Από το #MeToo, στο… #OnlyTwo-Ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, κατέληξαν άδοξα

Ήταν αρχές του 2021, όταν το κύμα #MeToo που ξεκίνησε από την Ελλάδα, μετά την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική επίθεση που υπέστη από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έφθασε στην Κύπρο, με σωρεία καταγγελιών, να φθάνουν ενώπιον των Αρχών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κινητήριος δύναμη για το κυπριακό #MeToo, αποτέλεσε η Ολυμπιονίκης Άντρη Ελευθερίου, η οποία άνοιξε το χορό των καταγγελιών, βρίσκοντας το σθένος να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίησης της από παράγοντα του αθλητισμού, δίνοντας παράλληλα θάρρος σε αρκετούς άλλους, επώνυμους και μη, να μιλήσουν ανοιχτά για όσα έζησαν και τα οποία κράτησαν - ίσως και για χρόνια - σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Στον απόηχο των καταγγελιών από επώνυμους και αξιόλογους ηθοποιούς στην Ελλάδα, οι οποίοι απομυθοποίησαν πρότυπα, όπως για παράδειγμα ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης που τελικά κατέληξε στην φυλακή, σε συνδυασμό με την καταγγελία της Άντρης Ελευθερίου, δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι παραπόνων, με φερόμενους θύτες, μεταξύ άλλων, πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος, πρώην ευρωβουλευτή, πρώην Μητροπολίτη και υποψήφιο βουλευτή. 

Άλλοι πίστευαν πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν στόματα και να πληρώσουν όσοι καταχράστηκαν την θέση τους, ωστόσο υπήρχαν και αυτοί, οι δύσπιστοι, που θεωρούσαν πως επρόκειτο για μια φούσκα, κρατώντας μικρό καλάθι για την τελική έκβαση των υποθέσεων, αφού η ιστορία έδειξε πως η Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. 

Η δύναμη που έδωσε σε όλους όσους θέλησαν να σπάσουν τη σιωπή τους η Άντρη Ελευθερίου, αλλά και γενικότερα η ψυχική της δύναμη, χειροκροτήθηκε και θαυμάστηκε, με τις Αρχές να προστρέχουν- σε αυτή την περίπτωση - από την πρώτη στιγμή να διερευνήσουν τις καταγγελίες της. Καταγγελίες όμως, οι οποίες δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αφού τόσο το 2018, όσο και το 2020, μίλησε ξανά δημόσια, χωρίς ωστόσο να ιδρώσει κανενός το αφτί. Εξάλλου, τότε, όταν μίλησε, δεν υπήρχε ο σάλος που δημιούργησε το κίνημα #MeToo, αν και η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, δεν θα έπρεπε να πηγαίνει με το... ρεύμα της εποχής. 

Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως η υπόθεση της Άντρης Ελευθερίου αλλά και όλων των επώνυμων - κυρίως - που βγήκαν μπροστά αποκαλύπτοντας πράγματα και καταστάσεις, έτυχαν εκμετάλλευσης για επικοινωνιακούς λόγους, σε μία προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή και θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αυτό, είναι κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με την περίπτωση της χρυσής Ολυμπιονίκη, αφού ενώ είχε μιλήσει ξανά, ουδείς ασχολήθηκε μαζί της και ουδείς θέλησε να την συναντήσει. 

Αντίθετα, στον απόηχο του #MeToo, η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, ζήτησε και συναντήθηκε με την Ολυμπιονίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν λάθος, εκφράζοντας τη στήριξή της πολιτείας. «Τεράστιο μπράβο στην Άντρη Ελευθέριου που μίλησε. Σε μια Πολιτεία που οφείλει και θέλει να προστατεύσει τα θύματα και να φέρει τους υπαίτιους ενώπιον Δικαιοσύνης. Ας δώσει το έναυσμα να μιλήσουν κ άλλες. Για να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής. Και να διορθώσουμε όλα όσα τον τροφοδοτούν», ήταν το μήνυμα της υπουργού.

Μάλιστα, η Έμιλυ Γιολίτη, είχε συναντηθεί και με τον ηθοποιό Αντρέα Φυλακτού, ο οποίος επίσης προέβη δημόσια σε καταγγελίες, δημοσιεύοντας μάλιστα και μία φωτογραφία τους, όπου ένωναν τις γροθιές του, με τα μηνύματα να είναι ξεκάθαρα. «Η σεξουαλική παρενόχληση αφορά άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Ανδρέας Φυλακτού βρήκε το θάρρος να μιλήσει και να ενθαρρύνει άλλα άτομα, άντρες και γυναίκες, να κάνουν το ίδιο. Η αδράνεια των θυμάτων προστατεύει τους θύτες».

Οι επικοινωνιακές κινήσεις είχαν γίνει και τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα... Μηνύματα τα οποία επαναλάμβαναν, όλοι οι αρμόδιοι, συμπεριλαμβανομένου της υπουργού της Δικαιοσύνης αλλά και της Αστυνομίας, της οποίας ο ρόλος ήταν καθοριστικός ως προς την διερεύνηση των υποθέσεων.

Όλες οι κινήσεις που έγιναν, στα αρχικά στάδια της υπόθεσης Ελευθερίου, αλλά και των υπόλοιπων υποθέσεων που έφθασαν ενώπιον των Αρχών, έδιναν την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα επιδείξει την χιλιοειπωμένη μηδενική της ανοχή, που ακούστηκε άπειρες φορές, ωστόσο στην πράξη σκάλωσε πολλές φορές.

Όπως σε κάθε υπόθεση, μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, χωρίς όμως να «σβήνουν» και οι έρευνες των Αρχών, με τους πολίτες να αναμένουν το αποτέλεσμα αυτών των υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν μεγάλο ντόρο. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά δικαιώθηκαν οι δύσπιστοι, αφού τον Μάιο η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε τελικά πως με βάση το μαρτυρικό υλικό που περισυνέλεξε η Αστυνομία, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση, επικαλούμενος νομικό κώλυμα. Και κάπως έτσι, άρχισε να απομυθοποιείται το #MeToo στην Κύπρο, ότι δηλαδή κατάφεραν να πράξουν τα θύματα στην Ελλάδα...

Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ίσως να ψαλίδισε τις ελπίδες των θυμάτων, να δικαιωθούν, τσακίζοντας παράλληλα και το ηθικό τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να αποσύρουν τις καταγγελίες τους. 

Ωστόσο, υπήρχαν και οι υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, οι οποίες όμως στη συνέχεια αποσύρθηκαν, όπως αυτή σε βάρος του υποψήφιου βουλευτή, ενώ απ’ όσες καταγγέλθηκαν, μόλις δύο οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και συνεχίζουν να εκδικάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δικαιολογημένα τα θύματα νιώθουν αποκαρδιωμένα-Το κράτος πρέπει να τα στηρίζει»

Όσον αφορά την υπόθεση κατά του υποψήφιου βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, η καταγγελία σε βάρος του έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε αρχίσει να κοπάζει το τσουνάμι καταγγελιών για το #MeTοο και αφορούσε βιασμό γυναίκας, που σύμφωνα με το φερόμενο θύμα, διαπράχθηκε το 2011. Μετά από την καταγγελία, ο βουλευτής απέσυρε την υποψηφιότητά του, ενώ η υπόθεση διερευνήθηκε από την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημόσια καταγγελία για βιασμό με φερόμενο θύτη υποψήφιο βουλευτή-«Δεν το έκανε μόνο μια φορά»

Τελικά, οκτώ μήνες μετά και παρότι η υπόθεση είχε καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να την αποσύρει. Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρώην υποψήφιος, με μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωνε δικαιωμένος και ευχαριστούσε όσους στάθηκαν δίπλα του, στην περιπέτεια που βίωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστάλθηκε η ποινική δίωξη του πολιτικού που καταγγέλθηκε για βιασμό

Λίγες μέρες αργότερα, η καταγγέλλουσα ξέσπασε με δική της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού όπως υποστήριξε, δεν της γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, πριν αποσυρθεί η υπόθεση.

Εξαπολύοντας πυρά στον Γενικό Εισαγγελέα, η παραπονούμενη ζητούσε να λάβει επίσημη γραπτή αναφορά, «που να εξηγεί τα κενά της υπόθεσης και γιατί δεν μπορούσε να γίνει κανονικά η δίκη. Εάν όχι, τότε περιμένω να με ενημερώσετε για την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Όπως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες μέχρι εκείνη τη στιγμή και εγώ δέχτηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις της εισαγγελίας για να τεκμηριώσω τις καταθέσεις μου ζητώ και από σας να τεκμηριώσετε τους λόγους που κλείσατε την υπόθεση μετά από 8 μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά μετά την απόσυρση υπόθεσης η γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό κατά πολιτικού

Οι #OnlyTwo ενώπιον Δικαστηρίου

Την ίδια ώρα, απ' όσες καταγγελίες έγιναν, οι μόνες που συνεχίζουν να εκδικάζονται, αφορούν τον πρώην Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο και τον πρώην Ευρωβουλευτή.

Ο Μητροπολίτης, έκατσε στο εδώλιο για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, που αφορούσαν άσεμνη επίθεση και βιασμό. Σε ότι αφορά στην πρώτη περίπτωση, το θύμα κατήγγειλε ότι υπέστη άσεμνη επίθεση τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν ακόμη μόλις 16 ετών, ενώ το δεύτερο θύμα, που κατήγγειλε βιασμό, ανέφερε ότι αυτό συνέβη την προηγούμενη δεκαετία.

Τελικά η πρώτη υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και θα αρχίσει η εκδίκασή της εντός του 2022, ενώ η δεύτερη υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο αθώωσε τον τέως Μητροπολίτη, κρίνοντας αναξιόπιστη την παραπονούμενη.

Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο είχε εντοπίσει πληθώρα αντιφάσεων, σε σχέση με τα όσα είπε η παραπονούμενη, αναφέροντας πως η Κατηγορούσα Αρχή στηριζόταν στη μαρτυρία της, η οποία δεν έγινε αποδεκτή και απορρίφθηκε, αφού αυτή περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς σε ουσιαστικά, κύρια και καίρια σημεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αθώος ο Μητροπολίτης Κιτίου για τον βιασμό-Το σκεπτικό και η πρώτη αντίδραση

Σε σχέση με την υπόθεση του πρώην Ευρωβουλευτή, εναντίον του είχε γίνει καταγγελία από 32χρονη για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ο κατηγορούμενος, διέμενε στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διώκεται ποινικά ο πολιτικός που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση νεαρής

Η νεαρή, είχε καταγγείλει πως το 2014, ενώ ήταν σε ηλικία 24 ετών, είχε συναντηθεί με τον πολιτικό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να την βοηθήσει να βρει εργασία. Σύμφωνα με την καταγγελία, ενώ βρίσκονταν στην οικία του πολιτικού, στην οποία μετέβη για να συζητήσουν, αυτός προέβη σε άσεμνες πράξεις εναντίον της.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Ευρωβουλευτής, αρνείται τα όσα ισχυρίζεται η νεαρή, προβάλλοντας τους δικούς του ισχυρισμούς.

Έπεσε η αυλαία στο θέατρο

Μπορεί ο χώρος του θεάτρου να σείστηκε συθέμελα από τις καταγγελίες επώνυμων ηθοποιών, όμως η αυλαία έπεσε σε όλες τις περιπτώσεις, με το φινάλε να μην έχει... happy end.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σείεται το κυπριακό θέατρο-Καταγγελίες για σεξουαλική βία και παρενόχληση

Μπορεί αρκετά πρόσωπα από το χώρο του θεάτρου να προέβησαν σε δημόσιες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων η Χριστιάνα Αρτεμίου, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και η ηθοποιός Άντρη Κυριαζή, η οποία με ανάρτησή της, κατήγγειλε κακοποίηση και λεκτική βία στον εργασιακό της χώρο.

Σοκαριστική ήταν εξάλλου και η καταγγελία του ηθοποιού Ανδρέα Φυλακτού, για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος εκείνο το διάστημα είχε συλληφθεί στην Ελλάδα για παρόμοιας φύσης υποθέσεις.

Στη συνέντευξη του, ο Ανδρέας Φυλακτού είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «εγώ το πέρασα! Δεν θα ανεχτώ με τον οποιοδήποτε τρόπο να περάσουν άλλα άτομα, νεαρά άτομα τα ίδια! Πρέπει τώρα να κοπεί τούτη η κατάσταση. Όλοι αυτοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους να φοβούνται να κάνουν το παραμικρό στον οποιονδήποτε. Να φοβούνται να παρενοχλούν, να βρίζουν, να χειρονομούν».

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα είτε δεν προέβησαν τελικά σε καταγγελία στην Αστυνομία, για να διερευνηθεί, είτε απέσυραν τις καταγγελίες τους, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ανδρέα Φυλακτού. Ως εκ τούτου, καμιά από αυτές τις υποθέσεις δεν κατέληξε ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Το κίνημα #MeToo, δεν είχε στην Κύπρο τα αποτελέσματα που είχε στην Ελλάδα, όμως κατάφερε να αναδείξει για άλλη μια φορά το μέγεθος τέτοιας φύσεως προβλημάτων, τα οποία μαστίζουν την κοινωνία, με τα θύματα να βρίσκονται ενδεχομένως ακόμα και απέναντί μας, πολλές φορές, ωστόσο δεν μιλούν ανοιχτά για όσα βίωσαν ή βιώνουν, κυρίως λόγω φόβου. Κι αν δίδαξε κάτι το #MeTοο, αυτό είναι ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή και τα στόματα να ανοίξουν...

Δειτε Επισης

Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης