Από την καμένη σορό, στον Zaidan και τις Ρωσίδες-Η δύσκολη εξίσωση χωρίς πτώμα
07:00 - 01 Δεκεμβρίου 2021
Μπορεί οι ανακριτές που διερευνούν την εξαφάνιση των δύο γυναικών από τη Ρωσία να είναι πεπεισμένοι πως πίσω κρύβεται ένα στυγερό έγκλημα, εντούτοις η υπόθεση αποτελεί γρίφο για γερούς λύτες, αφού χωρίς πτώμα φόνος ενδεχομένως να μην υπάρχει, δεδομένου πως ούτε στα χέρια τους έχουν οποιαδήποτε ομολογία που θα ξεκλειδώνει τα κομμάτια του παζλ και θα δέσουν την υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν για ρουά ματ οι ανακριτές, άπιστος Θωμάς ο 32χρονος-Κλειδί η 17η Νοέμβρη
Μπορεί μια υπόθεση φόνου να στοιχειοθετηθεί ενώπιον Δικαστηρίου χωρίς πτώμα; Χωρίς ομολογία; Ήταν δηλαδή το τέλειο έγκλημα; Και εάν επρόκειτο για μία σειρά από σατανικές συγκυρίες; Η απάντηση είναι ναι μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και έρχεται μέσα από την ιστορία.
Στα κυπριακά δικαστικά δρώμενα καταγράφεται μόνο μια υπόθεση διπλού φονικού, όπου το Δικαστήριο, το 2006, για πρώτη φορά στα χρονικά - μέχρι σήμερα - καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε δια βίου φυλάκιση, παρά το γεγονός πως δεν ανευρέθηκε το ένα από τα δύο πτώματα. Ωστόσο, η ποινή ανατράπηκε στο Ανώτατο και αντικαταστάθηκε με 25 χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε πως δεν αποδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, ο φόνος εκ προμελέτης.
Ο κατηγορούμενος είχε σκοτώσει τη σύζυγο του και άλλο ένα πρόσωπο που θεωρούσε ότι ήταν εραστής της, τους οποίους μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, ενώ στη συνέχεια είχε μεταφέρει το άψυχο σώμα της γυναίκας του σε χωράφι, όπου, αφού το τοποθέτησε σε βαρέλι, το έκαψε.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κατηγορούμενος, ένα μήνα μετά και ενώ αρχικά αρνείτο, είχε προβεί σε ομολογία, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το ειδεχθές έγκλημα του, και υπέδειξε στους ανακριτές το σημείο που έκαψε τη σύζυγο του και ως εκ τούτου, οι Αρχές είχαν στα χέρια τους, εκτός από την μαρτυρία του, στοιχεία που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση. Μεταξύ αυτών, το γενετικό υλικό τόσο του κατηγορούμενου όσο και της συζύγου του που μετέφερε σε άλλο σημείο, όπως επίσης στοιχεία και μαρτυρίες άλλων προσώπων που έδεναν την εμπλοκή του καταδικασθέντα.
Ως εκ τούτου, όταν ο κατηγορούμενος αναίρεσε τη μαρτυρία του κατά τη διάρκεια της δίκης του και παρά το γεγονός πως δεν ανευρέθησαν τα οστά του ενός θύματος και δεν ήταν δυνατό να λεχθεί με βεβαιότητα αν ανήκαν σε γυναίκα ή σε άντρα, το Κακουργιοδικείο είχε ενώπιον του αδιάσειστα στοιχεία που η καταδίκη ήταν μονόδρομος.
Αποτυχημένη προσπάθεια στην υπόθεση Zaidan
Έχοντας ενδεχομένως ως φάρο την πιο πάνω υπόθεση, το ΤΑΕ Λεμεσού επιχείρησε με αντίστοιχο τρόπο να στοιχειοθετήσει την υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας του 31χρονου Σύρου Ahmed Zaidan, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2021.
Η Αστυνομία θεωρούσε πως έχει στα χέρια της τέτοια στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση φόνου εκ προμελέτης εναντίον δύο προσώπων, τα οποία και παρέπεμψε σε δίκη, παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε το πτώμα του 31χρονου. Μάλιστα, αρχικά οι δύο κατηγορούνταν για απαγωγή με σκοπό τη φόνευση, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία τροποποίησε το κατηγορητήριο, προσθέτοντας άλλες τις κατηγορίες συνωμοσία για φόνο εκ προμελέτης και φόνος εκ προμελέτης.
Παρά τις έρευνες των Αρχών σε διάφορα σημεία, δεν έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός του πτώματος, ενώ όπως διαφάνηκε, οι ανακριτές δεν είχαν στα χέρια τους ούτε επιστημονική μαρτυρία που να ενέπλεκε τους κατηγορούμενους, παρά μόνο άλλες μαρτυρίες προσώπων. Ως εκ τούτου, όταν η βασική μάρτυρας της υπόθεσης αναίρεσε την μαρτυρία της και τα όσα ισχυρίστηκε εναντίον των δύο κατηγορούμενων, η υπόθεση γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, αφού η Νομική Υπηρεσία έκρινε πως δεν υπήρχαν ικανοποιητικές μαρτυρίες ώστε να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή διώξεων.
Οι δύο υποθέσεις, μπορεί να έχουν ως κοινό παρονομαστή τη μη ανεύρεση πτώματος, ωστόσο καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό αλλά ειδικότερα η ομολογία του καταδικασθέντα για το διπλό φονικό. Ανάλογη θα ήταν και η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, όπου επίσης είχε αναπτυχθεί η συζήτηση τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν εντοπιζόταν μία σορός από τους υγρούς τάφους στους οποίους είχε πετάξει τα θύματα του. Και σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία είχε στα χέρια της την ομολογία του δολοφόνου, όπως επίσης και άλλα στοιχεία έδεναν την υπόθεση.
Ψάχνουν απεγνωσμένα τις Ρωσίδες
Λαμβάνοντας υπόψη, πως η μη ανεύρεση σορών σε ένα έγκλημα αποτελεί τη δυσκολότερη εξίσωση ενώπιον της Αστυνομίας, το ΤΑΕ Λάρνακας, που διερευνά την εξαφάνιση των δύο Ρωσίδων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις 17 Νοεμβρίου, έριξε το βάρος των ερευνών στον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων.
Μπορεί η Αστυνομία να θεωρεί πως ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη και τελεί υπό κράτηση να κρατά το κλειδί της εξιχνίασης της υπόθεσης, εντούτοις, η επιμονή στην εκδοχή του, βάζει ακόμη περισσότερη πίεση στους ανακριτές, οι οποίοι καλούνται να βρουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των γυναικών.
Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο βρίσκονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του υπόπτου και οι διακινήσεις του, από τις 17 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, οπότε και συνελήφθη, με τον ίδιο πάντως να επιμένει στη θέση του, πως αφού διανυκτέρευσε με τις δύο γυναίκες στην εξοχική κατοικία στα Κάρδαμα, τις επέστρεψε στην οικία τους, δείχνοντας μάλιστα τον 23χρονο καταζητούμενο ως το πρόσωπο που ενδεχομένως να γνωρίζει κάτι περισσότερο.
Οι ανακριτές της υπόθεσης, θεωρούν δεδομένο πως ο 32χρονος, που διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στη Λεμεσό με την οικογένεια του, δεν λέει την αλήθεια, και αυτό γιατί στην εξοχική κατοικία, στην οποία είχε πρόσβαση αφού εκτελούσε εργασίες, εντοπίστηκαν κηλίδες αίματος, που ταυτοποιήθηκαν τόσο με το γενετικό υλικό του ιδίου, όσο και με τη μια εκ των δύο γυναικών.
Μάλιστα, στην οικία δεν φαίνεται να είχε μεταβεί άλλο πρόσωπο κατά τον ουσιώδη χρόνο, με τον 32χρονο πάντως να παραδέχεται τη διαμονή τους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από οπτικό υλικό, αμφισβητεί όμως την ύπαρξη της επιστημονικής μαρτυρίας που προέκυψε από τα αίματα, που και για αυτά παρουσιάζεται ως... άπιστος Θωμάς.
Λαμβάνοντας υπόψη πως εντοπίστηκαν ίχνη αίματος στον εκσκαφέα, η Αστυνομία χτένισε την περιοχή, διερευνώντας το ενδεχόμενο οι δύο Ρωσίδες να δολοφονήθηκαν και να θάφτηκαν στο δάσος, ωστόσο δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε, με το σενάριο ο εκσκαφέας να χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των σορών σε άλλο όχημα, δεδομένου ότι οι αγνοούμενες δολοφονήθηκαν, να παραμένει ανοιχτό. Πάντως, σε έρευνες που ακολούθησαν στα οχήματα του υπόπτου δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε επιλήψιμο.
Πλέον, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στρέψει τα βλέμματα τους και σε άλλες περιοχές, στις οποίες θα ακολουθήσουν νέες έρευνες, με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Σημειώνεται, πως το τελευταίο στίγμα του κινητού της μίας γυναίκας εντοπίστηκε σε περιοχή της Λεμεσού.
Επίσης, σε ότι αφορά την χρήση της πιστωτικής κάρτας της μιας αγνοούμενης από τον 32χρονο, ο ίδιος δίνει κάποιους ισχυρισμούς που δεν φαίνεται να πείθουν τους ανακριτές, οι οποίοι εκτιμούν πως ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε από τον ύποπτο για βενζίνη και στο περίπτερο, με σκοπό να παραπλανήσει τις Αρχές. Υπενθυμίζεται πως στην κατοχή του εντοπίστηκε και το κινητό τηλέφωνο της μιας κοπέλας, όπως επίσης και μεγάλο χρηματικό ποσό, για το οποίο ο ύποπτος δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην ίδια γραμμή ο 32χρονος, βρέθηκαν αίματα και του ιδίου-Και δεύτερο ένταλμα