«O θάνατος του Θανάση είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα διαφθοράς...»
06:54 - 18 Ιουνίου 2021
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 και δεκαέξι χρόνια αργότερα μετά από ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στα οστά του, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε στραγγαλισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή στην υπόθεση Θανάση 16 χρόνια μετά-Έδειξε στραγγαλισμό η ιατροδικαστική
Παρότι οι Αρχές από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για αυτοκτονία, εντούτοις μετά από μια ηρωική μάχη της μητέρας του 26χρονου, της κ. Ανδριάνας Νικολάου, η οποία τα έβαλε με όλο το σύστημα για να δικαιώσει το παιδί της, κατάφερε να αποκαλύψει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε από άγνωστο ή άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα.
Τα ευρήματα της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία διορίστηκε από την οικογένεια για εξέταση των οστών του Θανάση, μετά το σχετικό διάταγμα που εξασφαλίστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με το οποίο επιτρεπόταν η εκταφή τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εθνοφρουρός σκοτώθηκε δια στραγγαλισμού.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκής Λουκαΐδης, ο οποίος στάθηκε δίπλα στην κ. Ανδριάνα από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας την υπόθεση, ανέφερε στον REPORTER ότι «υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση. Αυτόν τον άνθρωπο τον έπνιξαν, του έσπασαν το λαιμό. Ενημερώσαμε τη Νομική Υπηρεσία, πήρε κάποια στοιχεία και ελπίζω να είναι θαρραλέος και να είναι έναντι παντός υπόπτου».
Παράλληλα, διαμήνυσε ότι τα επόμενα του βήματα θα στοχεύσουν στο να σπρώξει προς την αποτελεσματική αστυνομική έρευνα. «Να μπουν αστυνομικοί οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν την αποστολή τους, χωρίς να επηρεάζονται οποιοιδήποτε. Όπως διαφάνηκε δεν υπήρξε αποτελεσματική διερεύνηση τότε. Όταν πήγα να δω τους ανακριτές, μια υπεύθυνη των ανακρίσεων δεν είχε πάει καν στο σημείο που εντοπίστηκε η σορός».
Σε σχέση με το βάθος της διαφθοράς στη συγκεκριμένη υπόθεση υπέδειξε, πως «είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα διαφθοράς που έχει επηρεάσει πολλά τμήματα της Κυβέρνησης. Μεγάλη διαφθορά και πολύ προκλητική».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον θανατικού ανακριτή τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Θανάση-Σύσκεψη στη Ν.Υ.
Σηκώνει μανίκια η Νομική Υπηρεσία
Μετά την εξέλιξη, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση, αναφέροντας ότι παρέλαβε την τελευταία έκθεση του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Δημοκρατία για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου.
«Με αυτή την αφορμή, συνεκλήθη το πρωί της Πέμπτης σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας», προστίθετο.
«Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή των οστών θα τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή, που διεξάγει τη θανατική ανάκριση», συνέχιζε η ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, σημείωνε ότι, «τα στοιχεία αξιολογούνται και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ενέργειες».
«Δεν παραγράφονται τα αδικήματα»
Πλέον αναμένεται να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια οι υπαίτιοι του εγκλήματος να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν για την πράξη τους.
Όπως εξήγησε ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης στον REPORTER, τα αδικήματα δεν παραγράφονται στην Κύπρο, ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει παρέλθει από τη διάπραξη των αδικημάτων.
«Υπήρξε περίπτωση σεξουαλικών αδικημάτων, που δικάστηκε ο κατηγορούμενος, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια από τη διάπραξη. Άρα είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, όμως δεν είναι εύκολο να στοιχειοθετηθεί καθότι υπάρχει απώλεια αποδεικτικών στοιχείων. Δεν μπορείς να πάρεις τεκμήρια από τη σκηνή. Δεν ξέρουμε αν παραλήφθηκαν τα τεκμήρια ή κατά πόσον διαφυλάχθηκαν, ορθά μάλιστα, ούτως ώστε να μπορούν να εξεταστούν».
Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να βρεθούν αυτόπτες μάρτυρες που άκουσαν ή είδαν κάτι σχετικό και να το θυμούνται, ενώ εξαιρετικά δύσκολο είναι να φρεσκάρει τη μνήμη του ο μάρτυρας σε σχέση με τις λεπτομέρειες που ανέφερε την κατάθεσή του, όπως ο χρόνος και ο χώρος.
«Υπάρχει θέμα και με τα αρχεία, πολλά από τα οποία ενδεχομένως να καταστραφούν ή να έχουν χαθεί. Πολλά πρόσωπα μπορεί να έχουν αποβιώσει. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρονικά τεκμήρια, δηλαδή κινητά ή υπολογιστές. Το 2005 δεν είχαμε καν νόμο για τα τηλεπικοινωνιακά, μετά το 2007 δημιουργήθηκε νομοθεσία για αυτά», υπέδειξε ο κ. Πολυχρόνης.
Τόνισε μάλιστα ότι η οικογένεια μπορεί να δικαιωθεί για το γεγονός ότι ο θάνατος του ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο ο δράστης πιθανόν να μην βρεθεί ποτέ.
«Υπάρχει εξάλλου και θέμα με τον κατηγορούμενο, γιατί οι διώξεις οι οποίες ασκούνται πάρα πολλά χρόνια μετά την ημερομηνία της ισχυριζόμενης διάπραξης, δεν σημαίνει ότι καταργούν το δικαίωμα ενός κατηγορούμενου να έχει δίκαιη δίκη. Άρα εάν υπάρχει απώλεια ουσιώδης αθωωτικής μαρτυρίας ενός κατηγορούμενου, λόγω ακριβώς της καθυστέρησης, σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη και απαλλάσσεται».
Αυτό όπως εξήγησε έκριναν τα αγγλικά Δικαστήρια σε σωρεία σεξουαλικών υποθέσεων, οι οποίες έρχονταν στο φως μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια.
Σ’ ότι αφορά όσους ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης πριν δεκαέξι χρόνια, «θα έχουν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές ευθύνες. Υπάρχει πειθαρχική υπαιτιότητα και ενδεχομένως και κάποια αδικήματα άλλα».