Λαϊκή, Focus, Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός… Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Ο ένας αθώος, ο άλλος ένοχος, στον ένα ποινή με αναστολή, στον άλλο πρόστιμο, η μία υπόθεση έκλεισε, η άλλη δικάζεται… Και όπως χάθηκαν εκατομμύρια που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, κάπως έτσι χάθηκαν και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να καταλάβουν που πέφτει τελικά η… μπίλια των ευθυνών.    

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο τέως Δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Λουρουτζιάτης, περνάει την πύλη των Κεντρικών Φυλακών για έκτιση πενταετούς ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας - τέσσερα χρόνια μετά από την ημέρα που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου - για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Τόσο ο Λουρουτζιάτης όσο και οι άλλοι τρεις που καταδικάστηκαν, επίσης κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από δημόσιο αξιωματούχο, της αθέμιτης απόκτησης περιουσίας, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κτλ.

Για την ίδια υπόθεση είχαν ήδη καταδικαστεί, το 2017, μετά από δική τους παραδοχή, ο πρώην Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, σε δύο χρόνια φυλάκιση, και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, Ευτύχιος Μαλεκκίδης, σε δεκαπέντε μήνες φυλάκιση. Ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν επίσης σε άλλα τρία πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας λειτουργός του Υπουργείο Εσωτερικών.

Η εν λόγω υπόθεση, αναμφίβολα, θεωρείτο πιο εύκολη εξίσωση για τις Διωκτικές Αρχές και τη Νομική Υπηρεσία, αφού είχαν στα χέρια τους τις παραδοχές των μεταμελημένων Βέργα και Μαλεκκίδη, οι οποίοι μίλησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας, εξού και στους οποίους επιβλήθηκαν πολύ χαμηλότερες ποινές.

Οι δύο καταδικάστηκαν το 2015 σε έξι χρόνια φυλάκιση, για το φαγοπότι στο  Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ), ενώ για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ. Την ίδια χρονιά, ήρθαν και οι καταδίκες των κρατικών αξιωματούχων για το Σκάνδαλο της Δρομολαξιάς.

Η καταδίκη Λουρουτζιάτη το 2020, αν και χρονολογείτο από το 2016, ήταν η τελευταία καταδίκη κρατικού αξιωματούχου που καταγράφηκε, τρία χρόνια μετά την πρωτοφανή καταδίκη του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκου Ερωτοκρίτου, που έπληξε ανεπανόρθωτα την Νομική Υπηρεσία.   

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κρίνεται ένοχος και στις τον Ιανουάριο του 2018 περνάει την πύλη των Κεντρικών Φυλακών. Ήταν το πρώτο και τελευταίο επώνυμο πρόσωπο που βρέθηκε πίσω από το κελί σε σχέση με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ο οποίος ωστόσο, δεν κάθισε και για πολύ, αφού το Ανώτατο ανέτρεψε την ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών που του επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο, αθωώνοντας και αποφυλακίζοντας τον, τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάλιστα, κατά πλειοψηφία το Εφετείο υπέδειξε πως ο Ανδρέας Ηλιάδης ήθελε να καθησυχάσει τους μετόχους όταν ανέφερε ότι το έλλειμα των 200 εκ. στη συνέλευση της 19ης Ιουνίου 2012 ήταν διαχειρίσιμο και θα καλυπτόταν από την Τράπεζα Κύπρου, υποδεικνύοντας πως «δεν επρόκειτο για μεθόδευση στο πλαίσιο χειραγώγησης της αγοράς, αλλά προσπάθεια να αποφύγει την πίεση των μετόχων». Για την ίδια υπόθεση, που ήταν η πρώτη που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου, κρίθηκαν αθώοι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

*****

18 Δεκεμβρίου 2017: Απαλλάχθηκαν όλοι στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στη δεύτερη ποινική υπόθεση που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ανδρέα Ηλιάδη, Αντρέα Αρτέμη, Γεώργιο Γεωργιάδη, Κώστα Σεβέρη, Γιάννη Κυπρή και Κώστα Χατζήπαπα.

2 Νοεμβρίου 2018: Χρηματική η ποινή στους τέσσερις για υπόθεση της Λαϊκής

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε χρηματική ποινή στους τέσσερις καταδικασθέντες στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε στον Ευθύμιο Μπουλούτα, τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου της Λαϊκής, χρηματική ποινή ύψους 150 χιλιάδων ευρώ ενώ στους, τότε, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Κουννή, τον μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Νεοκλή Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκο Φόρο χρηματική ποινή ύψους 120 χιλιάδων ευρώ, έκαστος.

14 Δεκεμβρίου 2018: Αθώοι Ηλιάδης και Κυπρής, χαστούκι Δικαστηρίου σε Αρχές

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε τους Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου που αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Το Κακουργιοδικείο έκανε αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του, το τριμελές Κακουργιοδικείο, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα.

«Εκείνο το οποίο δεν κατανοούμε είναι, γιατί, αφού ο κοινός παρονομαστής ήταν εξ αρχής γνωστός, καταχωρήθηκε εσπευσμένα η πρώτη υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων χωρίς να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές εξετάσεις; Το προαναφερθέν ερώτημα γίνεται πολύ πιο βασανιστικό μετά την καταχώριση και της δεύτερης υπόθεσης. Δεν βρίσκουμε να υπάρχουν ειδικές περιστάσεις που να δικαιολογούσαν την καταχώριση δεύτερης υπόθεσης, πόσο μάλλον τρίτης, 2 και πλέον χρόνια μετά την καταχώριση της πρώτης και 7 χρόνια μετά τα όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο. Το ότι η υπόθεση ήταν πολύπλοκη και έχρηζε διεξοδικής διερεύνησης δεν αποτελεί δικαιολογία. Όπως δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι η Αστυνομία ασχολείτο με πολλές υποθέσεις της οικονομίας».

31 Ιουλίου 2020: Απαλλάχθηκαν Χριστοδούλου, Φόλε, Ζολώτα για την υπόθεση Focus

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε τη διακοπή της δίκης εναντίον του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου και την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στην υπόθεση Focus λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας.

Το Δικαστήριο απάλλαξε, επίσης, τους κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση, Μιχάλη Ζολώτα,  Μιχάλη Φόλε και Α. C. Christodoulou Consultants Ltd από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, λόγω επίσης κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας, και επιπρόσθετα σε σχέση με τον Μιχάλη Φόλε, λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των Κυπριακών Δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε την επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, λόγω μη στοιχειοθέτησης εκ πρώτης όψεως υπόθεσης εναντίον της.

*****

Και για το φινάλε, ήρθε να προστεθεί η μοναδική εκρεμμούσα υπόθεση του Συνεργατισμού, η οποία έριξε αυλαία με την αθώωση των δέκα κατηγορουμένων, αφού η Νομική Υπηρεσία απέτυχε να στοιχειοθετήσει τα αδικήματα σε βάρος του. Το Δικαστήριο, μετά από ακροαματική διαδικασία, έκρινε αθώους τους Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη (εκπροσωπείτο από τους δικηγόρους Α. Πελεκάνο και Χ. Γεωργίου), Δημητράκη Σταύρου, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνο Λύρα και Γιώργο Μαυρέα, όπως επίσης και τα τρία νομικά πρόσωπα, Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd. (Οι υπόλοιπο κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από Π. Σταύρου με Λ. Κάρνο, Η. Στεφάνου με Λ. Φιλοθέου και Γ. Παπαϊωάννου).

Όπως προνοεί το Σύνταγμα, ο κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει η Δικαιοσύνη, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τις αποφάσεις της, οι οποίες πολλές φορές επικρίθηκαν από την κοινή γνώμη, ειδικότερα στις περιπτώσεις που υποθέσεις, με κοινούς παρονομαστές, ήταν διφορούμενες. Εξάλλου, διαφορετική τύχη έχουν τα εγκλήματα λευκού κολλάρου, από τα… συνηθισμένα εγκλήματα. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως όποιος οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι απαραίτητα και ένοχος, αφού ουκ ολίγες ήταν οι φορές που πρόσωπα αθωώθηκαν και οι αποφάσεις κατσάδιασαν τους χειρισμούς των Αρχών.

Άλλοι μπορεί να καταδικαστούν, άλλοι μπορεί να κριθούν ένοχοι, άλλοι να απαλλαχθούν λόγω απόσυρσης μαρτυρίας. Για άλλους να κλείσει η υπόθεση γιατί τελικά κακώς διώχθηκε και δεν υπάρχει επαρκές μαρτυρικό υλικό, άλλοι να βρέθηκαν στο εδώλιο για συγκεκριμένους λόγους.. Άλλοι να αποτέλεσαν εξιλαστήρια θύματα, άλλοι υπό το βάρος της κατακραυγής, άλλοι να αθωώθηκαν γιατί σκοπίμως παρουσιάστηκαν «αδύνατα» στοιχεία, κτλ. Ως γνωστόν, όλα μπορούν να συμβούν…

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα της οικονομίας, χωρίς να σημαίνει πως ήταν ένοχοι αυτοί που αθωώθηκαν, εάν έπρεπε να εκδώσει την δική της ετυμηγορία η κοινή γνώμη, τότε αναμφίβολα θα ήταν καταδικαστική κατά των Αρχών που αποδεδειγμένα απέτυχαν – είτε άθελα τους, είτε ηθελημένα – να αποδώσουν ευθύνες, ρίχνοντας για άλλη μια φορά στα σκουπίδια τα περί μηδενικής ανοχής και της ύπαρξης Δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις.

Μπορεί το μπαλάκι της ευθύνης να ρίχνεται από Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία στα Δικαστήρια, και τα Δικαστήρια να το ρίχνουν πίσω, εντούτοις ο κόσμος βλέπει και καταγράφει στη δική του ετυμηγορία, την υποκρισία και την κοροϊδία σε βάρος του από την πολειτία, την ίδια ώρα που σε άλλες περιπτώσεις, οι Αρχές και η Δικαιοσύνη, εμφανίζονται αμείλικτοι.

Υ.Γ Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει. Emmeline Pankhurst, 1858-1928, Βρετανίδα σουφραζέτα

Δειτε Επισης

Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου