Εκατοντάδες οι καταγγελίες στην Αστυνομία για τα Ζώα-Πρόβλημα οι δηλητηριάσεις
07:09 - 29 Νοεμβρίου 2021
Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που έλαβε από πολίτες, μέσα σε τρεις μήνες, η νεοσύστατη Αστυνομία για τα Ζώα, ωστόσο, ελάχιστες απ’ αυτές κατέληξαν ενώπιον Δικαστηρίου, την ίδια ώρα που οι υποθέσεις δηλητηριάσεων ζώων, διαδέχονται η μία την άλλη και προκαλούν προβληματισμό στην Αστυνομία, η οποία αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος αποτροπιασμός μετά από καταγγελίες για θανάτωση οκτώ γάτων-Ενήμερη η Αστυνομία
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία για τα Ζώα, για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου, οι καταγγελίες ήταν συνολικά 327, εκ των οποίων μόλις 15 καταχωρήθηκαν για εκδίκαση, ενώ για άλλες έντεκα εκκρεμεί η διερεύνησή τους.
Μιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας και ορισμένος αξιωματικός για την Αστυνομία για τα Ζώα, Bύρωνας Βύρωνος, ανέφερε ότι «από τις 327 καταγγελίες είχαμε 15 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και ασκήθηκε ποινική δίωξη. Είχαμε επίσης έντεκα υποθέσεις που ήταν υπό διερεύνηση και χρειάζονταν περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις. Για παράδειγμα, αν βρούμε ένα ζώο που κτυπήθηκε ή σκοτώθηκε από τη χρήση όπλου, όπως συνέβη σε μία περίπτωση στη Λεμεσό, αποστέλλονται κάποια δείγματα στο χημείο και στο Αρχηγείο, ώστε να έχουμε αποτελέσματα και να μπορέσει να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου».
Όσον αφορά τις υπόλοιπες έντεκα υποθέσεις, η εκτίμησή του αξιωματικού της Αστυνομίας, είναι ότι «το 80 με 90 τοις εκατό θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Άρα συνολικά οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν ή και οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο είναι 26».
Οι χαμηλοί αριθμοί εξιχνίασης των υποθέσεων, σε σύγκριση με τις καταγγελίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οφείλεται στην δυσκολία της στοιχειοθέτησής, αφού πρέπει ο εκάστοτε δράστης να εντοπιστεί επ’ αυτοφώρω, όπως επίσης και γιατί πολλές απ’ αυτές τις καταγγελίες που γίνονται, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου κλιμακίου της Αστυνομίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Βύρωνος, «υπήρχαν υποθέσεις που οι καταγγελίες αφορούσαν ισχυρισμούς, εγκατάλειψη ζώων και οχληρία, που δεν είναι θέματα που πρέπει να χειριστεί η Αστυνομία για τα Ζώα, αλλά είναι υποθέσεις που μπορούν να διαχειριστούν τα δημαρχία και τα κοινοτικά συμβούλια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρίκη... Σκότωσαν τον γάτο των γειτόνων τους στη Λευκωσία και τον πέταξαν στα σκουπίδια
Πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις
Την ίδια ώρα πάντως, πρόβλημα υφίσταται με τις δηλητηριάσεις, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτωσης των ζώων από τον άνθρωπο και για τις οποίες μελετώνται διάφορα σενάρια, ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να μειωθεί το πρόβλημα.
«Έχουμε πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις και προσπαθούμε να βρούμε κάποιο τρόπο ενημέρωσης του κοινού και κάποιες εκστρατείες για να προλάβουμε το φαινόμενο. Στο παρόν στάδιο, συγκεκριμένο πλάνο δεν υπάρχει για τις δηλητηριάσεις, αλλά με τη σύσταση της Αστυνομίας για τα Ζώα, προσπαθούμε να χτίσουμε μια στρατηγική ενημέρωσης, διαφώτισης και νέων προγραμμάτων στα σχολεία. Χρειάζεται ενημέρωση ο κόσμος και αλλαγή της κουλτούρας. Παρόλα αυτά, θέλω να τονίσω ότι δεν αποδεικνύεται απαραίτητα ότι γίνονται δηλητηριάσεις με στόχο συγκεκριμένα είδη ζώων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρωνος.
Εξήγησε παράλληλα ότι οι δηλητηριάσεις πολλές φορές γίνονται για κάποιους άλλους λόγους και δυστυχώς σκοτώνονται ζώα που δεν ήταν στόχος. «Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βάζει δηλητήρια για τις αλεπούδες ή για τις νυφίτσες και τα φίδια και πάει και το τρώει ένας γάτος, με αποτέλεσμα να πεθάνει».
Παραδέχθηκε όμως ότι γίνονται και κακόβουλες δηλητηριάσεις, όμως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ένα ζώο τις πλείστες φορές δεν πεθαίνει επί τόπου, αλλά και επί τόπου να πεθαίνει, αν δεν τον δεις αυτόφωρα, δύσκολα στοιχειοθετείται η υπόθεση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε μανίκια η Αστυνομία για τα ζώα-Ενώπιον της οι πρώτες καταγγελίες
Η σύσταση στον κόσμο
Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο κ. Βύρωνος, έστειλε το μήνυμα ότι θα γίνουν προσπάθειες για ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας για τα Ζώα, αλλά και πώς μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές στην εξιχνίαση υποθέσεων, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει όταν το επιτρέψει η κατάσταση με την πανδημία.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ημερίδες σε κοινότητες για να ενημερώσουμε τον κόσμο και να μάθει με τι ασχολείται η Αστυνομία για τα Ζώα και με τι ασχολείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μας καταγγέλλουν εμάς τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση και θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε».
SOS για τους γύπες από την Ισπανία
Στο μεταξύ, όπως έγινε ήδη γνωστό, η Κύπρος παρέλαβε ως δώρο δέκα γύπες από την Ισπανία, ώστε να ενισχύσει το είδος, που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Παρόλα αυτά, ο κ. Βύρωνος εξέπεμψε SOS για την ασφάλειά τους, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δηλητηριαστούν.
«Ο συγκεκριμένος γύπας είναι ζώο που επιβιώνει με πτώματα από άλλα ζώα, αλλά συνήθως οι γεωργοί ρίχνουν κομμάτια κρέας για να το φάνε οι αλεπούδες. Αυτό το κρέας το τρώνε οι γύπες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πεθαίνουν. Εμείς θα κάνουμε και γι' αυτό ενημέρωση του κόσμου, ώστε να σταματήσουν να το κάνουν αυτό και να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις, για να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ζώα των κυνηγών, τα οποία τρώνε δηλητήρια και αν δεν έχουν ένεση μαζί τους οι άνθρωποι που τα συνοδεύουν, για να τα σώσουν, κινδυνεύει η ζωή τους».
Σημειώνεται ότι τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να έρθουν άλλα πενήντα πουλιά του συγκεκριμένου είδους γύπα στην Κύπρο, ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδιναν ως... μπομπονιέρες ζωντανές χελώνες-«Το χωρκατιλίκκι συνεχίζεται»
Προβληματισμός και στη Βουλή
Σημειώνεται ότι το θέμα των δηλητηριάσεων, συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της, για την κατάσταση που επικρατεί.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι βουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις στο θέμα και θα επιδιώξουν να επιβάλλονται παραδειγματικές τιμωρίες σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, υπέδειξε πως «πρόκειται για δολοφονίες εκ προμελέτης» και πρόσθεσε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όφειλε να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που αναλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με τα θέματα παρακολούθησης και εποπτείας των ζώων».