Ο εκνευρισμός Κυβέρνησης για πλοιάριο και τα μαύρα πρόβατα-Φιάσκο ή ανεπάρκεια;
13:39 - 13 Νοεμβρίου 2021
Την ώρα που οι Αρχές ψάχνουν ευθύνες για το πλοιάριο που απέπλευσε από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, με προορισμό την Ιταλία, η Κύπρος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, για την τύχη των 61 μεταναστών, που επέβαιναν σε αυτό, μεταξύ των όποιων και 28 παιδιά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον όλο χειρισμό της υπόθεσης, είναι δύο. Πρόκειται για φιάσκο και το πλοιάριο έφυγε με τις ευλογίες των κυπριακών Αρχών ή πρόκειται για μία υπόθεση που φανέρωσε τα κενά και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων, από πλευράς Αστυνομίας;
Πάντως, η ηγεσία της Αστυνομίας έχει θέσει σε διαθεσιμότητα, τα δώδεκα μέλη που ήταν επιφορτισμένα για τη φύλαξη του πλοιαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πέντε μέλη της Τροχαίας, δύο της άμεσης Δράσης, τρεις από τον Αστυνομικό Σταθμό Κουκλιών, ένα της Λιμενικής και ένας αξιωματικός υπηρεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα 12 αστυνομικοί για το πλοιάριο με τους μετανάστες που διέφυγε
Θέση των μελών, είναι ότι όταν αντιλήφθηκαν τους μετανάστες να κόβουν τα σχοινιά, ενημέρωσαν αμέσως τους ανώτερους τους ώστε να κληθούν ενισχύσεις, ήταν όμως αργά, αφού το πλοιάριο είχε ήδη αποπλεύσει.
Πάντως, εκφράζεται η θέση πως τα συγκεκριμένα μέλη, στα οποία ανατέθηκε η φύλαξη τους, δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε, αφού από τη μία δεν είναι εκπαιδευμένα για επιχειρήσεις δια θαλάσσης και από την άλλη το δικαίωμα να επέμβει στη θάλασσα έχει μόνο η Λιμενική, η οποία είχε ενημερωθεί άμεσα. Επιπρόσθετα, κάποιοι εκφράζουν τη θέση πως οι δώδεκα αστυνομικοί αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα, αφού ήταν στην ξηρά και δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε για να αποτρέψουν τη διαφυγή του πλοιαρίου, σε αντίθεση με τη Λιμενική.
Η απόφαση της ηγεσίας, να θέσει σε διαθεσιμότητα των 12, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κλάδου Ισότητας, ο οποίος με μία ανακοίνωση-κόλαφο πυροβόλησε κατά του ίδιου του Αρχηγού της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια από πλευρά της ηγεσίας της Δύναμης με σκοπό να σώσει την εικόνα της, ενώ τόνισε πως καμία έρευνα δεν διατάχθηκε σε σχέση με τα λάθη που οδήγησαν στην ακύρωση των προσλήψεων 100 αστυνομικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Ηγεσίας ο Λοϊζίδης-«Παιχνίδια για να σώσουν την εικόνα τους»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, που εξαπέλυσε επίσης πυρά κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του, πως είναι άξιον απορίας το πόσο εύκολα εξαντλεί η Ηγεσία της Αστυνομίας την αυστηρότητα των πειθαρχικών κανονισμών σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες, σφυρίζει αδιάφορα.
Στην περίπτωση της ακύρωσης των προσλήψεων 100 συναδέλφων, αναφέρει ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, όπου υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο και ξεκάθαρες ευθύνες εναντίων υψηλόβαθμων μελών της Αστυνομίας, δεν διαφαίνεται η διάθεση διεξαγωγής έρευνας και επίδοση ευθυνών.
«Αντίθετα στην περίπτωση του πλοιαρίου με τους 61 μετανάστες, φαίνεται από την πρώτη στιγμή η διάθεση της Ηγεσίας για απόδοση ευθυνών σε 12 χαμηλόβαθμους αστυνομικούς. Η κυπριακή έκφραση “Απού δεν δέρνει το γάρο, δέρνει το σάμα”, ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση».
Το μόνο που επιτυγχάνεται, υπογραμμίζει ο σύνδεσμος, είναι να πλήττεται το κύρος και η επιχειρησιακή δύναμη της Αστυνομίας, από την ίδια την Ηγεσία της, αφού με πράξεις ή παραλείψεις της, στέλνει συναδέλφους από την μία μέρα στην άλλη στα σπίτια τους.
«Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι το τί μήνυμα δίνεται στην κυπριακή κοινωνία. Αναξιοκρατία, μηδενικά κίνητρα, μηδενικές προοπτικές ανέλιξης και προαγωγής, χαμηλή εως μέτρια μισθοδοσία, απαρχαιωμένος και ελλαττωματικός εξοπλισμός, πεπαλαιωμένες υποδομές, απλήρωτα υπερωριακά, υποστελέχωση, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία. Με την επίλυση αυτών των προβλημάτων θα καταφέρει η Ηγεσία να ανυψώσει το χαμένο κύρος της Αστυνομίας στα μάτια των πολιτών και των μελών της Αστυνομίας και όχι με σπασμωδικές κινήσεις επίδειξης δύναμης και εξουσίας».
Καταλήγοντας, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί την Ηγεσία της Αστυνομίας, όπως αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση για διαθεσιμότητα των 12 συναδέλφων, καθώς αυτό θα πλήξει την ήδη βεβαρημένη επιχειρησιακή ικανότητα, της υποστελεχομένης Διεύθυνσης Επαρχίας Πάφου και δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί με τον κάθε δυνατό τρόπο στους 12 συναδέλφους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξηγήσεις της Αστυνομίας για τους 61 μετανάστες-Πειθαρχική κατά δώδεκα μελών
Αναπάντητα πολλά ερωτήματα
Ο χειρισμός της υπόθεσης, εκτός από τα δύο βασικά ερωτήματα, εγείρει και άλλα ερωτήματα, τα οποία ωστόσο δεν απαντήθηκαν από τις επίσημες τοποθετήσεις της Αστυνομίας.
-Αληθεύει ή όχι πως οι οδηγίες που δόθηκαν στα δώδεκα μέλη ήταν απλώς να προσέχουν να μην εισέλθουν στο λιμάνι οι μετανάστες;
-Αληθεύει ή όχι πως δεν υπήρχε σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας στο μέρος, παρά μόνο τα μέλη;
-Τι θα μπορούσα να κάνουν τα δώδεκα μέλη, εφόσον την ευθύνη στη θάλασσα έχει η Λιμενική;
-Αν η Λιμενική βρισκόταν στο σημείο, πώς το πλοιάριο κατάφερε να αποπλεύσει από το λιμάνι;
-Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο που δόθηκε από το Αρχηγείο; Υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για διαχείριση του περιστατικού;
-Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετανάστες είχαν στη κατοχή τους μαχαίρια με τα οποία έκοψαν τα σχοινιά, διενεργήθηκε οποιοσδήποτε έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί τι είχαν στην κατοχή τους;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα για το πλοιάριο με τα παιδιά που απέπλευσε-Πώς απαντά στις επικρίσεις η Αστυνομία
Έντονη αντίδραση Προέδρου
Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε η εν λόγω υπόθεση και ο χειρισμός της. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την διάσκεψη για τη Λιβύη, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε εξηγήσεις για την υπόθεση, ενώ όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, οι χειρισμοί προκάλεσαν εκνευρισμό στην Κυβέρνηση, αφού από τη μία πλευρά πρόκειται για την τύχη 61 ανθρώπινων ζωών και από την άλλη ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δίνει κονδύλια στην Κύπρο για το μεταναστευτικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την Τροχαία και Σταθμούς τα περισσότερα μέλη που έβαλαν να φρουρούν το πλοιάριο