Άρχισαν τα όργανα, καταχωρείται η πρώτη έφεση για τα παράνομα τηλεπικοινωνιακά

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, είναι οι ποινικές υποθέσεις που επηρεάζονται μετά την απόφαση του Ανωτάτου το οποίο έκρινε παράνομη την κατακράτηση και συνάμα την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών για έξι μήνες, σε περίπτωση που τα χρειαστεί η Αστυνομία με σκοπό την διερεύνηση υποθέσεων, κάτι το οποίο αντιβαίνει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H απόφαση βόμβα που απενεργοποιεί τηλεπικοινωνιακά υπόπτων-Στον αέρα υποθέσεις

Με βάση την απόφαση, από το μαρτυρικό υλικό των υποθέσεων που εκδικάζονται θα πρέπει να αφαιρεθούν τα στοιχεία που προέκυψαν από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, αφού πλέον έχουν κριθεί παράνομα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα κάποιες υποθέσεις που ήταν στηριγμένες στα τηλεπικοινωνιακά, να αποδυναμωθούν, ωστόσο ο δρόμος είναι μονόδρομος.   

Την ίδια ώρα, όσοι καταδικάστηκαν πρόσφατα και καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση τους διαδραμάτισαν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο ασκώντας έφεση, νοουμένου πως δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία των 45 ημερών, κάτι το οποίο μπορούν να πράξουν και όσοι συνελήφθησαν επίσης στην βάση μαρτυρίας που προέκυψε από την άρση απορρήτου.

Ήδη σε αρκετές υποθέσεις, όπως μας ανέφεραν νομικοί κύκλοι, οι δικηγόροι ετοιμάζονται να θέσουν το ζήτημα στην επόμενη ακροαματική διαδικασία που θα έχουν οι πελάτες τους, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα καταχωρείται και η πρώτη έφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την απόφαση στην υπόθεση της απόπειρας φόνου του Νίκου Ροδοθέου, που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2018, για την οποία καταδικάστηκαν σε 17 χρόνια φυλάκιση ο Dydi Rudolf και ο Adam Abouramadan, ενώ για την ίδια υπόθεση αναμένεται να δικαστεί και ο Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταχωρήσει έφεση, με τους περισσότερους λόγους έφεσης να στρέφονται γύρω από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, στα οποία στηρίχθηκε μεγάλο μέρος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φακέλωναν όλους τους πολίτες για διερεύνηση υποθέσεων-Το χαστούκι και το ντόμινο

Βασική θέση της υπεράσπισης ενώπιον Ανωτάτου, αναμένεται να είναι η παραβίαση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση πρωτόδικα απέρριψε την ένσταση για αποκλεισμό της μαρτυρίας που συνδέεται με αυτά.

Μάλιστα, η έφεση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ευρήματα από την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, βάση των οποίων το Δικαστήριο συνέδεσε μέσω του σήματος τον ένα κατηγορούμενο με την περιοχή στην οποία διέμενε το θύμα.

Εκτός από την έφεση, ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επόμενη δικάσιμο του Σήφη, αφού η υπεράσπιση αναμένεται να ζητήσει να αφαιρεθεί το μαρτυρικό υλικό που προκύπτει από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ωστόσο καθοριστικής σημασίας για την έκμβαση της υπόθεσης θα αποτελέσει και η απόφαση του Ανωτάτου.

Την ίδια ώρα, θέμα αναμένεται να τεθεί και στην υπόθεση των 84 κιλών κάνναβης που εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στον Ύψωνα τον Μάρτιο του 2019, όπως επίσης και στην υπόθεση της χειραγώγησης αγώνα που εκδικάζεται στη Λάρνακα. Και στις δύο υποθέσεις, υπάρχει μεγάλο μέρος του μαρτυρικού υλικού που συνδέεται με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος ο Κληρίδης-«Η Αστυνομία να βρει νόμιμο τρόπο να κάνει τη δουλειά της»

Δειτε Επισης

Η... φυλαγμένη σφαίρα στο Honda και η πέμπτη ορφανή στο ΚΙΑ-Παραμένουν τα κενά στην εξίσωση της Ποταμιάς
Βόμβες, γάζωμα οικείας και €κβιασμοί με φόντο στοιχηματικές-Πληροφορία για κατοχή οπλισμού δολοφονηθέντα
Εντοπίστηκε ο 62χρονος που χάθηκε στην Παλλουριώτισσα
Ο ΣΑΚ θα καταθέσει υπόμνημα στη Βουλή για ποινικοποίηση κάλυψης προσώπου
Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λευκωσία από τις 22 Ιανουαρίου (pic)
Επιτυχής έφεσης Δημοκρατίας στο Εφετείο για ασφαλτικό εργοστάσιο στο Μιτσερό
Με μία εβδομάδα καθυστέρηση πρόστιμο στο Σαββίδη-Καταγγέλθηκε μόνο για τη ζώνη
Πράσινο ΕΔΥ για διαθεσιμότητα των τριών λειτουργών του Τμήματος Δασών
Σοκάρουν τα στοιχεία-Το 36,1% των γυναικών στην Κύπρο βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία