Κουκούλωσαν κακοποίηση ανήλικης με δράστη αστυνομικό με... παρελθόν-Πόρισμα κόλαφος
21:32 - 14 Απριλίου 2021
Πόρισμα κόλαφος κατά της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου και το οποίο αφορά καταγγελία μητέρας, για σεξουαλική κακοποίηση της τετράχρονης κόρης της, από λοχία της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός φέρεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια, ενώ εκτός από την ανήλικη, φέρεται επίσης, να είχε στο παρελθόν παρενοχλήσει και την ίδια του την κόρη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», στο πόρισμά της η Επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι παρά το γεγονός πως είχαν προκύψει ανησυχητικά ιατρικά ευρήματα, που έδειχναν ότι το παιδί ήταν θύμα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης, δεν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευθεί το παιδί.
Η κ. Μιχαηλίδου, εντοπίζει επίσης παράλειψη στην εκτέλεση καθήκοντος από πλευράς αστυνομικών, όπως επίσης και άρνηση καταχώρησης καταγγελίας. Επίσης, διαπιστώνει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ως προς τον ορισμό του θύματος, καθώς οι προστατευτικές διατάξεις ισχύουν προ, κατά και μετά την ποινική δίωξη.
Ακόμα, αναφέρεται σε αποτυχία των ΥΚΕ για λήψη προστατευτικών μέτρων, παρότι είχαν ικανά στοιχεία για έκδοση προσωρινού διατάγματος απομάκρυνσης του παιδιού και λήψης γονικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Επίτροπος του Παιδιού εισηγείται στις διωκτικές αρχές, να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες για προστασία του παιδιού με επανεξέταση της υπάρχουσας μαρτυρίας και του ενδεχομένου δίωξης οποιουδήποτε προσώπου.
Παράλληλα, εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας εξέταση του ενδεχομένου έναρξης πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης του ιατροδικαστή, ο οποίος ορίστηκε να διεξαγάγει την πρώτη εξέταση του παιδιού. «Θεωρώ ότι συνιστά αδικαιολόγητη άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου.
Το χρονικό
Σύμφωνα με τον Πολίτη, τον Δεκέμβρη του 2014 η οκτάχρονη χρειάστηκε να νοσηλευτεί για διάστημα δύο εβδομάδων στο νοσοκομείου, λόγω αιδοιοκολπίτιδας. Αφού εξετάστηκε από παιδίατρο και γυναικολόγο, διαπιστώθηκε μεγάλη είσοδος στον κόλπο, καθώς επίσης και ρήξη παρθενικού υμένα. Αμέσως, οι γιατροί συνέστησαν να γίνει ιατροδικαστική εξέταση.
Παράλληλα, κλήθηκε λειτουργός των Κοινωνικών Υπηρεσιών, που ενημέρωσε τον πατέρα ως προς την υποχρέωση διερεύνησης της υπόθεσης, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.
Παρόλα αυτά, η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μετέβη συνοδεία γυναίκας αστυνομικού στο Νοσοκομείο, για την πραγματοποίηση ιατροδικαστικής εξέτασης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω άρνησης του παιδιού να συνεργαστεί.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση ιατροδικαστής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ιατροδικαστική εξέταση λόγω της άρνησης του παιδιού και των γονέων του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον φάκελο της κοινωνικής λειτουργού αναφέρεται ότι, «ο ιατροδικαστής ήταν εξαγριωμένος και φώναζε ότι αποκλείει το γεγονός το παιδί να έχει διακορευθεί από ανδρικό μόριο, καθώς λόγω της ηλικίας της θα είχε αιμορραγία και αναφέροντας ότι πιθανόν έχει διακορευθεί από την ίδια αφού η ασθένειά της επιφέρει κνησμό».
Στη συνέχεια, η λειτουργός μετέβη αργότερα σε Αστυνομική Διεύθυνση, ώστε να προβεί σε καταγγελία. Εκεί αστυνομικός τη ρώτησε, «ποια η διαφορά από το να δώσει γραπτή κατάθεση και να τη βάλει στο συρτάρι του γραφείου του, από το να κάνει ο ίδιος μια γραπτή αναφορά».
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της ανήλικης δεν συνεργάστηκε το παιδί με την παιδοψυχολόγο και υπέγραψε ο ίδιος την έξοδό του παιδιού, από το νοσοκομείο.
Παρά την άρνηση τους, με πρόφαση την άρνηση του παιδιού, η ιατροδικαστική εξέταση του κοριτσιού πραγματοποιήθηκε το 2015 από άλλο ιατροδικαστή και διαπιστώθηκε παλαιά ρήξη παρθενικού υμένα.
Εξάλλου, σε συμπληρωματική κατάθεση του διευθυντή Γυναικολογικής Κλινικής που εστάλη σε Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων συγκεκριμένης επαρχίας, το οποίο ζήτησε διερεύνηση της υπόθεσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο βιασμός της ανήλικης ήταν επαναλαμβανόμενος. Είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο χρόνος που συνέβη».
Τον Οκτώβριο του 2015 λήφθηκε νέα κατάθεση από το παιδί από ειδική ψυχολόγο. Επίσης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας υπέβαλαν αίτημα στον τότε Γενικό Εισαγγελέα, για λήψη γονικών δικαιωμάτων, ωστόσο ανέφεραν ότι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, δεν τους εστάλη.
Στην απαντητική της επιστολή, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως «δεν υπάρχει σε εξέλιξη οποιαδήποτε διαδικασία, αφού ο ανακριτικός φάκελος δεν περιείχε το κατάλληλο μαρτυρικό υλικό για καταχώριση ποινικής δίωξης».
Η Επίτροπος σύμφωνα με τον «Πολίτη», αναφέρει ότι, παραμένει αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα το πώς βρέθηκε σεξουαλικά κακοποιημένο το παιδί, το οποίο εξακολουθεί να ζει στο οικογενειακό του πλαίσιο.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, και τους Υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τα ιατροδικαστικά ευρήματα από την νεκροτομή στο δίμηνο βρέφος
- Φρένο στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης-Βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες η Γιολίτη
- Στο σημείο της τραγωδίας για το τελευταίο αντίο στο Νικόλα-Ζωγράφισαν το πρόσωπο του
- Κακοποιούσε τις κόρες, έσπασε ο γιος 23 χρόνια μετά για να σώσει το νέο παιδί