Τραγικός απολογισμός στην ορεινή Λάρνακας-Στάχτη 58 κατοικίες και 11 υποστατικά

Η Κοινότητα της Οράς πλήγηκε περισσότερο από την καταστροφική, φονική πυρκαγιά που έπληξε την ορεινή Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οδοιπορικό REPORTER στην Ορά: Ανατριχιαστικές εικόνες, μαύρη σιωπή...

Ο Έπαρχος χαρακτήρισε «καταστροφική την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Λεμεσό και επεκτάθηκε στην ορεινή Λάρνακας, τόσο από πλευράς ανθρώπινων ζωών, αφού χάθηκαν 4 εργάτες, αλλά και σε κατοικίες, καλλιέργειες, επαγγελματικά υποστατικά και αυτοκίνητα». Ωστόσο, σημείωσε, «σε συντονισμό με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, έγινε κατορθωτό να σταματήσει η πορεία της πυρκαγιάς και πιστεύω ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά».

Πρόσθεσε ότι «για δύο μέρες βρισκόμουν στη Βαβατσινιά και παρακολουθούσα από πολύ κοντά την εξέλιξη της κατάστασης και των προσπαθειών, που καταβάλλονταν από όλους, για κατάσβεση της πυρκαγιάς, που δεν σταμάτησαν ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Ερωτηθείς για την καταγραφή των ζημιών απάντησε είπε πως «την Κυριακή στις 15.30, όταν επιτράπηκε στα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας να μπουν μέσα στις Κοινότητες, άρχισε η καταγραφή και η εκτίμηση των υποστατικών και των κατοικιών, μόνιμης διαμονής και εξοχικών, που καταστράφηκαν. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε και χθες αργά το βράδυ απεστάλη πλήρης αναλυτική έκθεση, μεταξύ των οποίων και η οικονομική εκτίμηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Ο κ. Χατζηστεφάνου δεν θέλησε να αναφέρει το οικονομικό κόστος των ζημιών και σημείωσε πως «συνολικά από την πυρκαγιά καταστράφηκαν 22 κατοικίες μόνιμης διαμονής και πιο συγκεκριμένα 9 στη Μελίνη, μία στην Οδού και 12 στην Ορά. Ακόμα καταστράφηκαν 36 εξοχικές κατοικίες δηλαδή 9 στη Μελίνη, 25 στην Ορά και δύο στους Αγίους Βαβατσινιάς».

Ακόμα «συνολικά 11 επαγγελματικά υποστατικά καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και πιο συγκεκριμένα 1 στους Αγίους Βαβατσινιάς, 4 στην Οδού και 6 στην Ορά. Όσον αφορά τα οχήματα καταστράφηκαν συνολικά 42 οχήματα, δηλαδή 6 στη Μελίνη και 36 στην Ορά».

Σε άλλη ερώτηση ο Έπαρχος Λάρνακας απάντησε πως «οπωσδήποτε πρώτη με διαφορά η Κοινότητα της Οράς πλήγηκε περισσότερο από τις άλλες Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας». Ακολουθεί η Μελίνη και η Οδού, είπε και σημείωσε πως στην Ορά καταστράφηκαν επίσης και πολλές γεωργικές καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοκληρωτικά ένα εργοστάσιο παραγωγής μελιού στην Μελίνη, στην Ορά δύο πτέρυγες ενός πτηνοτροφείου καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με τα κοτόπουλα που ήταν εντός, ενώ χιλιάδες άλλα πέθαναν από τη ζέστη και τους καπνούς που προκάλεσε η φωτιά.  

Δειτε Επισης

Έφοδος της ΥΚΑΝ σε αποθήκη, εντόπισε φυσίγγια και πάνω από ένα κιλό κάνναβη-Χειροπέδες σε 34χρονο (pics)
Τη Δευτέρα η συνέχεια των ερευνών για τα αίτια της νέας φονικής πυρκαγιάς με θύμα τον 32χρονο Μενέλαο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του ήρωα αστυφύλακα Ανδρέα Χριστοφίδη
Άλλη μία φονική πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό, νεκρός 32χρονος-Προσπάθησε να το σώσει ο αδελφός του
Πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό-Στο σημείο Πυροσβεστική και Αστυνομία
Στιγμές τρόμου για 68χρονο-Του έστησε καρτέρι κουκουλοφόρος και τον λήστεψε
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 18χρονος-Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του
Επανήλθε ο Τριανταφυλλίδης για προαγωγή Κατσουνωτού με καρφιά σε ΔΗΣΥ-«Από πού ήρθε η εντολή για... αφωνία»
Παγετός στους δρόμους που οδηγούν στο Τρόοδος-Πρόσβαση μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές
Ένα θανατηφόρο κάθε δέκα μέρες το 2024, ανήλικοι και νεαροί τα περισσότερα θύματα-Δεν βοήθησαν οι κάμερες