Έστησαν στον τοίχο την Αστυνομία στη Βουλή για τους 100-«Να αποδοθούν ευθύνες»

Σε υψηλούς τόνους άρχισε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, που συνεδριάζει εκτάκτως, την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που ακύρωσε τις εκατό προσλήψεις αστυνομικών, του 2019, που πλέον μένουν άνεργοι, ενώ επηρεάζονται άλλες δύο διαδικασίες, οι οποίες μπαίνουν στον πάγο μέχρι νεωτέρας.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ κλήθηκαν η υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι ωστόσο δεν παρευρέθηκαν. 

Τον λόγο, ώστε να εξηγήσει τα δεδομένα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έλαβε πρώτος ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ανέφερε πως «μετά το 2017 έγινε προκήρυξη και πρόσληψη 286 αστυνομικών με τη διαδικασία αυτή. Δηλαδή, ακολουθώντας τα πέντε στάδια, χωρίς όπως είπε, να γίνει οποιαδήποτε προσφυγή».

Όπως είπε, η επόμενη περίπτωση ήταν οι προσλήψεις του 2019, για τις οποίες υπήρξε συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών και ζητήθηκε η θέση της Νομικής Υπηρεσίας. «Απευθυνθήκαμε στη Νομική Υπηρεσία για δύο πράγματα. Το ένα ήταν αν μπορούσε να ληφθεί υπόψη μόνο το τεστ προσωπικότητας. Έκαναν μία προσπάθεια οι αποτύχοντες να δικαιούνταν να θεωρηθούν κατ΄εξαίρεση να υποβάλουν αιτήσεις. Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι δεν μπορούσαν και προχωρήσαμε με τις προσλήψεις. Μετά έγινε η προσφυγή από το 24 αιτητές, για αυτό έχουμε και την απόφαση την σημερινή». 

Ο Αρχηγός ανέφερε πως τέθηκε οποιοδήποτε θέμα από την Επιτροπή Νομικών σε σχέση με το γεγονός ότι οι ψυχομετρικές ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο οποίος απάντησε λέγοντας, «τι εννοείται δεν τέθηκε θέμα κ. Αρχηγέ; Τέθηκε από μένα και τον κ. Λεωνίδου το 2020».

Ο Αρχηγός ακολούθως απάντησε «δεν θυμάμαι κ. Δαμιανού», με τον βουλευτή να του απαντά «νιώθουμε θιγμένοι από την αναφορά σας και θα πω στη συνέχεια τι έγινε τότε, όταν σας το υποδείξαμε». 

«Δεν θυμάμαι», επανέλαβε ο Αρχηγός, με τον βουλευτή να απαντά «κύριε ελέησον κ. Αρχηγέ, μα σοβαρομιλάτε τωρά;». 

Ο Αρχηγός στη συνέχεια ανέφερε πως ακολούθησαν νέες εξετάσεις για πρόσληψη 198 υποψηφίων, στις 5/4/2021. «Επιμέναμε να συμπληρωθούν οι θέσεις και προχωρήσαμε σε νέα διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν από δεκαπέντε μέρες είχαμε αποτέλεσμα ότι 350 άτομα πέτυχαν τα ψυχομετρικά. Επίσης έχουμε τους ειδικούς αστυνομικούς που είναι σε στάδιο να κάνουν ψυχομετρικά. Αυτές οι δύο διαδικασίες επηρεάζονται». 

Ο Αρχηγός θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί εκ της θέσεως του να παρέμβει ούτε στο συμβούλιο προσλήψεων, ούτε στα τεστ, ενώ υπέδειξε πως η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. 

«Έχουμε έτοιμη τροποποίηση για να προωθήσουμε ενώπιον σας για να παρέχεται η δυνατότητα η Επιτροπή να αναθέτει τα ψυχομετρικά σε εταιρεία. Θεωρούμε ότι με μια τροποποίηση θα καλύψει και νομικά την εξέλιξη διαδικασία τόσο των 350 που πέρασαν προχθές, όσο και των 99 ειδικών αστυνομικών». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ρώτησε ποιες είναι οι λύσεις επί των ζητημάτων που προέκυψαν, με νομική σύμβουλο από την Αστυνομία, να αναφέρει πως μετά από σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, αναλύθηκε το σκεπτικό της απόφασης και αποφασίστηκε η επανεξέταση, για λόγους χρόνου. 

Στη συνέχεια, η νομικός, εκ μέρους της Αστυνομίας, είπε, μεταξύ άλλων, «με όλο το σεβασμό σε συνάδελφους που θέλουν να τρέχουν προς τα πίσω, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε μπροστά», με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκο Λεωνίδου, να της απαντά «μαθήματα και υποδείξεις δεν θα μας κάνει ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος». 

Στη διαμάχη παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος υπέδειξε πως «για να υπάρξει στοιχειώδης σεβασμός, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Ο τρόπος της συμπεριφοράς μας, δεν πρέπει να προκαλεί τον άλλο. Κάνατε λάθος τότε, να το διορθώσουμε σήμερα». 

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου από την πλευρά του εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προσληφθούν όλοι», τονίζοντας πως οι 100 αστυνομικοί ζουν ένα δράμα. 

Ο εκπρόσωπος του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, Λούκας Χρήστου, ανέφερε πως «σεβόμαστε πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να την πληρώσουν οι συνάδελφοι, αλλά εκείνοι που έφεραν την κατάσταση ως εδώ. Αν υπάρχει λύση να μείνουν οι συνάδελφοι στη θέση τους, θα συμφωνήσουμε».

Ξεκάθαρη ήταν και η θέση του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ,  ο οποίος ανέφερε πως «δεν θα πρέπει να την πληρώσουν τα μέλη, αλλά εκείνοι που έφεραν την κατάσταση ως εδώ. Αν υπάρχει λύση για να μείνουν οι συνάδελφοι στη θέση τους, θα συμφωνήσουμε. Πέρυσι όταν έγιναν κάποια πράματα σε ένα επεισόδιο διατάχθηκε έρευνα την ίδια μέρα σε βάρος τους. Να γίνει και τώρα το ίδιο σε όποιους και αν φέρουν την ευθύνη». 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των 25 πυροσβεστών που επηρεάστηκαν από την απόφαση του Δικαστηρίου, Ανδρέας Χατζηπαντέλας, ανέφερε πως αυτό που ζητούν είναι τα ίδια τα μέλη να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να γίνει κατορθωτό να διασφαλιστούν θέσεις τους στην Πυροσβεστική.  

Όπως τόνισε, τα 25 μέλη έτυχαν εκπαίδευσης για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και έχουν εργαστεί σε πυροσβεστικούς σταθμούς, ενώ αναφέρθηκε πως κάποιοι από αυτούς, εξέφρασαν την θέση, πως εάν δεν επιστρέψουν στην Πυροσβεστική, δηλαδή στην υπηρεσία που τους ενδιαφέρει, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν. Παράλληλα, τονίστηκε, αυτό που ζητούν είναι η επιστροφή των 25 μελών, που αδίκως αυτή τη στιγμή επηρεάζονται.  

Είχε προειδοποιηθεί η Αστυνομία 

Τον λόγο στη συζήτηση έλαβαν στην συνέχεια οι βουλευτές, με τον Πανίκο Λεωνίδου να αναφέρει πως το 2020, είχαν αναφερθεί οι παρατυπίες, σημειώνοντας πως κατέχει και τα πρακτικά από την Επιτροπή Νομικών, όπου τότε είχε ασχοληθεί ξανά με το θέμα. «Τους επισημάναμε την Επιτροπή, η οποία ούτε καν σημείωσε τις υποδείξεις μας», είπε ο κ. Λεωνίδου, προσθέτοντας πως η εισήγηση τους είναι η ίδια, δηλαδή η ανάκληση της διαδικασίας και διόρθωση του λάθους εντός δεκαπέντε ημερών. «Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη, η ταπεινότητα δεν βλάφτει καμιά φορά. Θέλω να είμαι δίκαιος. Ο Αρχηγός είναι ο τελευταίος που φταίει. Γιατί δεν ήταν παρόν στη διαδικασία. Και δεν το λέω για να φανεί ότι λέω καλά λόγια για τον Αρχηγό. Αν κάνει λάθος, θα το πω». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε την τότε αναφορά του, λέγοντας, όπως είπε, «μην βάζετε το σβέρκο σας μιας εβδομάδας Αρχηγός». Όπως είπε, θεωρεί πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, αναφέροντας παράλληλα πως «η τότε υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκρινε άξιο παρουσίας της να έρθει σε εκείνη την Επιτροπή τότε. Υπάρχουν ευθύνες υπουργών, εξαιρώ την τωρινή υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά πιάνει τους τρεις προηγούμενους. Εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αλλά πολύ φοβάμαι πως ο κύβος ερρίφθη και με πολιτικές ευθύνες κάποιοι άνθρωπος θα χάσουν τις δουλειές τους». 

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε πως το «2016 και 2017 όταν έγινε η αναβαθμιστική πρόσληψη, προφανώς εκείνοι που την εισήγαγαν δεν ήταν έτοιμοι». 

Από το ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως «υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αποδοθούν», προσθέτοντας πως «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Δεν έγινε λάθος σε μία ή δύο προσλήψεις. Έγιναν λάθη και στις προηγούμενες. Η ερώτηση μου είναι αν δεν περάσουν τώρα τα ψυχομετρικά όσοι πέρασαν το 2020, μπορούν να προσβάλουν την απόφαση;»

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρήτα Σούπερμαν, είπε πως πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, καλώντας παράλληλα τον Αρχηγό Αστυνομίας να εξετάσει τις διαδικασίες, τόσο των προσλήψεων όσο και των προαγωγών. 

«Κενά στη διαδικασία δεν πρέπει να επαναληφθούν»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως το θέμα είναι σοβαρό και πως  η απόφαση του δικαστηρίου είναι απόλυτα σεβαστή.

Ανέφερε πως έγιναν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στη Νομική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και στην ηγεσία της Αστυνομίας και πως στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν τροποποιητικό νομοσχέδιο και κανονισμοί που θα βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τουλάχιστον τις περιπτώσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, αλλά και τις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, και ειδικότερα στο θέμα που αφορά την ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία να πραγματοποιήσει τα ψυχομετρικά τεστ.

Για το θέμα των 100 ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους, είπε πως κατατέθηκαν εισηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Είπε πως στόχος είναι να επανέλθουν με απόλυτη νομιμότητα στην εργασία τους οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Επιτροπή Νομικών θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρία και επαφές με τη Νομική Υπηρεσία, την ηγεσία της Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να βρεθεί ο νομικός εκείνος τρόπος, ο οποίος θα επαναφέρει αυτούς τους ανθρώπους στην υπηρεσία, σε πρώτον επίπεδο, και σε δεύτερον επίπεδο να μην υπάρχουν τα νομικά κενά, είτε όσον αφορά τη σύνθεση του Συμβουλίου Προσλήψεων, που αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είτε στο ότι δεν ακολουθήθηκε σωστά η σειρά των εξετάσεων, είτε στο ότι ανατέθηκε σε μια εταιρεία η ψυχομετρική ανάλυση που δεν επρονοείτο στη νομοθεσία, είτε στο ότι συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων είχε ήδη παρακαθίσει σε ψυχομετρικά τεστ τα οποία επαναλήφθηκαν», ανέφερε.

Είπε πως τα όποια κενά στη διαδικασία δεν πρέπει να επαναληφθούν για να μην υπάρξει επιμόλυνση της οποιασδήποτε επόμενης διαδικασίας.

Υπογράμμισε πως «δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε οποιανδήποτε κατάσταση πραγμάτων η οποία δεν καλύπτεται πλήρως από τη νομοθεσία», και σημείωσε πως λειτουργούν υποβοηθητικά «με κεντρικό στόχο να επανέλθουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους και η διαδικασία να κυλήσει ομαλά».

Πυρά από Δαμιανού στην Κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «ως αποτέλεσμα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών οφείλουμε να πούμε κάποιες αλήθειες όσο και αν θα ενοχλήσουν». «Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά κρίθηκαν παράνομες οι προσλήψεις 100 μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για μας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», ανέφερε.

Σημείωσε πως «διαδοχικοί Υπουργοί Οικονομικών, διαδοχικοί Υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν ακούσει από τα δικά μας χείλη αλλά και άλλων συναδέλφων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ προειδοποιήσεις ότι οι ακολουθούμενες διαδικασίες έπασχαν». «Προειδοποιήσαμε το 2015, προειδοποιήσαμε το 2017, προειδοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένα και στις 7 Ιουλίου 2020 ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονταν οι διαδικασίες θα οδηγούσε σε προσφυγές ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων με ορατό τον κίνδυνο να πέσουν οι προσλήψεις», είπε. «Είχαμε πει με μια φωνή τότε, ως Επιτροπή Νομικών ότι έπρεπε εντός 15 ημερών να επανέλθει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Αστυνομίας για να μας εξηγήσουν προς προτίθεντο να χειριστούν τα ζητήματα. Και προτείναμε πριν την επικύρωση διορισμών την ανάκληση της διαδικασίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «προφανώς απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων, αλλά εκείνοι που έκαναν την πάπια είναι εκείνοι που σήμερα εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πλην όμως δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα γιατί είναι εκείνοι η πηγή του προβλήματος». Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΑΚΕΛ «επομένως υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες σε διαδοχικούς Υπουργούς Δικαιοσύνης που διαχειρίστηκαν αυτά τα ζητήματα». «Τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα γιατί επηρεάζεται καίρια η επιχειρησιακή ικανότητα και της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά ταυτόχρονα 100 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν ξεκρέμαστες», σημείωσε.

Είπε πως στη συνεδρία δεν άκουσαν πειστικές λύσεις παρά μόνο πρωτίστως προφάσεις και δικαιολογίες. Ανέφερε πως «επειδή θέλουμε να δοθούν λύσεις εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε την προσπάθεια εφόσον η Κυβέρνηση επιτέλους προτείνει λύσεις στο πρόβλημα».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε επίσης πως «δεν αναμένουμε επίδειξη πολιτικής ευθιξίας πόσο μάλλον που οι χειρισμοί έγιναν από Υπουργούς Δικαιοσύνης που σήμερα δεν βρίσκονται στον υπουργικό θώκο. Αλλά αν μη τι άλλο μια συγνώμη προς την Επιτροπή Νομικών που προειδοποιούσε πολύ έγκαιρα και μια μεγαλύτερη συγνώμη προς όλους εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αλλά και σε εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν σήμερα τη θέση τους οφείλεται και έχει ήδη καθυστερήσει».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που εγγυάται ότι και οι 100 θα επαναπροσληφθούν, ανέφερε πως «δεν έχουν δοθεί ανάλογες διαβεβαιώσεις. Τολμώ να πω ότι όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια πολιτική δέσμευση από πλευράς της Κυβέρνησης και πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να πουν την αλήθεια».

«Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να βρουν τρόπο να τους κατοχυρώσουν σεβόμενοι συνάμα τη νομιμότητα έναντι εκείνων που προσέφυγαν γιατί έχουν δικαιωθεί ενώπιον δικαστηρίων. Η ανησυχία μας είναι ότι, και πολύ φοβούμαι για τούτο, πολύ πιθανόν με ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις να έχουν επιμολυνθεί και άλλες  ανάλογες διαδικασίες. Ελπίζουμε να διαψευστούμε», ανέφερε ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Ευχής έργον θα ήταν να μην δημιουργείτο πρόβλημα ευθύς εξαρχής»

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έκανε λόγο για πρόβλημα που δημιουργήθηκε «από τη μη ετοιμότητα και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να εφαρμόσει νομοθεσία την οποία η ίδια πρότεινε».

Είπε πως εκ μέρους του ΔΗΚΟ διαβεβαιώνει ότι «η δική μας προσπάθεια θα είναι να βρούμε τη λύση και θα τη βρούμε». «Ευχής έργον θα ήταν να μην δημιουργείτο πρόβλημα ευθύς εξαρχής από την ίδια την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία όταν το 2017 πρότεινε αυτή τη νέα διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών και νομοθετούσε για αυτό και κατάρτιζε κανονισμούς για αυτό προφανώς δεν μπορούσε και δεν γνώριζε να βάλει σε εφαρμογή τους κανονισμούς που η ίδια πρότεινε», ανέφερε.

Σημείωσε πως «στους κανονισμούς προνοείται ότι συστήνεται επιτροπή η οποία αποτελείται από συγκεκριμένα πρόσωπα που κατονομάζονται για να διενεργούν τα ψυχομετρικά τεστ». Όταν εγκρίθηκαν αυτοί οι κανονισμοί, πρόσθεσε, «η εκτελεστική εξουσία δήλωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία, ότι δεν έχει τη γνώση, την επάρκεια, την εμπειρία, την ικανότητα να κάνει αυτού του είδους τα τεστ και ήταν η ανάγκη να αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα για να αγοράσει αυτές τις υπηρεσίες που η ίδια δεν μπορούσε να προσφέρει. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τις πρόσφατες προσλήψεις».

Επεσήμανε πως «εμείς ως ΔΗΚΟ αγωνιούμε ότι μόνο για τους 100 αστυνομικούς που επηρεάζονται από αυτή την απόφαση, αγωνιούμε για όλους τους αστυνομικούς που προσλήφθηκαν αλλά την ίδια στιγμή αγωνιούμε και για την ίδια την κοινωνία γιατί δεν αφορά μόνο αυτούς των οποίων οι προσλήψεις ενδεχομένως να επηρεάζονται».

Ανέφερε πως «η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα από ένα συμπαγές αστυνομικό σώμα το οποίο είναι βέβαιο για τη θέση του, για τον διορισμό του, για τα ωφελήματά του, για τον μισθό του, για τις συνθήκες εργοδότησής του, για το μόνιμο της εργοδότησής του», σημειώνοντας πως «λυπούμαστε που την ίδια έγνοια δεν έχει η εκτελεστική εξουσία».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει θα τη βρούμε στη Βουλή. Καλό θα ήταν όμως η ίδια η Κυβέρνηση πριν να προτείνει νομοθεσίες να γνωρίζει εκ των προτέρων αν είναι σε θέση να τις εφαρμόζει, να τις ακολουθεί, για να μην βάζει μετά σε κίνδυνο όλους αυτούς τους ανθρώπους, είτε τους αστυνομικούς είτε την κοινωνία που έχει ανάγκη από αστυνόμευση».

Για τεράστια διοικητικά σφάλματα μιλά ο Λεωνίδου

Ο Bουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Επιτροπή Πρόσληψης της Αστυνομίας έχει διαπράξει τεράστια διοικητικά σφάλματα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε επέφερε αυτό το αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ακύρωση των προσλήψεων».

Σημείωσε πως «τότε που συζητείτο η υπόθεση, στο πλαίσιο της δική μας διαπίστωσης ότι η διαδικασία έπασχε ζητήσαμε την ανάκληση της διαδικασίας και την εφαρμογή της ξανά με στόχο να υπάρξει ταύτιση με τη νομιμότητα. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί και το αποτέλεσμα είναι αυτό που συζητούμε σήμερα, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Αστυνομίας από τη μια αλλά από την άλλη έχει επιφέρει την αβεβαιότητα σε 130 περίπου ανθρώπους αλλά επιπλέον στις οικογένειες και στο περιβάλλον τους».

Είπε πως η άποψή τους είναι ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χωρίς νομοθετική παρέμβαση, και η ίδια η Αστυνομία κατά το στάδιο της επανεξέτασης μπορεί να δώσει τη λύση ούτως ώστε και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί άμεσα με την ακύρωση των προσλήψεων αλλά και όσοι έχουν μείνει έξω και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και έχουν περάσει από όλα τα στάδια της διαδικασίας να καλυφθούν και να υπάρξει μια συνολική λύση του προβλήματος και αποκατάσταση της αδικίας που επήλθε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευθυνών εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν ευθύνεται γιατί ήταν οι πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του και γιατί πρόκειται περί θεμάτων διοικητικού δικαίου και άρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ότι υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου είπε πως και σε άλλες διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα πρέπει να γίνει ανάκλησή τους, σημειώνοντας πως δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίσει νόμους με αναδρομική ισχύ.

Καρφιά Ιωάννου για τα υπερωριακά

Ο Bουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως αυτή τη στιγμή 100 αστυνομικοί και οι οικογένειές τους μένουν μετέωρες λόγω λαθών, παραλείψεων και λανθασμένης νομικής ανάγνωσης εκ μέρους των αρμοδίων. Λύση προφανώς και θα βρεθεί. Η δική μας εκτίμηση όμως είναι ότι και τους επόμενους μήνες θα προσπαθούμε να βρούμε θεραπεία για προσλήψεις, προαγωγές και οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες έχουν προσβληθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Πρόσθεσε πως η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί στα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία και αυτά είναι η υποστελέχωση αλλά και το γεγονός ότι αστυνομικοί παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι για πάρα πολλούς μήνες για τα υπερωριακά τους.

«Απαιτήσαμε νόμιμους τρόπου αποκατάστασης»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως «έχουν γίνει σοβαρότατα λάθη στη διαδικασία και παράκαμψη των κανονισμών και οφείλουμε όλοι να υπακούσουμε, να υιοθετήσουμε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «απαιτήσαμε από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τη Γενική Εισαγγελία να βρουν εκείνους τους νόμιμους τρόπους ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες αλλά και την ίδια ώρα να μην υπάρχει αδικία εις βάρος άλλων». «Στηρίζουμε την Αστυνομία. Θέλουμε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική μας να είναι σωστά στελεχωμένες γιατί κάθε μέρα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική επιβάλλεται να είναι δίπλα στην κοινωνία, στους πολίτες, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν είτε του εγκλήματος, είτε του μεταναστευτικού, είτε των ναρκωτικών είτε των πλημμυρών και άλλα πολλά», ανέφερε.

Είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα στηρίξει τα σώματα ασφαλείας με όλους τους τρόπους για να συνεχίσουν να προσφέρουν ασφάλεια και σωστές υπηρεσίες στην κοινωνία των πολιτών.

Οι θέσεις των συντεχνιών των αστυνομικών

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, είπε πως «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες ήταν και παραμένουν οι ίδιες όπως τις παραθέσαμε και το 2020 στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής».

Ανέφερε πως «πρέπει να εξευρεθούν τέτοιες λύσεις ούτως ώστε να μην χάσει κανένα μέλος τη δουλειά του, αλλά να ικανοποιηθούν και τα πρόσωπα τα οποία έχουν κερδίσει την προσφυγή».

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, υπογράμμισε, τα μέλη μας ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και ότι αν χρειαστεί ακόμα θα τους παράσχουμε και τους νομικούς μας συμβούλους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Είπε πως έχει εξηγηθεί ότι όλες οι πλευρές προσπαθούν τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και η Νομική Υπηρεσία να εξεύρουν τέτοιες λύσεις ούτως ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν περάσουν κάποιοι τις ψυχομετρικές εξετάσεις, σημείωσε πως «αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα εξετάσουμε με τους νομικούς μας συμβούλους για να δικαιώσουμε αυτούς τους συναδέλφους οι οποίοι ήταν ήδη αστυνομικοί και με ενάμιση χρόνο υπηρεσία».

Κληθείς να πει αν είναι πεπεισμένοι πως με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επαναληφθούν τα ίδια, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως οι αρμόδιοι έχουν πει πως θα προσπαθήσουν να δώσουν τέτοιες λύσεις, τόσο το Υπουργείο όσο και το Αρχηγείο, για να μην υπάρξει πρόβλημα στις επόμενες διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, είπε πως κανένας δεν εγγυάται ότι οι 100 και αυτοί που έκαναν προσφυγή θα μπορέσουν προσληφθούν με βάση τις διαδικασίες που θα επαναληφθούν σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού.

Ανέφερε πως τον στενοχωρεί το ότι του ζητήθηκαν στοιχεία γιατί στη συνεδρία έκανε λόγο για λάθη και παραλείψεις αρμοδίων.

«Εάν είναι μια συντεχνία και ένα συνδικαλιστικό όργανο να διερευνά ευθύνες και παραλείψεις τότε και για το ίδιο θέμα το οποίο πριν ένα χρόνο ζητήθηκαν ευθύνες και παραλείψεις από αστυνομικούς να δίνουν οι συντεχνίες τα στοιχεία», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταζητείται ο 41χρονος Γιώργος Χαραλάμπους για διάρρηξη και κλοπή στη Λευκωσία
Ποινική έρευνα για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης-Προωθήθηκαν στην Αστυνομία τα ευρήματα
Αναζητεί τον άντρα που επιτέθηκε σε ντελιβερά η Αστυνομία, μετά τον σάλο με το βίντεο
Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)