Ανοίγει ο δρόμος της έρευνας Οδυσσέα για ΚΕΠ-Η απάντησή στα περί ανεπάρκειάς του
10:17 - 08 Ιουνίου 2021
Τον δρόμο στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για να προβεί στον έλεγχο που εδώ και μήνες απαιτεί στους φακέλους που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που κατέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, άνοιξε η χθεσινή παράδοση του τελικού πορίσματος από την Ερευνητική Επιτροπή στον Γενικό Εισαγγελέα.
Ένα ζήτημα που προκάλεσε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα θεσμική κρίση και ήταν η αφορμή που παραλίγο η χώρα να μείνει χωρίς προϋπολογισμό, φτάνει στο τέλος του. Υπενθυμίζεται πως την απαίτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων, στήριξε μέχρι τέλους το Δημοκρατικό Κόμμα που εκβίασε πως αν οι φάκελοι δεν παραδοθούν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στο πόρισμα για τα διαβατήρια-«Μαζική παρανομία»
Κάτι που έπραξε με αποτέλεσμα αυτός να καταψηφιστεί κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2020 και να περάσει τελικά με τις ψήφους άλλων κομμάτων, τον Ιανουάριο του 2021. Πλέον, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να έχει πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, αφού οι όροι εντολής της Ερευνητικής έχουν εκπληρωθεί.
Ο κ. Κούσιος υπέδειξε πως το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις, πλέον μετά και την παράδοση του πορίσματος θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας και να επικεντρωθούμε στην ουσία που είναι η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.
«Να μελετήσουμε το πόρισμα να δούμε πώς και που αποδίδονται οι πολιτικές ευθύνες και ακολούθως να το σχολιάσουμε. Υπάρχουν θέματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα και θέματα ποινικής διερεύνησης που για την προστασία της διαδικασίας δεν θα έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα. Με την ολοκλήρωση των ποινικών ερευνών δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατείται μαυρισμένο και θα δοθεί στη δημοσιότητα», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει την τράπουλα ο Αναστασιάδης-Αντιστάσεις κομμάτων με ορίζοντα διετίας
Αναφερόμενος στον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ζήτησε να μελετήσει κάποιες άλλες περιπτώσεις που δεν ενέπιπταν στους όρους εντολής της Ερευνητικής, αμέσως του δόθηκαν».
Μάλιστα υπενθύμισε πως ο κ. Μιχαηλίδης έχει δηλώσει και έχει προβεί σε θετικές δηλώσεις για το Ενδιάμεσο Πόρισμα «και αν δεν με απατά η μνήμη μου», είπε, «δήλωσε ότι η Ερευνητική Επιτροπή ενέργησε σε βάθος. Ο Γενικός Ελεγκτής δεν θα μπορούσε να καλέσει ιδιώτες μάρτυρες να εξεταστούν ούτε θα είχε τις εξουσίες. Είναι θέμα του Γενικού Ελεγκτή πως θέλει να διεκπεραιώσει τα συνταγματικά του δικαιώματα που είναι απολύτως σεβαστά», σχολίασε αναφερόμενος στο ζήτημα της παράδοσης των φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε εξαίρεση Μιχαηλίδη από την Ερευνητική για το Cypra o Ελεγκτής
Καταγράφεται ανεπάρκεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Η Ελεγκτική Υπηρεσία πάντως, χθες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντούσε σε δημοσίευμα της stockwatchπου είδε το φως της δημοσιότητας και έκανε λόγο για ευθύνες της που αναδεικνύονται μέσα από το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, στο κεφάλαιο για τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Ερευνητική διαπιστώνει ανεπάρκεια σε ότι αφορά τους ελέγχους της για το ΚΕΠ. Μάλιστα γίνεται αναφορά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2016 για τον οποίο δεν έγινε καμία επισήμανση ή αναφορά σε έκθεση, αλλά ούτε συστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μάλιστα σημειώνει ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για πρώτη φορά ζήτησε να πραγματοποιήσει έρευνα για το ΚΕΠ τον Αύγουστο του 2020 μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Σε απάντηση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε χθες στη δημοσιότητα δύο επιστολές της προς την Ερευνητική Επιτροπή ημερομηνίας 17.2.2021 και 26.2.2021, επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο της τελικής Έκθεσης της Επιτροπής θα το σχολιάσει όταν δοθεί στη δημοσιότητα.
Στις δύο επιστολές ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 πως αποστέλλει κάποια φύλλα εργασίας από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Υπηρεσία του το 2016, καθώς επίσης και αντίγραφα της τελικής και προσχέδιων επιστολών για τον έλεγχο των λογαριασμών για το έτος 2015 του Υπουργείου Εσωτερικών (Διοίκηση) και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Και οι δύο επιστολές στάλθηκαν το 2016 και δεν έχουν καμία σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Τέλος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε στην Ερευνητική αντίγραφα καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μαζί με τη σχετική αλληλογραφία και εσωτερικά σημειώματα.
«Στις περιπτώσεις επώνυμων καταγγελιών, έχουμε λάβει τη συγκατάθεση των καταγγελλόντων, εκτός δύο περιπτώσεων στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον καταγγέλλοντα. Συνεπώς, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε αφαιρέσει τα ονόματά τους. Ωστόσο, η Υπηρεσία μας δεν έχει εξετάσει κατά πόσο τα πρόσωπα που κατονομάζονται στην καταγγελία έχουν όντως πολιτογραφηθεί, ούτε και αν η πολιτογράφηση έγινε βάσει του ΚΕΠ ή με άλλα κριτήρια», αναφέρει στη σχετική επιστολή του προς την Ερευνητική ο κ. Μιχαηλίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίδραση Κυβέρνησης για πόρισμα Νικολάτου-«Με αυτοκριτική διάθεση ο Πρόεδρος»