O Κληρίδης διέταξε διώξεις, ο Σαββίδης τις ανέτρεψε-«Δεν με ξαφνιάζει η απόφαση»
12:55 - 14 Ιουνίου 2021
Δύο χρόνια μετά την υπόθεση που πάγωσε το παγκύπριο, όπου ο κατά συρροή δολοφόνος Νίκος Μεταξάς σκότωσε και πέταξε πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα παιδιά, πέφτει η οριστική αυλαία, με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να αναστείλει τις ποινικές διώξεις που αποφάσισε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε βάρος αστυνομικών που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση των ελλειπόντων προσώπων, που τελικά δεν διέφυγαν στο εξωτερικό, αλλά δολοφονήθηκαν.
Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διωχθεί κανένας αστυνομικός αλλά να διερευνηθούν σε βάρος τους ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων και έφερε αντιδράσεις, με την κοινή γνώμη να κάνει λόγο για κουκούλωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμία ποινική δίωξη αστυνομικού αποφάσισε η Εισαγγελία για την υπόθεση Μεταξά
Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει την τροπή της υπόθεσης, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ανέφερε ότι «στον ουσιώδη χρόνο κατά τον οποίο υπηρετούσα ως Γενικός Εισαγγελέας είναι γεγονός ότι στη Νομική Υπηρεσία κατέφθασε και παραλήφθηκε το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία είχε εξετάσει θέμα ενδεχομένων μελών της Δύναμης από τους κατά συρροή φόνους».
Όπως αναφέρει, «στο πόρισμα, στην έκθεση εξ’ όσων θυμούμαι, γινόταν εισήγηση περί ποινικής δίωξης, αριθμού μελών της Δύναμης, για κατηγορίες οι οποίες κατονομάζονταν. Το πόρισμα μελετήθηκε από ομάδα νομικών λειτουργών και με τη συνδρομή ακολούθως του Γενικού Εισαγγελέα και κρίθηκε ότι δικαιολογείτο η ποινική δίωξη μικρότερου αριθμού μελών της Δύναμης, από εκείνων που εισηγείτο η Ανεξάρτητη Αρχή, συνολικά 15 ατόμων, διαφόρων βαθμών στην ιεραρχία και για αδικήματα παραμέλησης καθήκοντος. Δώσαμε οδηγίες για την καταχώρηση κατηγορητηρίων, στη βάση αυτών των οδηγιών».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει στις ποινικές διώξεις αστυνομικών, ο Κώστας Κληρίδης υπέδειξε ότι, «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική τροπή στην υπόθεση. Κρίθηκε από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, της Νομικής Υπηρεσίας με σημερινή απόφαση, ότι είναι προτιμητέος ο περιορισμός σε πειθαρχικές, αντί σε ποινικές διαδικασίες. Δεν θα κρίνω εγώ αυτή την απόφαση, είναι διαφορετική, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε απόλυτη διακριτική ευχέρεια ως προς την έναρξη οποιασδήποτε δίωξης, ως προς τι συνέχιση οποιασδήποτε δίωξης, τη διακοπή της, την αναστολή της και λοιπά. Μια εξουσία που εκπηγάζει από το Σύνταγμα και πρέπει να γίνεται σεβαστεί».
Ως προς το κατά πόσον τον ξάφνιασε η συγκεκριμένη απόφαση, είπε ότι «δεν με ξαφνιάζει καμιά απόφαση πρέπει να πω. Είναι απόλυτο δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να συμφωνήσει, να διαφωνήσει, να πάρει οποιαδήποτε απόφαση επιθυμεί, λαμβάνοντας υπόψιν οποιαδήποτε κριτήρια, νομικά, κριτήρια πολιτικής και λοιπά».