Πάνω από 100 τα υποστατικά που έγιναν στάχτη-Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης
06:43 - 07 Ιουλίου 2021
Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού και είχε αποτέλεσμα των θάνατο τεσσάρων προσώπων και την καταστροφή περιουσιών, οι κάτοικοι μετρούν ακόμη τις πληγές τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός, ώστε να καταμετρηθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι πυρόπληκτοι. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το πακέτο στήριξης προς τους κάτοικους που πλήγηκαν από τον πύρινο κλοιό, τους οποίους επισκέφθηκε και τους διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα τους στηρίξει έμπρακτα και θα σταθεί στο πλευρό τους.
Μιλώντας στον REPORTER, o Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στον Αρακαπά καταγράφηκαν ζημιές σε 10 κατοικίες και ένα ιδιωτικό όχημα. Στην Επταγώνια, καταγράφηκαν ζημιές σε 11 κατοικίες, σε δυο επαγγελματικά μικρά υποστατικά (ένα καφενείο και ένα μπακάλικο), τρία ιδιωτικά οχήματα και δυο μοτοσικλέτες. «Σε αυτά ολοκληρώθηκε η καταγραφή, έγινε η εκτίμηση και υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεχθήκαμε επίσης 15 αιτήματα στην περιοχή της Επταγώνιας τα περισσότερα, για ζημιές σε κατοικίες, εκ των οποίων το 50% είχαν μεγάλες ζημιές. Έτσι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στις 36 κατοικίες περίπου υπέστησαν ζημιές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οδοιπορικό REPORTER στην Ορά: Ανατριχιαστικές εικόνες, μαύρη σιωπή...
Ακόμη πιο τραγικός είναι ο απολογισμός την ίδια ώρα και στην ορεινή Λάρνακας, καθώς στάχτη έγιναν 58 κατοικίες και 11 υποστατικά, με την κοινότητα της Οράς να είναι αυτή που πλήγηκε περισσότερο από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά. Όπως δήλωσε ο Έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, «συνολικά από την πυρκαγιά καταστράφηκαν 22 κατοικίες μόνιμης διαμονής και πιο συγκεκριμένα 9 στη Μελίνη, μία στην Οδού και 12 στην Ορά. Ακόμα καταστράφηκαν 36 εξοχικές κατοικίες δηλαδή 9 στη Μελίνη, 25 στην Ορά και δύο στους Αγίους Βαβατσινιάς».
Ακόμα «συνολικά 11 επαγγελματικά υποστατικά καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και πιο συγκεκριμένα 1 στους Αγίους Βαβατσινιάς, 4 στην Οδού και 6 στην Ορά. Όσον αφορά τα οχήματα καταστράφηκαν συνολικά 42 οχήματα, δηλαδή 6 στη Μελίνη και 36 στην Ορά».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοκληρωτικά ένα εργοστάσιο παραγωγής μελιού στην Μελίνη, στην Ορά δύο πτέρυγες ενός πτηνοτροφείου καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με τα κοτόπουλα που ήταν εντός, ενώ χιλιάδες άλλα πέθαναν από τη ζέστη και τους καπνούς που προκάλεσε η φωτιά.
Η άλλη όψη των καταστροφών...
Οι αγρότες και οι γεωργοί έχουν αρχίσει, ήδη, να μετράνε τις πληγές τους, μη μπορώντας ακόμη να καταλάβουν πώς τα φθαρτά τους, από την μία στιγμή στην άλλη, έγιναν στάχτη, λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς, που ξέσπασε στον Αρακαπά το μεσημέρι του Σαββάτου και επεκτάθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε άλλα οκτώ χωριά. Εκτός από τις περιοχές που έχουν πληγεί, τον αντίκτυπο της καταστροφής αναμένεται να βιώσουν και οι περισσότερες περιοχές της Κύπρου, αφού τα λαχανικά και τα φρούτα που παράγονται στα βουνά της ορεινής Λάρνακας και της ορεινής Λεμεσού, μοιράζονται σε όλες τις επαρχίες.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες, αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλη έλλειψη ντομάτας στην αγορά, αφού οι ντομάτες της Οδού κυριαρχούσαν από τα μέσα Ιουνίου, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σημαντική απώλεια θα αποτελέσουν και τα μανταρίνια του Αρακαπά, τα οποία ήταν η πρώτη επιλογή για αρκετούς πολίτες, κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Βαρύ είναι και το πλήγμα στη μελισσοκομία, αφού δύο εγκαταστάσεις έχουν γίνει στάχτη, ενώ πάνω από 25,000 τόνοι μελιού έχουν καταστραφεί.
Καταστράφηκαν ολοκαίνουργια τρακτέρ
Οι αδηφάγες φλόγες δεν σταμάτησαν πουθενά στο πέρασμά τους. Δεν λογάριασαν τη σημαντικότητα των αντικειμένων, αν είναι καινούργια ή παλιά. Τα κατέστρεψαν όλα, αφήνοντας πίσω ένα κενό. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατέκαψε ολοκαίνουργια τρακτέρ, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 70,000 ευρώ, καθώς επίσης και 4-5 θερμοκήπια, ενώ περισσότερα από δέκα έχουν υποστεί ζημιές.
Την ίδια ώρα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου, ώστε να βρεθούν καινούργια λάστιχα ποτίσματος, ώστε να αρχίσει το πότισμα των φυτών, στα θερμοκήπια, αφού πάνω από 200,000 φυτά έχουν καεί. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι αναμένουν την οικονομική βοήθεια από την Κυβέρνηση.
Παράλληλα, λόγω της καμένης γης, αρκετοί εργάτες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα να εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή, ώστε να αποζητήσουν αλλού δουλειά.
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τον θάνατο των τεσσάρων Αιγύπτιων, που στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τις φλόγες βρήκαν φρικτό θάνατο, ενώ υπό κράτηση τελεί ο 67χρονος συνελήφθη, από το χωράφι του οποίου ξεκίνησε ο πύρινος όλεθρος.
Οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν την λήψη καταθέσεων, ενώ χθες έδωσαν κατάθεση οι τρεις φίλοι των θυμάτων που τους εντόπισαν απανθρακωμένους, 500 μέτρα μακριά από το όχημα τους που ανετράπη. Κατάθεση στις Αρχές έδωσε και ο εργοδότης τους, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που συνομίλησε μαζί τους, όταν τα θύματα έτρεχαν για διαφύγουν.
Από την άλλη, καταθέσεις λαμβάνονται και από τη σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, με τον 67χρονος να εμμένει στη θέση του, ότι δηλαδή, το πρωί είχε μετέβη για να ποτίσει τα εσπεριδοειδή και τα οπωροφόρα δέντρα του στο χωράφι του, το οποίο όπως σημειώθηκε στο Δικαστήριο, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να εισέλθει κάποιος σε αυτό, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Ακολούθως, γύρω στις 13.00 μετέβη στο καφενείο του Αρακαπά, όπου υποστηρίζει ότι ανέφερε σε μάρτυρα πως μυρίζει καπνός και κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο το 112 και ανάφερε ότι αντιλήφθηκε να ξεσπά φωτιά στις 13.53.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός, αντικρούεται από τον μάρτυρα, ο οποίος σε κατάθεση του είπε ότι αυτός ανέφερε στον ύποπτο ότι μυρίζει καπνός και πρέπει να έχει φωτιά και πως ο 67χρονος, αφού ήπιε τον καφέ του, ανέφερε πως θα μετέβαινε στο καφενείο του χωριού Επταγώνια.
Η Αστυνομία συνεχίζει να αξιολογεί μαρτυρίες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο στοιχειοθετείτε εναντίον του υπόθεση, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου και να δικαστεί για την φονική πυρκαγιά.
Σε ότι αφορά τις πληροφορίες για επανασύλληψη του για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή και ακόμη ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αφού λόγω της πυρκαγιάς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ωστόσο η απόσταση από το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Αρακαπά μέχρι το σημείο που βρέθηκαν νεκροί οι άτυχοι εργάτες στην Οδού, δύσκολο εγχείρημα για στοιχειοθέτηση τέτοιας υπόθεσης. Και αυτό, γιατί εκτός από την μεγάλη απόσταση, στην εξίσωση προστίθεται και το τροχαίο, αφού το όχημα των θυμάτων ανετράπη, εξού και στη συνέχεια τα θύματα άρχισαν να τρέχουν προς το βουνό, μέχρι που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες.
Ωστόσο, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτές και με βάση το μαρτυρικό υλικό που θα έχει στα χέρια της η Αστυνομία, θα απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.
Ανακοινώνει το πακέτο στήριξης ο Αναστασιάδης
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο στήριξης στους πληγέντες, το οποίο θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, «είναι τρεις οι κατευθύνσεις που θα κινηθεί η κυβέρνηση, για τους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν ανάγκη κάποια άμεση στήριξη για να διορθώσουν λάστιχα, για να καλύψουν κάποιες απώλειες εισοδημάτων που θα είχαν από τις καλλιέργειες τους αν δεν ήταν αυτή η πυρκαγιά», ανέφερε.
Η εισήγηση μας, πρόσθεσε, «θα είναι να δοθεί μια εφάπαξ χορηγία άμεσα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς καθυστέρηση ακριβώς για να πάρουν μια ανακούφιση, να σταθούν στα πόδια τους».
Στην συνέχεια, είπε ο κ. Καδής, «δεύτερη κατεύθυνση είναι ένα σχέδιο, το οποίο είναι θεσμοθετημένο, αφορά ζημιές από πυρκαγιά». Θα βγει αύριο, ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωργίας με την οποία θα καλούνται οι αγρότες να καταγράψουν τις ζημιές τους, να γίνει η εκτίμηση και ακολούθως να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης», πρόσθεσε.
Πέραν αυτών, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «η τρίτη κατεύθυνση είναι κάποια θέματα υποδομών που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα, όπως οι υποδομές αρδευτικών τμημάτων να διορθωθούν κι αυτές το συντομότερο δυνατό για να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή, του σημαντικότερου θα έλεγα για την γεωργία πόρου, που είναι το νερό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο παππούς που καθόταν με τα εννέα σκυλιά του-Κύμα ανθρωπιάς από εθελοντές
- Συγκινητική κινητοποίηση εθελοντών για διάσωση ζώων από τη φωτιά-Έκκληση για βοήθεια
- «Βρήκαμε μία γυναίκα μαζί με τη μάνα της και εκλαίαν…Ο άντρας της ήταν μες το σπίτι»
- Τραγικός απολογισμός στην ορεινή Λάρνακας-Στάχτη 58 κατοικίες και 11 υποστατικά
- Πολύωρες οι νεκροτομές στις σορούς των τεσσάρων θυμάτων-Αιτία... απανθράκωση
- Χωρίς στέγη οικογένεια με τέσσερα παιδιά-Δραματική έκκληση για βοήθεια