεισμός είχε διάρκεια με αποτέλεσμα και οι πολυέλεοι του σπιτιού να κουνιούνται, ήταν κάτι το τρομακτικό» πρόσθεσε. Πρώτη φορά ήταν τόσο δυνατός ο σεισμός, συνέχισε, ενώ είπε ότι όλη τη νύχτα ήταν «στο πόδι».

Εξάλλου, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Μιχάλης Ιωάννου, ανέφερε πως χτες λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα όταν επεσυνέβη ο σεισμός ενεργοποιήθηκαν τα περίπολα που υπάρχουν στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου και στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς, τα οποία έλεγξαν την περιοχή και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημίες σε κτίρια, αλλά ούτε και κάποιος τραυματισμός. Μέχρι στιγμής είπε, δεν έχει καταγγελθεί καμία ζημιά.

Ανέφερε ακόμη ότι η Αστυνομία επικοινώνησε με την Πολιτική Άμυνα και ούτε και εκεί διατυπώθηκαν αναφορές για ζημιές. Πρόσθεσε πως η αστυνομική διεύθυνση Πάφου συνεργάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως κάθε φορά, με την Πολιτική Άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κύπρο-6,5 Ρίχτερ η πρώτη εκτίμηση

Τα φονικότερα και ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου

Στη χώρα μας πάντως, έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των αιώνων, ακόμα και στη σύγχρονη ιστορία της πολύ μεγάλοι και πολύνεκροι σεισμοί, που προκάλεσαν ακόμη και τσουνάμι. Από το 27 π.Χ έως σήμερα έχουν καταγραφεί δεκάδες ισχυροί σεισμοί στο νησί, με τους περισσότερους να έχουν ως επίκεντρο τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 4 φονικότεροι σεισμοί που χτύπησαν την Κύπρο τα τελευταία 2000 χρόνια!

Ο σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι

Ο φονικότερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου στις 10 Σεπτεμβρίου του 1953 και ήταν μεγέθους 6.1 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Συνολικά 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 100 τραυματίστηκαν και 4000 έμειναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν πάνω από 150 χωριά, με τις περισσότερες ζημιές να προκαλούνται από κατολισθήσεις.

Μέσα σε δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 υποστατικά και δημόσια κτήρια έπαθαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές.

Οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, εάν εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα χωράφια, πολλοί αγρότες. Πέραν από την Πάφο, σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στη Λεμεσό. Ένα μικρό τσουνάμι επηρέασε εν τω μεταξύ, τις ακτές της Πάφου.

Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία.

Βίντεο ντοκουμέντο του British Pathe καταγράφει τις ζημιές και την αγωνία των κατοίκων να βρουν επιζώντες μέσα από τα ερείπια.

Ο πιο πολύνεκρος σεισμός

Ο πιο πολύνεκρος σεισμός όλων των εποχών σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1753 και μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία. Ο σεισμός είχε ως επίκεντρο την Αμμόχωστο και από αυτόν έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στην Κύπρο, για τον οποίο υπάρχουν ενόργανες καταγραφές είναι αυτός της 9ης Οκτωβρίου 1996, μεγέθους 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, περίπου 50km νότιο-δυτικά της Πάφου. Ο σεισμός αυτός δεν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ούτε άμεση απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ο πιο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κύπρο κατά τα τελευταία 2000 χρόνια, ήταν πιθανώς αυτός του 76μ.Χ. ο οποίος ισοπέδωσε τη Σαλαμίνα, το Κίτιο και την Πάφο.

Όπως αναφέρεται, είναι δύσκολο όμως να γίνει σύγκριση των σεισμών των αρχαίων εποχών με τους πρόσφατους λόγω έλλειψης ποσοτικών δεδομένων (καταγραφών), των πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών του δομημένου περιβάλλοντος και της έντονης υποκειμενικότητας που χαρακτηρίζει τις ιστορικές μαρτυρίες.

Ο σεισμός με τους δύο νεκρούς στην Πάφο

Καταστροφικός ήταν ο σεισμός μεγέθους 5.7 στην κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1995 στην επαρχία Πάφου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα. 

Aπό τα φονικά Ρίχτερ, κατέρρευσαν σπίτια στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.

Τα ρίχτερ που προκάλεσαν πανικό

Στις 11 Αυγούστου 1999, η Κύπρος αναστατώνεται μετά από ισχυρό σεισμό μεγέθους 5.6 ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Γεράσα Λεμεσού, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί.

Προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Λεμεσό και σε χωριά στο βόρειο μέρος της επαρχίας. 40 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, κυρίως λόγω του πανικού που προκλήθηκε. Μεγάλος αριθμός μετασεισμών συνεχίστηκε για πολλούς μήνες.

Τα 15 δευτερόλεπτα που έσεισαν την Ανατολική Μεσόγειο και το τσουνάμι

Ως πολύ ισχυρός χαρακτηρίζεται ο σεισμός που εκδηλώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1941 και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει καταγραφεί ως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κύπρο. Από τον σεισμό, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι. Επίσης σκοτώθηκαν αρκετά ζώα και κατέρρευσαν σπίτια σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο. Δημιούργησε επίσης ένα μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.

Όπως καταγράφηκε από τον Τύπο της εποχής, στο Παραλίμνι που δέχθηκε το πιο σημαντικό πλήγμα, μέσα σε 15 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν πλήρως 37 σπίτια, ενώ σχεδόν 150 σπίτια κατέρρευσαν μερικώς και 500 κάτοικοι έμειναν άστεγοι.

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Νομικές ρυθμίσεις για 297 ΣΕΑ αναζητούν Υπ. Δικαιοσύνης, ΠΑΣΥΔΥ και ΣΑΚ
Στο κελί 44χρονος που διέρρηξε και έκλεψε εκκλησία το 2023
Έλλειψη εξοικείωσης με Χάρτη ανθρ. δικαιωμάτων ΕΕ στην Κύπρο διαπιστώνουν εμπειρογνώμονες
Εκμεταλλευόταν τη θέση του ως ασφαλιστής και απέσπασε 700,000 ευρώ από πελάτες-Χειροπέδες σε 45χρονο
Επιβεβαιώνει η Αστυνομία την άρση διαθεσιμότητας λοχία που ερευνάται για διαφθορά-«Δεν επηρεάζει τις έρευνες»
Ξεγέλασαν 57χρονη και της έκλεψαν 16,000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα-Νέα απάτη μέσω διαδικτύου
Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών, εμπόδιο στην «ανάκαμψη» της Αστυνομίας οι διαχρονικές ορφανές ευθύνες
Τουρκοκύπριοι εντοπίστηκαν με πάνω από 170 κούτες τσιγάρα στο αεροδρόμιο Πάφου (pics)
Επανασυνελήφθη ο ειδικός αστυνομικός για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς-Ύποπτος για παρόμοια αδικήματα