Πήραν... φωτιά τα φλας των καμερών-Εκατοντάδες καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, που τέθηκε σε λειτουργία και επίσημα σήμερα σε πιλοτική βάση. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, σήμερα, κατά τη λειτουργία των τεσσάρων σταθερών καμερών, καταγράφηκαν 286 παραβιάσεις από τις 04.00-11.30 και οι κινητές κάμερες που τέθηκαν σε λειτουργία από τις 07.00-11.30 κατέγραψαν 209 παραβιάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση δεν εκδίδονται πρόστιμα και θα είναι προειδοποιητικές επιστολές σε όσους παρανομούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνουν δουλειά οι κάμερες στους δρόμους-Τι καταγράφουν και η περίοδος χάριτος

Η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη Μελέτη, Εγκατάσταση, Λειτουργία και Συντήρηση του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης και περιλαμβάνει ενενήντα σταθερές κάμερες σε τριάντα  τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου. Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Με την ανίχνευση και  καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα:

-χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

-μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και

-μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν. 

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ως ακολούθως: Πιλοτική φάση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) κινητών καμερών και λειτουργία τεσσάρων σταθερών καμερών. 

Στη συγκεκριμένη φάση συμπεριλαμβάνεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας παραβάσεων. Πρώτη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη 16 κινητών μονάδων καμερών και ακόμα 20 σταθερών. Δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων 66 σταθερών καμερών.

Από σήμερα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για περίοδο μέχρι και τρεις μήνες, κατά τους οποίους οι παραβάτες θα παίρνουν προειδοποιήσεις, ενώ από την Ιανουάριο η περίοδος χάριτος τελειώνει. 

Οι εργασίες εγκατάστασης για την Πρώτη και Δεύτερη Φάση όπου θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν όλες οι κάμερες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος θα συντηρεί και λειτουργεί το σύστημα κάτω από την εποπτεία της Αστυνομίας για πέντε χρόνια.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»