Μπάτε σκύλοι και… κάψτε-«Γλεντάνε» τις Αρχές οι εμπρηστές τεκμηρίων
08:42 - 21 Ιουλίου 2021
Ήταν Φεβρουάριος του 2018 όταν αίθουσα του Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία φυλάσσονταν σημαντικά τεκμήρια υποθέσεων, παραδόθηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά είχε ξεγυμνώσει τα (ανύπαρκτα) μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια και κυρίως στις αίθουσες όπου υπάρχουν τεκμήρια και έγγραφα που αφορούν σημαντικές υποθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλαν μπουρλότο σε αίθουσα τεκμηρίων-Σκαρφάλωσαν με σκάλα, έριξαν εύφλεκτη ύλη
Όπως ήταν αναμενόμενο, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι… δεσμεύονταν για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στα Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων ήταν και η τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης (σ.σ κι όμως δεν υπήρχε σε ένα Δικαστήριο μιας κατά τα άλλα Ευρωπαϊκής χώρας), ενώ είχε γίνει λόγος και για φρούρηση των Δικαστηρίων.
Όπως είχε αναφερθεί τότε στη Βουλή, τα κενά και οι ελλείψει των Δικαστηρίων, είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί σε έκθεση από το 2014 χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστούν.
Από την πυρκαγιά στο Δικαστήριο, επηρεάστηκαν υποθέσεις.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στις φλόγες παραδίδεται και η αίθουσα τεκμηρίων του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, αφού τα μέτρα φαίνεται να μην αποτέλεσαν εμπόδιο για τους εμπρηστές, οι οποίοι μπήκαν στο Δικαστήριο, άλεσαν και έφυγαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες μετέβησαν στο χώρο του Δικαστηρίου της πόλης, γύρω στις δύο τα ξημερώματα και τοποθέτησαν εξωτερική σκάλα, με την οποία ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, στο σημείο όπου βρίσκεται η εν λόγω αποθήκη.
Στη συνέχεια, έσπασαν το τζάμι και έριξαν εντός της αποθήκης εύφλεκτη ύλη, την οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν.
Όπως διαφάνηκε από τις κάμερες, οι δράστες ήταν δύο και τα πρόσωπα τους ήταν καλυμμένα, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, κάηκαν τεκμήρια, έγγραφα και σέρβερ. «Στον συγκεκριμένο χώρο φυλάσσονται τεκμήρια πολύ σοβαρών υποθέσεων που εκδικάζονται από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού», είπε ο κ. Κυριάκου, αναφέροντας παράλληλα πως διερευνάται αν ο εμπρησμός συνδέεται με μια από αυτές τις υποθέσεις.
Όπως διαπιστώνεται, οι εμπρηστές μπορούν να δράσουν με μεγάλη ευκολία, με το ερώτημα που τίθεται να είναι γιατί οι Αρχές δεν λαμβάνουν τέτοια μέτρα ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα έξι Δικαστήρια που υπάρχουν. Και αυτό, γιατί όπως προκύπτει, το μέτρο με την τοποθέτηση καμερών δεν είναι και τόσο αποτρεπτικό, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι εμπρηστές απλώς κάλυψαν το πρόσωπο τους και είχαν την «άνεση» να μεταφέρουν και να τοποθετήσουν μέχρι και σκάλα για να σκαρφαλώσουν στον πρώτο όροφο…