Ο σιωπηλός… δολοφόνος στα σπίτια μας-Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Τον ανυποψίαστο κίνδυνο που βρίσκονται καθημερινώς αμέτρητα σπίτια, ανέδειξαν οι δυο ανείπωτες τραγωδίες που σημειώθηκαν στη Λακατάμια και στο Δάλι, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών συνανθρώπων μας, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους για να ζεσταθούν, με τα μέσα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους. Ως εκ τούτου, οι αναθυμιάσεις των θερμάνσεων που χρησιμοποίησαν τα εν λόγω πρόσωπα, είχαν ως αποτέλεσμα τον μοιραίο θάνατό τους... 

Τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύουν τα διάφορα είδη θέρμανσης που χρησιμοποιούν διάφορα νοικοκυριά, έκρουσε σε δηλώσεις του στον REPORTER o Εκπρόσωπος Τύπου της, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ο οποίος όπως εξήγησε, υπαίτιο είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ο σιωπηλός δολοφόνος, καθώς «είναι τοξικό, άχρωμο και άοσμο, το οποίο αρχικά σε αποπροσανατολίζει, χάνεις μετά τις αισθήσεις σου και στο τέλος καταλήγεις».

Αναφορικά με την περίπτωση του 53χρονου σε λυόμενη οικία στη Βιομηχανική Ιδαλίου, ο κ. Κεττής εξήγησε ότι, «υπήρχε ηλεκτρική θερμάστρα που ακτινοβολούσε στο στρώμα και στα κλινοσκεπάσματα όπου κατακλυνόταν το θύμα. Φαίνεται ότι άρχισε η πυρκαγιά από την ακτινοβολία και να άργησε να την αντιληφθεί ο 53χρονος και έτσι εξέπνευσε στην προσπάθεια του να εξέλθει, αφού ανέπνευσε τοξικούς καπνούς και θερμά αέρια».

Όσο αφορά την περίπτωση στη Λακατάμια όπου εντοπίστηκαν οι δυο αλλοδαποί νεκροί, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «φαίνεται ότι τα πρόσωπα άναψαν μια ψησταριά ή φουκού με ξυλεία και φαίνεται επίσης να λειτουργούσε εκεί κοντά και μια θερμάστρα πετρελαίου και επειδή ήταν επτασφράγιστος ο χώρος δημιουργήθηκε μια ατελής καύση ένεκα της έλλειψης οξυγόνου. Ήταν κλειστός ο χώρος και με τη φλόγα που καταναλώνε το οξυγόνο, αυτό επιδεινώθηκε και έτσι δημιούργησε το μονοξείδιο του άνθρακα». 

Όπως εξήγησε ο κ. Κεττής, δεν σημαίνει ότι για να δημιουργηθεί μια φωτιά ή πυρκαγιά πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή η φωτιά με την εύφλεκτη ύλη. «Ακόμα και το να βρίσκεται από μια κοντινή απόσταση η φωτιά από την εύφλεκτη ύλη και να ακτινοβολεί, θερμαίνει την εύφλεκτη ύλη. Αυτό θα φέρει την εύφλεκτη ύλη στο σημείο ανάφλεξης και έτσι θα αρχίσει μια πυρκαγιά. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις όπου νοικοκυρές, βάζουν μια θερμάστρα μπροστά από μια απλώστρα με ρούχα για να στεγνώσουν γρήγορα τα ρούχα. Όσες φορές ανταποκριθήκαμε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, αναφλέγηκαν τα ρούχα επειδή είχαν μια σχετική υγρασία γιατί ήταν βρεγμένα, επειδή ακτινοβολούνταν από τη θερμάστρα από κοντινή απόσταση και τα έφερε στο σημείο ανάφλεξής τους».

Για παράδειγμα, πρόσθεσε ο κ. Κεττής, μια ηλεκτρογεννήτρια η οποία έχει σύστημα καυσαερίου και λειτουργεί εντός κλειστού χώρου, πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει το μονοξείδιο του άνθρακα, όπως επίσης όταν έχουμε καύση ξυλείας και σύστημα καυσαερίων θέρμανσης. «Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ο σιωπηλός δολοφόνος, είναι τοξικό, άχρωμο και άοσμο, το οποίο αρχικά σε αποπροσανατολίζει, χάνεις μετά τις αισθήσεις σου και στο τέλος καταλήγεις. Όταν έχουμε συσκευές θέρμανσης, θερμάστρες πετρελαίου και υγραερίου αλλά και τζάκι, πρέπει πάντοτε να αφήνουμε ένα μικρό χώρο ανοικτό ώστε να οξυγονώνεται ο χώρος».  

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ιδιαίτερο πονοκέφαλο προκαλεί την ίδια ώρα ο αριθμός των κλήσεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, σε μια χρονιά ανταποκρίθηκε συνολικά σε 460 κλήσεις, που αφορούσαν περιπτώσεις αναφλέξεων στα υποστατικά μετά από κακή συντήρηση ή χρήση κυρίως ηλεκτρικών συσκευών ή ανθρώπινης αμέλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, από τις 460 κλήσεις, τα 131 περιστατικά αφορούσαν βραχυκύκλωμα, τα 103 κάποιο ηλεκτρικό πρόβλημα, τα 78 ελαττωματική καπνοδόχο, τα 53 υπερθέρμανση μαγειρικού λαδιού, τα 21 διαρροή υγραερίου, τα 20 μαγειρική συσκευή υγραερίου, τα 12 ελαττωματική κατασκευή τζακιού, τα 10 αναμμένο κερί, τα 9 ηλεκτρικές συσκευές, τα 8 αναμμένο καντήλι, τα 8 θερμάστρα και τα 7 ηλεκτρική μαγειρική συσκευή.

Οδηγίες Πυροσβεστικής για ασφαλή χρήση θερμάστρων

  • Δεν τοποθετούμε θερμάστρες κοντά σε εύφλεκτα υλικά, σε διαδρόμους, σε ρεύματα αέρα, σε σημεία που μπορεί να αναποδογυριστούν.
  • Όταν οι θερμάστρες λειτουργούν, δεν τις μετακινούμε, η προστατευτική μεταλλική σχάρα πάντοτε είναι στη θέση της, αφήνουμε λίγο ανοικτό το παράθυρο/φεγγίτη για προμήθεια οξυγόνου.
  • Ελέγχουμε επίσης για τυχόν φθαρμένη καλωδίωση, δεν περνάμε το ηλεκτρικό καλώδιο τροφοδοσίας κάτω από χαλί, τοποθετούμε την ηλεκτρική παροχή της αποκλειστικά σε έναν ρευματοδότη.

Θερμάστρα Πετρελαίου/Υγραερίου

  • Αναγομώνουμε τις φορητές θερμάστρες πετρελαίου ή αλλάζουμε κύλινδρο σε θερμάστρα υγραερίου, μόνο όταν είναι εκτός λειτουργίας, μακριά από πιθανές εστίες πυρκαγιάς, κατά προτίμηση έξω από το σπίτι.
  • Μην ξεχνάτε ότι σβήνουμε τις θερμάστρες όταν απόχωρούμε από το χώρο ή όταν πάμε για ύπνο.

Δειτε Επισης

Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία
Έντονες βροχοπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού προς Πάφο-Εντείνονται το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα
Άρχισε η επέλαση της «Elena» με έντονες βροχοπτώσεις-Χαμηλή ορατότητα στους δρόμους
Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο-Καταγγέλθηκαν 24 οδηγοί
Εκατό χιλιάδες η λεία της ληστείας σε βάρος 32χρονου-Ενώπιον Δικαστηρίου ο συλληφθέντας
Έκλεισαν ραντεβού για να αγοράσει κρυπτονομίσματα και τελικά τον λήστεψαν-Στο νοσοκομείο 32χρονος
Τα νέα διεθνή ρεζιλίκια και η άμεση ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Αστυνομία
Φωτιά από σόμπα στο σπίτι ηλικιωμένης στη Λεμύθου-Επεκτάθηκε και σε δεύτερη οικία, προκλήθηκαν ζημιές
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που ανασύρθηκε από τη φλεγόμενη οικία στη Λευκωσία