Πυροβολεί τα πόδια της η Αστυνομία για το πρόγραμμα των υπό προστασία μαρτύρων

Η δολοφονία του 53χρονου Ανδρέα Ευαγγέλου, το βράδυ της Τρίτης στη Λάρνακα, φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, το πρόγραμμα της Αστυνομίας για τους υπό προστασία μάρτυρες, γύρω από τους οποίους φαίνεται να προκύπτουν διάφορα ζητήματα, που αναδεικνύονται από την δεύτερη ανάγνωση εγκλημάτων που καταγράφηκαν τον τελευταίο καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξι οι σφαίρες που δέχθηκε ο Ευαγγέλου-Πυροβολούσε αδιακρίτως ο εκτελεστής

Ως γνωστό, η Αστυνομία, σε μία προσπάθεια να «δέσει» υποθέσεις σε βάρος εγκληματικών στοιχείων, εναντίον των οποίων ενδεχομένως να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία για καταδίκη, μετατρέπει κατηγορούμενους σε υπό προστασία μάρτυρες, οι οποίοι συνήθως επωφελούνται με χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ποινή, εάν δεν ανασταλεί εξαρχής η ποινή τους, ενώ μπορεί να αποφυλακιστούν νωρίτερα. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που αλλάζουν ταυτότητα, λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό και φεύγουν από την Κύπρο, υπό τον όρο να μην επιστρέψουν πριν από τα χρόνια που ορίζουν οι Αρχές.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα κίνητρα είναι… δελεαστικά και έτσι η Αστυνομία είναι πιο εύκολο να πείσει πρόσωπα να δώσουν άλλους, ώστε να γλιτώσουν οι ίδιοι, που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πολυετή ποινή φυλάκισης, και ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι άλλοτε φίλοι, γίνονται εχθροί.  

Οι υπό προστασία μάρτυρες κρατούνται εκτός φυλακών και είναι υπό την φρούρηση της Αστυνομίας και δεν ακολουθούν σωφρονιστικό πρόγραμμα, ενώ κοινό μυστικό αποτελούν οι ανέσεις που τους παρέχονται. Ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες αποκαλύψεις ενώπιον Δικαστηρίου, όπου κατατέθηκαν φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζουν υπό προστασία μάρτυρα να τρώει… αμπελοπούλια, ενώ προηγήθηκαν καταγγελίες για εγκληματικές ενέργειες που σχεδιάστηκαν μέσα από το πρόγραμμα.

Η στρατηγική με τους υπό προστασία μάρτυρες, σίγουρα δεν είναι κυπριακή… εφεύρεση και το πρόγραμμα συμβάλλει υποβοηθητικά στην στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης, νοουμένου πως αυτό χρησιμοποιείται σωστά και όχι σαν… πόρτα εξόδου, είτε για τους Βροντάκηδες, είτε για τους Φουρτουνακιδες. Και αυτό, διότι πολλές φορές τέθηκε το ζήτημα των κριτήριων και των προϋποθέσεων που πρέπει να τηρεί ένα πρόσωπο  που εντάσσεται στο πρόγραμμα. Ερωτήματα όπως, γιατί ο ένας κατηγορούμενος και όχι ο άλλος, ακούγονται συχνά, με την Αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις να δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς της. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί διαφορετικό κεφάλαιο από αυτό που αναδεικνύεται μέσα από τις τελευταίες εγκληματικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από κατηγορούμενοι… μάρτυρες κατηγορίας-Οι αθέατες συμφωνίες και το who is who

Και οι… πέτρες γνωρίζουν

Μετά τη δολοφονία του 34χρονου Μάριου Γεωργίου, γνωστού ως «Μαριούθκια», το άνοιγμα του τάφου σε κοιμητήριο στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς και την εκτέλεση του 53χρονου Ανδρέα Ευαγγέλου, πεθερού του «Μαριούθκια», τα βλέμματα στράφηκαν ή καλύτερα τα έστρεψαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, όπου κρατείται συγκεκριμένο πρόσωπο, στον οποίο ενδεχομένως οι δράστες να ήθελαν να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Εντούτοις, το ζητούμενο, δεν είναι οι λόγοι και το κατά πόσο υπήρξε τελικά οποιαδήποτε σύνδεση -εξάλλου αυτό είναι κάτι που διαφαίνεται μέσα από τις έρευνες της Αστυνομίας- αλλά τα μηνύματα που στέλνονται από την ίδια την Αστυνομία, που συνέδεσε τα εγκλήματα με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Δεδομένου ότι τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να καταθέσουν σε πολύκροτες υποθέσεις και βρίσκονται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, μόνο και από την ονομασία, θα ανέμενε κάποιος, πως τα μέτρα για την προστασία τους, θα είναι αυξημένα. Θα περίμενε δηλαδή, πως οι μάρτυρες κρατούνται κάπου απομονωμένα, που δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκονται και κάτω από αυστηρή φρούρηση.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί μόνο… φαντασία, αφού στην Κύπρο, ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν πως οι υπό προστασία μάρτυρες κρατούνται σε αστυνομικό σταθμό, συγκεκριμένης περιοχής, ενώ όσοι δεν γνώριζαν, ενδεχομένως να έμαθαν όταν έτυχαν διαφήμισης οι εικόνες της αύξησης των μέτρων στον συγκεκριμένο αστυνομικό σταθμό, μετά τις εγκληματικές ενέργειες. Ενέργειες, έπειτα από τις οποίες η Αστυνομία έκρινε πως εγείρεται θέμα κινδύνου γύρω από τον μάρτυρα της, τον οποίον ωστόσο δεν θέλησε να μεταφέρει αθόρυβα σε άλλον χώρο, που θα κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα μέτρα προστασίας του.  

Προστασία υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους

Η πρώτη σύνδεση με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ήρθε μετά την δολοφονία του «Μαριούθκια», στο οποίο ήταν ενταγμένος, εξού και είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για υπόθεση ενάμιση κιλού κοκαΐνη. Συγκατηγορούμενος του και επίσης υπό προστασία μάρτυρας, ο κουνιάδος του και γιος του 53χρονου Ευαγγέλου, ο οποίος ωστόσο κατέθεσε και η εξέταση του από το Δικαστήριο ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Είναι ορθό να επαναληφθεί πως το ζητούμενο δεν είναι να διαπιστωθεί εάν τα εγκλήματα συνδέονται ή όχι με τον μάρτυρα, αλλά το θέμα της προστασίας των μαρτύρων που προκύπτει, από την επαναλαμβανόμενη αναφορά, πως τα εγκλήματα ενδεχομένως να συνδέονται με το πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που στην ουσία προστατεύει πρόσωπα για να μιλήσουν, με την Αστυνομία τελικά να στέλνει το αντίθετο μήνυμα. Και αυτό, γιατί με την επανάληψη της σύνδεσης εγκληματικών ενεργειών με το πρόγραμμα, οι ίδιες οι Αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προστασία που παρέχουν στους μάρτυρες, ενώ την ίδια ώρα οδηγούν όσους αμφιταλαντεύονται ή σκέφτονται να μιλήσουν, σε δεύτερες σκέψεις, όχι μόνο για την ασφάλεια των ιδίων, αλλά και για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, αφού ενώ δεν έχουν καμία εμπλοκή (σ.σ σύμφωνα με την Αστυνομία), ενδεχομένως να πέσουν θύματα δολοφονίας.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία παρέχει προστασία και σε συγγενικά πρόσωπα μαρτύρων, εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, με ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση μιας δίκης και ειδικότερα όταν η απόφαση είναι καταδικαστική, ή ακόμη και σε αντίθετη περίπτωση. Και ως γνωστόν, κάποιες βεντέτες κρατούν για χρόνια...

Αναμφίβολα, τόσο οι ίδιοι όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα, μπορεί να πέσουν θύματα εκδικητικών ενεργειών, με την Αστυνομία να μην μπορεί να είναι παντού και πάντα, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του «Μαριούθκια», ο οποίος ενώ ήταν υπό προστασία και μετά που αφέθηκε ελεύθερος, δολοφονήθηκε. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη και δεν προέκυψαν στοιχεία σύνδεσης με το πρόγραμμα μαρτύρων, πατά μόνο θεωρίες, ενώ τα κίνητρα αποδόθηκαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά. 

Η σημασία του προγράμματος, όταν αυτό χρησιμοποιείται σωστά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού μέσω αυτού δεκάδες υποθέσεις δέθηκαν με τους ενόχους να καταλήγουν στη φυλακή, ωστόσο σε κάθε κράτος που θέλει να θεωρείται ευνομούμενο και ασφαλές για τους πολίτες του, θεωρείται αυτονόητο πως θα πρέπει να τους διασφαλίζει τουλάχιστον τα βασικά. Και η προστασία των υπό προστασία μαρτύρων, είναι ένα από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

Δειτε Επισης

Έκλεψε τις πιστωτικές κάρτες τουρίστα και έκανε αγορές πέραν των 260 ευρώ-Χειροπέδες σε 30χρονη
Σε δύο επίπεδα τα μέτρα για τα θανατηφόρα-Εντατικοποίηση ελέγχων και καλλιέργεια κουλτούρας για οδική συνείδηση
Ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος ο 44χρονος που συνελήφθη μετά το θανατηφόρο στο Φρέναρος
Καταζητείται ο Αχτάρ και ο Farid για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, απειλή και οπλοφορία (pic)
Έσβησε στο τιμόνι 79χρονη στη Λεμεσό-Διερευνούν αιφνίδιο θάνατο οι Αρχές
Συνελήφθη 24χρονος για τα 35 κιλά κάνναβης που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό το 2023
Παραδέχτηκε ενοχή ο 14χρονος για τις μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες-Επιστρέφει υπό επίβλεψη στο σχολείο
Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του 22χρονου μετά το θανατηφόρο-Κηδεύονται μαζί τα τρία θύματα
Στις φλόγες όχημα στην Έγκωμη-Εμπρησμό εξετάζει η Αστυνομία
Δύο τροχαίες συγκρούσεις στον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς-Λευκωσίας