Προτείνει δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας μετά την απόφαση Ππασιά ο Δημητριάδης
15:16 - 01 Σεπτεμβρίου 2021
Το αίτημα για τη δημιουργία μιας μονοκοινοτικής, σε πρώτο στάδιο, Επιτροπής Αλήθειας, ώστε να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν τους συγγενείς αγνοουμένων, διατυπώνει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση του Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι από ΕΔΑΔ στην Κύπρο για τον «αγνοούμενο» Ππασιά-Πρωτοφανής καταδίκη
Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Ππασιά, καλώντας το κυπριακό κράτος να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη, μαζί με τα έξοδα. Ο Ππασιάς θεωρούνταν για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε επειδή δεν ενημέρωσε την οικογένεια για την 25χρονη καθυστέρηση διερεύνησης της τύχης του αγνοουμένου. Αυτό, πέραν από τη νομική διάσταση, όπου επιδικάστηκαν αποζημιώσεις, έχει και μια κοινωνική διάσταση, η οποία μπορεί να φανεί μέσα από τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας, όπως έγινε με τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, όπως έγινε στην Κολομβία», ανέφερε ο δικηγόρος της υπόθεσης στο ΚΥΠΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασίζει το ΕΔΑΔ για την υπόθεση Ππασιά-Ήταν θαμμένος και τον δήλωσαν αγνοούμενο
«Σκοπός εδώ είναι να μάθουμε την αλήθεια. Γιατί για 25 χρόνια δεν έγινε αυτή η διερεύνηση, γιατί για 26 χρόνια δεν δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των αγνοουμένων; Αυτά είναι καίρια ερωτήματα, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση Ππασία πρέπει να απαντήσει» ενώ «σαν γενικό μέτρο πρέπει να πάρουμε αυτή την ευκαιρία και να τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ένα καλό σε όλη την κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.
Είπε πως άτομα που ήταν μαζί με τον Ππασία στον ομαδικό τάφο έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. «Μια μονοκοινοτική Επιτροπή Αλήθειας πιστεύω ότι θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη η ελληνοκυπριακή κοινωνία και μετά να προχωρήσουμε να το κάνουμε δικοινοτικό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε θέματα ως Κύπρος που έχουν να κάνουν με την άλλη κοινότητα. Τώρα ας ταχτοποιήσουμε τα του οίκου μας» είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ