Η φίμωση της διαφωνίας, οι εξηγήσεις στο κατσάδιασμα και η ομοφωνία κατά Δράκου
14:06 - 22 Οκτωβρίου 2021
Έντονη δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προκάλεσε η στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ότι αφορά τη συζήτηση για την νομοθεσία για την τοποθέτηση βραχιολάκι σε υπόδικους, καθώς από τη μία ήρθε να προτείνει εξαιρέσεις, ανατρέποντας τη θέση της προηγούμενης υπουργού, και από την άλλη αποφάσισε να κόψει την Διεύθυνση των Φυλακών από την Βουλή, καθώς είχε διαφορετική άποψη.
Κατά τη συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο, άπαντες συμφώνησαν με την νομοθεσία, χωρίς να τεθεί θέμα εξαιρέσεων αφού είναι αντισυνταγματικό, ενώ υπέρ τάχθηκε και η Διεύθυνση των Φυλακών. Ωστόσο, κατά την συζήτηση την περασμένη Τετάρτη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε την θέση πως θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, κάτι για το οποίο διαφώνησε ακόμα και η Νομική Υπηρεσία αλλά και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και οι βουλευτές, τονίζοντας πως είναι αντισυνταγματικό.
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Στέφη Δράκου, αναφέρει πως «το κατά πόσο το μέτρο αυτό θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις ατόμων που κατηγορούνται για εκμετάλλευση ή και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, για αδικήματα βίας κατά των γυναικών, για εμπορία ναρκωτικών και για φόνο, ήταν κάτι που προβλημάτισε έντονα τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο».
Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κ. Δράκου, ανέφεραν πως «έπρεπε να μελετήσει νομικά προτού προβεί σε αυτή την εισήγηση καθώς είναι αντισυνταγματικό και υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα», ενώ ομόφωνη ήταν η θέση ενώπιον της Βουλής πως αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται από το Δικαστήριο.
Μάλιστα, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εκ μέρους του νομικού γραφείου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Μιχάλης Πικής, παρέπεμψε σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι οποίες αναφέρουν ξεκάθαρα πως οι εξαιρέσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τόνισε πως η εισήγηση στερείται νομικού ερείσματος.
Η διαφωνία που έφερε φίμωση και οι συστάσεις
Από την συζήτηση στην Βουλή απουσίαζε η Διεύθυνση των Φυλακών, με τους βουλευτές αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη, να ενημερώνονται πως η παρουσία τους «κόπηκε» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο αποφάσισε να χειριστεί μόνο του το όλο ζήτημα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα, τόσο οι βουλευτές και ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισαν με έντονο τρόπο, πως «δεν έχει το δικαίωμα κανένας να εμποδίζει την παρουσία του οποιουδήποτε».
«Η Βουλή είναι κυρίαρχο σώμα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανένα. Και δεν λέω ότι εκβιάστηκε ή απειλήθηκε από κανένα, αλλά λέω ότι αυτοί που προσκαλούνται για να παρουσιαστούν στις επιτροπές της Βουλής και δη της επιτροπής Νομικών που ένα κόμμα ή μια τελεία μπορεί να αλλάξει πλήρως τη φιλοσοφία ενός νομοσχεδίου, θεωρώ υποχρέωση για εκείνον που καλείται να παρίσταται. Σας λέω ότι την επόμενη φορά έχετε την υποχρέωση να παρευρίσκεστε», ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης, απευθυνόμενος στην Άννα Αριστοτέλους, η οποία απάντησε πως δεν παρευρέθηκε, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να χειριστεί μόνο του το ζήτημα.
Όπως σχολιάστηκε μετά την λήξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η Άννα Αριστοτέλους «κόπηκε» από τη συζήτηση λόγω της διαφωνία της με το Υπουργείο για τις εξαιρέσεις, αφού κατά τον περασμένο Μάρτιο όπου συζητήθηκε ξανά το θέμα στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και συμφωνούσε με τα κόμματα, όπως και η τότε υπουργός Έμιλυ Γιολίτη.
Η αντιμετώπιση της υπουργού σχολιάστηκε αρνητική από τα μέλη της Επιτροπής, με τον πρόεδρο μάλιστα να τονίζει πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά στην παρουσία της Διεύθυνσης των Φυλακών, ενώ ανακοίνωσε μάλιστα πως η επόμενη συνεδρία, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα πραγματοποιηθεί στις Κεντρικές Φυλακές.
Μετά το κατσάδιασμα, και συγκεκριμένα δύο μέρες μετά, η υπουργός Δικαιοσύνης με γραπτή της ανακοίνωση απάντησε, λέγοντας πως «η υπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι όχι μόνο δεν φιμώνει, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και την κατάθεση εισηγήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κατά τη διαμόρφωση πολιτικής».
Ωστόσο, η Στέφη Δράκου δεν απάντησε γιατί δεν επέτρεψε στη Διεύθυνση να παρευρεθεί στις Φυλακές, ενώ αναφορικά με το κατσάδιασμα της Βουλής, είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει στο έργο της Βουλής με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πέραν του να συμβάλλει εποικοδομητικά στο έργο της καταθέτοντας απόψεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έκοψε» Αριστοτέλους στο θέμα για βραχιολάκι η Δράκου-Αυστηρές υποδείξεις Βουλής
Το άλλοθι για τα σεξουαλικά που καταρρίπτεται
Είναι καλά γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων στις φυλακές είναι για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ σπάνια ένα Δικαστήριο αφήνει ελεύθερο υπό όρους κάποιον που κατηγορείται για φόνο ή απόπειρα φόνου. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά και την εξαίρεση των σεξουαλικά αδικοπραγούντων, αρκετοί από τους οποίους θα μπορούσαν και τώρα να τεθούν υπό κράτηση ως υπόδικοι, πράγμα το οποίο δεν γίνεται, αφού τον τελικό λόγο τον έχει το Δικαστήριο. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες αποφάσεις κατά το 2019-2021:
-40χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε για την κατ΄ επανάληψη σεξουαλική εκμετάλλευση του γιου της αδελφής του, από ηλικία έξι μέχρι δέκα ετών. Ελεύθερος υπό όρους.
-40χρονος/Λεμεσός: Κατηγορήθηκε πως από το 2015-2017 κακοποίησε σεξουαλικά την θυγατέρα της συζύγου του, ηλικίας 13-15 χρόνων. Ελεύθερος υπό όρους.
-51χρονο/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του από ηλικία πέντε μέχρι δέκα χρόνων. Τα αδικήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν 2012-2018. Ο κατηγορούμενος φέρεται να ξάπλωνε δίπλα της και την κακοποιούσε σεξουαλικά. Ελεύθερος υπό όρους.
-76χρονος/Πάφο: Κατηγορήθηκε πως κακοποιούσε σεξουαλικά την εγγονή του, ηλικίας εννέα χρόνων. Τα αδικήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν από 2016-2018. Ελεύθερος υπό όρους.
-40χρονος/Λάρνακα: Κατηγορήθηκε πως το 2014 έβαζε δύο παιδιά ηλικίας έξι και οκτώ χρόνων, αγόρι και κορίτσι, να γίνουν μάρτυρες απεικόνισης σεξουαλικών πράξεων. Ελεύθερος υπό όρους.
-49χρονος/Λεμεσό: Κατηγορήθηκε πως από το 2018-2019 εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά την θυγατέρα του, έντεκα χρονών. Ελεύθερος υπό όρους.
-41χρονος/Πάφο: Κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Πρόκειται για πατριό ο οποίος φέρεται να κακοποίησε την κόρη της συζύγου του, ηλικίας 13 χρονών. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν 2018-2019. Ελεύθερος υπό όρους.
-36χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως από το 2017-2019 κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη της συζύγου του, ηλικίας έντεκα με δεκατριών ετών. Ο κατηγορούμενος φέρεται να την κακοποιούσε σεξουαλικά ενώ κοιμόταν, ενώ κινηματογραφούσε τις αποτρόπαιες πράξεις του. Ελεύθερος υπό όρους.
-53χρονο/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως το 2016 κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη φίλου του, ηλικίας δώδεκα ετών. Την κακοποίησε στο όχημα του. Ελεύθερος υπό όρους.
-33χρονος/Λεμεσός: Κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση παιδιού. Τα αδικήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν το 2019 και όταν το θύματα ήταν 16 ετών. Ελεύθερος υπό όρους.
-21χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως το 2020 κακοποίησε σεξουαλικά εννιάχρονο κοριτσάκι. Τα αδικήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν στο σπίτι της, όταν ανέβηκε στο δεύτερο όροφο να πάρει παιχνίδι, ενώ μετά τις αποτρόπαιες πράξεις του, απείλησε την ανήλικη να μην αναφέρει οτιδήποτε. Ελεύθερος υπό όρους.
-46χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, παραγωγή και κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, το 2018 φαίνεται να τράβηξε βίντεο με το κινητό του μια γυναίκα που κακοποιούσε σεξουαλικά ένα αγόρι 11 χρονών και το απέστειλε σε άλλους χρήστες. Επίσης, στην κατοχή του είχε πορνογραφικό υλικό με ζώα και παιδιά. Ελεύθερος υπό όρους.
-45χρονος/Πάφος: Κατηγορήθηκε για βιασμό της εντεκάχρονης κόρης του, το 2015. Ελεύθερος υπό όρους.
-31χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε ότι το 2018-2020 κακοποίησε σεξουαλικά τις δύο κόρες της συμβίας του, ηλικίας 10 και 11 χρονών. Επίσης κατηγορήθηκε για επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και στις τρεις αδελφές - κόρες της συμβίας του -, ηλικίας 8, 10 και 11 χρονών. Ελεύθερος υπό όρους.
-64χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως το 2019-2020 ήρθε σε συνουσία με άτομο με νοητική ψυχική αναπηρία. Ελεύθερος υπό όρους.
24χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε για κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή του 229 βίντεο με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, εκ των οποίων τα έντεκα ήταν κάτω των 13 χρονών. Επίσης, είχε στην κατοχή του 331 βίντεο με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και 1321 βίντεο με παιδιά κάτω των 13 χρόνων. Ελεύθερος υπό όρους.
-58χρονος/Πάφο: Κατηγορήθηκε για κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Είχε στην κατοχή του 254 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού και τα 50 βίντεο με παιδιά κάτω 13 χρονών. Ελεύθερος υπό όρους.
-32χρονος/Λάρνακα: Κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού το 2018-2020. Συγκεκριμένα, φέρεται να κακοποίησε την κόρη του και ήρθε σε συνουσία μαζί της. Το κοριτσάκι το είπε στην μητέρα της, η οποία δεν ανέφερε τίποτα. Ελεύθεροι υπό όρους και οι δύο.
-66χρονος/Πάφος: Κατηγορήθηκε για βιασμό παιδιού. Συγκεκριμένα, φέρεται πως το 2013-2017, βίασε κορίτσι 12-16 χρόνων, ενώ την έβαλε να καπνίσει κάνναβη. Ελεύθερος υπό όρους από το Ανώτατο.
28χρονος/Ελ. Αμμόχωστο: Κατηγορήθηκε πως το 2020 κακοποιούσε σεξουαλικά κοριτσάκι 14 χρόνων. Ελεύθερος υπό όρους.
-44χρονος/Ελ. Αμμόχωστο: Κατηγορήθηκε ότι μεταξύ 2018-2020 κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη της συζύγου του, ηλικίας 12-14 ετών. Ελεύθερος υπό όρους.
-39χρονος/Λευκωσία: Κατηγορήθηκε πως Αντάλλαξε γυμνές φωτογραφίες με κορίτσι 10 χρονών σε εφαρμογή στο κινητό. Όπως αναφέρεται, την έβαλε να του στείλει φωτογραφίες που ήταν γυμνή. Ελεύθερος υπό όρους.
-60χρονος/Πάφο: Κατηγορήθηκε πως μεταξύ 2013-2017 κακοποιούσε σεξουαλικά την βαφτιστικιά του, 13-16 χρόνων. Επίσης, κατηγορήθηκε πως από το 2017 μέχρι 2021, κακοποιούσε σεξουαλικά την αδελφή της βαφτιστικιάς του, 9-13ετών. Ελεύθερος υπό όρους.
-Λοχίας της Αστυνομίας/Λεμεσό: Κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση τετράχρονης, όπως και η σύζυγος του. Ελεύθεροι και οι δύο υπό όρους.
Με βάση την εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ουσία το βραχιολάκι θα μπορεί να τοποθετείται σε κρατούμενος για διαρρήξεις, κλοπές και οικονομικά εγκλήματα, αφού εξαιρούνται και οι παράνομοι αλλοδαποί, καθώς είναι παράνομοι.
Συνεπώς, από την εισήγηση, δεν εξαιρούνται οι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων είναι και οι VIP, με νομικούς κύκλους να διερωτώνται «πώς γίνεται να εξαιρείς ένα νεαρό - βαποράκι, που πιάστηκε με ποσότητα ναρκωτικών, αλλά να μην εξαιρούνται και αυτοί που μπορεί με δόλο να απέσπασαν εκατομμύρια από το κράτος;».