Φρένο στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης-Βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες η Γιολίτη

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε την Τετάρτη, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, να μην στείλει τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, με την αντιπολίτευση να επαναλαμβάνει τις επικρίσεις προς την υπουργό Δικαιοσύνης και να τονίζει ότι η Βουλή δεν είναι «επικυρωτικό όργανο της Κυβέρνησης» και τον ΔΗΣΥ να απαντά για «αχαλίνωτο προεκλογικό οίστρο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι όταν άρχισε η συζήτηση πριν από δύο χρόνια είχε τεθεί στοίχημα από όλους, την εκτελεστική εξουσία, την νομοθετική εξουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Νομική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο «να προλάβουμε την καθ’ ομολογία όλων κατάρρευση του δικαστικού συστήματος». Υπενθύμισε ότι για δύο και πλέον χρόνια στην Επιτροπή αυτή και όχι μόνο, εργάστηκαν όλοι σκληρά, συλλειτουργώντας με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και βρέθηκαν λύσεις σε διιστάμενες θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «για δύο και πλέον χρόνια στην Επιτροπή Νομικών και όχι μόνο  εργαστήκαμε όλοι σκληρά συλλειτουργώντας με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Βρήκαμε λύσεις με συναίνεση σε διιστάμενες θέσεις και απόψεις. Καταφέραμε να συγκλίνουμε δογματικές, διαφορετικές θέσεις. Διαφορετικές απόψεις πάντοτε θα υπάρχουν σε μια συζήτηση, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Βλέπαμε πάντοτε στην Επιτροπή Νομικών τη μεγάλη εικόνα, να νομοθετήσουμε σωστά και με ασφάλεια για τον τόπο μας όσον αφορά τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Νομοσχέδια τα οποία μόνο οφέλη μπορούν να προσφέρουν στο λαό μας και τους πολίτες αυτής της χώρας».

Σημείωσε εξάλλου ότι «για τη δικαιοσύνη που θέλουμε στα χέρια μας ήταν να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Εμείς νομοθετούμε και όχι όσοι έχουν αντίθετες απόψεις, θέσεις ή οτιδήποτε άλλο».

Σήμερα, υπέδειξε, «δυστυχώς αυτή η μεγάλη εικόνα που συλλογικά δημιουργήσαμε, σήμερα που όλοι μας καλούν να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες προωθώντας τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης του δικαστικού μας συστήματος στην Ολομέλεια για ψήφιση, για μικροκομματικούς και μόνο λόγους η αντιπολίτευση μπλόκαρε τα νομοσχέδια, κατέστρεψε τη συλλογική δουλειά που δημιουργήσαμε όλοι μαζί ρίχνοντας τα στις ελληνικές καλένδες. Πρυτάνευσε δυστυχώς ο αχαλίνωτος προεκλογικός τους οίστρος και οι εποχιακές σκοπιμότητες της κομματικής τους ατζέντας».

Εξήγησε επίσης πως «στην προσπάθεια τους να μηδενίζουν τα πάντα, να καταστρέφουν και αυτά που συλλογικά δημιουργήσαμε, να καταστρέφουν τα πάντα με όλες τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στη χώρα μας, στην Ευρώπη στον τομέα της δικαιοσύνης αλλά ευρύτερα στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρα μας.»

Υπογράμμισε ακόμα ότι, «περαιτέρω σήμερα η Επιτροπή Νομικών με τη νικώσα ψήφο του Προέδρου της Επιτροπής, οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση και λειτουργία αρχής κατά της διαφθοράς».

Τόνισε ότι «οδηγούνται στην Ολομέλεια δύο σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο βασικός νόμος μαζί με τους κανονισμούς, καθώς επίσης και ο περί της προστασίας από παρενόχληση και παρενοχλητική παρακολούθηση νόμος που επαναλαμβάνω σημαντικά νομοσχέδια τα οποία οδηγούνται στην Ολομέλεια στις 22 του μήνα».

Επικρίσεις κατά Γιολίτη 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού επέκρινε την υπουργό ότι απέτυχε να οδηγήσει έγκαιρα στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο και συμφωνημένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Είπε ότι λίγες βδομάδες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, η υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε στη Βουλή νομοσχέδια που δεν είναι συμφωνημένα «με το ενδεχόμενο μάλιστα μέρος αυτών να είναι αντισυνταγματικά».

«Είμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό αδιέξοδο και δεν είναι σωστό να τίθενται οι τρεις εξουσίες σε πορεία σύγκρουσης. Ούτε η Βουλή μπορεί να ασκήσει ρόλο επιδιαιτητή μεταξύ Κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ούτε και δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανέναν. Η Βουλή είναι κυρίαρχη εξουσία και όχι επικυρωτικό όργανο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ», είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η αρμόδια υπουργός καλεί με δημόσιες δηλώσεις της τη Βουλή να παραβιάσει κοινοβουλευτικά θέσμια, τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής, να παρακάμψει διαδικασίες διαβούλευσης, υποβολής τροπολογιών και να ψηφίσει συνταγματική τροποποίηση μέσα σε λίγες μέρες. «Αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο. Περίπλοκα νομοσχέδια που άπτονται του Δικαίου της Ανάγκης και  που περιλαμβάνουν διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δημιουργία νέου Εφετείου, νέου Ανώτατου Δικαστικού και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Λίγες μέρες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής και χωρίς να παρέχεται επαρκής χρόνος μελέτης από το σύνολο των Βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, η υπουργός με δηλώσεις της υπόσχεται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα ότι θα εκδικάζονται οι υποθέσεις σε 2-3 χρόνια.

«Η Δικαιοσύνη δεν σηκώνει ούτε πυροτεχνήματα ούτε πειράματα ούτε επικοινωνιακή διαχείριση. Εμείς θα συμπεριφερθούμε σοβαρά και υπεύθυνα. Καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο. Σήμερα, με μόνη διαφωνία αυτή του κυβερνώντος κόμματος, η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή με τη νέα της σύνθεση», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να καταστεί απορρύθμιση και ότι σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα απονομής δικαιοσύνης χρειάζεται άπλετος χρόνος για να επιδιωχθεί η σύμφωνη γνώμη όλων των θεσμικών παραγόντων και η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση γιατί μόνο έτσι θα πετύχει προς όφελος των πολιτών.

«Δυστυχώς με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις και ακριβώς για αυτό το λόγο και μπροστά το κίνδυνο η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης να καταστεί απορρύθμιση, το ΔΗΚΟ όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν στην άρον-άρον τοποθέτηση των νομοσχεδίων ενώπιον της ολομέλειας», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «για μας τα ζητήματα που αφορούν την δικαιοσύνη είναι κορυφαία ζητήματα για λειτουργία της δημοκρατίας και δεν αποδεχόμαστε τη λογική όσων επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν ως μέρος της επικοινωνιακής προεκλογικής τους ατζέντας, θυσιάζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης χάριν της δημιουργίας εντυπώσεων, πολύ περισσότερο δε όταν αυτές είναι λανθασμένες».

Από την ΕΔΕΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι θα ήταν πολύ εύκολο για την Επιτροπή Νομικών και τη Βουλή να καταψηφίσει μη ολοκληρωμένα και ανέτοιμα νομοσχέδια ή να υπερψηφίσει νομοσχέδια που θα κηρύσσονταν αντισυνταγματικά σε μερικές βδομάδες ή το χειρότερο να ψηφιστούν νόμοι και τροποποίηση συντάγματος οι οποίοι δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα και να προχωρούν σε ουσιαστική μεταρρύθμιση. «Είναι για αυτό το λόγο που τα νομοσχέδια αυτά χρειάζονται περαιτέρω μελέτη γιατί είναι κρίμα ο πολίτης να περιμένει δεκαετία για μια απλή υπόθεση κατάληξης σε απόφαση η οποία είναι και δύσκολο να εκτελεστεί», ανέφερε.

Έντονη η Γιολίτη 

Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της για την απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να μην προωθήσουν τα νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια», λέγοντας πως «δυστυχώς τα συγκεκριμένα κόμματα δεν επέδειξαν υπεύθυνη στάση και προτίμησαν να παρατείνουν και άλλο την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Επέλεξαν να μην σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην προσπεράσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Όπως ανέφερε η κ. Γιολίτη, «το κόστος για τη μη υπερψήφιση των νομοσχεδίων θα συνεχίσουν να το επωμίζονται οι πολίτες, αφού οι υποθέσεις θα συνεχίσουν να χρειάζονται δεκατέσσερα χρόνια για να τελεσιδικήσουν. Θα συνεχίσουν να βλέπουν τη δικαιοσύνη να αργεί να αποδοθεί και δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι δικαιοσύνη».

Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, που οι προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων και οι εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους τους τελευταίους μήνες, με τη δική τους μάλιστα ενεργή συμμετοχή, δεν αξιοποιήθηκαν από τη Βουλή, για να καταλήξει σε συμφωνημένα νομοσχέδια, (με τροπολογίες ενδεχομένως αν το έκρινε σκόπιμο), και να τα οδηγήσει στην Ολομέλεια.

«Για την κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει προτεραιότητα η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η απόδοση στους πολίτες της Δικαιοσύνης που δικαιούνται και άρα οι προσπάθειες μας είναι βέβαιο πως δεν τερματίζονται σήμερα», ανέφερε η κ. Γιολίτη.

Καλεί τα κόμματα να επιδείξουν στάση ευθύνης ο ΠΔΣ

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) σε ανακοίνωση του, επανατονίζει τη θέση του υπέρ της ψήφισης των τριών νομοσχεδίων για την δικαστική μεταρρύθμιση, τα οποία όπως αναφέρει, θα πρέπει να παραμείνουν εκτός του προεκλογικού αγώνα ή άλλων σκοπιμοτήτων και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν στάση ευθύνης.

Σημειώνεται ότι τόσο στο πλαίσιο διαβούλευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής στις δύο τελευταίες συνεδρίες της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εισηγηθούν τροποποιήσεις, βελτιώσεις και/ή να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες πτυχές των νομοσχεδίων. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στον ΠΔΣ.

Αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν από την παραπομπή των τριών Νομοσχεδίων στην Επιτροπή Νομικών, σε τουλάχιστον δύο συνεδρίες στις οποίες μετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΔΣ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και εκπροσώπων όλων των κομμάτων, είχε εκφράσει τις απόψεις του τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετείχε σε συζήτηση των επιμέρους διατάξεων με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Υπουργείου. Εκπροσωπήθηκε δε και ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και στις δύο συνεδρίες διά της Προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, κα Περσεφόνη Παναγή, είχε εκφράσει την άποψη ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση. Οι επιφυλάξεις οι οποίες εκφράστηκαν σε σχέση με την επανασύσταση και δημιουργία του νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αποσκοπούσαν στην αποδόμηση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, δεν ετέθη ή τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη δημιουργία των δύο οργάνων τα οποία είναι επιθυμητό να δημιουργηθούν σε αντικατάσταση του ενιαίου Ανώτατου Δικαστηρίου όπως υφίσταται σήμερα.

Κατά συνέπεια η σύγκλιση είναι υπέρ της δημιουργίας ενός Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενός ξεχωριστού Ανώτατου Δικαστηρίου για τις υπόλοιπες υποθέσεις. Η δημιουργία του νέου Εφετείου θα συμβάλει στον καταμερισμό των υποθέσεων μεταξύ των τριών δικαστηρίων προκειμένου να αρχίσει η εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων με γοργούς ρυθμούς τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρεται, οι υπόλοιπες επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου συνδέονται με τη συμμετοχή εξωδικαστηριακών στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και Γνωμοδοτικό Συμβούλιο τα οποία αφορούν, το πρώτο στους διορισμούς και προαγωγές όλων των δικαστών και το δεύτερο σε συστάσεις στον Πρόεδρο για τον διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Συνταγματικό και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διευκρινίζεται ότι θέματα αντισυνταγματικότητας δεν θα αποφασιστούν, εκτός και εάν εγερθεί θέμα ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου και η άποψη του οποιουδήποτε εξωδικαστηριακά δεν αποτελεί δεσμευτική απόφαση επί του θέματος. Συνεπώς και αυτό το θέμα δεν συνιστά κώλυμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Ευελπιστούμε, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, ότι θα επικρατήσει η λογική γιατί η ανάγκη υλοποίησης της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι αδήριτη για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και η Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε, επομένως, ότι θα προωθηθεί έστω και την υστάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση των τριών Νομοσχεδίων πριν από τη λήξη των εργασιών της.

«Είναι πασίδηλο, πως οποιαδήποτε αναβολή της ψήφισής τους δεν θα εξυπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δικαιοσύνης. Ενδεχόμενες ελλείψεις που διαφανούν κατά την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, μπορούν να τύχουν διαχείρισης ή/και βελτίωσης στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων προς τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Κάθε βήμα προόδου, μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού είναι λογικό να βρίσκει εμπόδια, τα οποία όμως οφείλουμε να υπερπηδούμε και να ξεπερνούμε με συλλογική ομοψυχία και αφοσίωση, για χάριν του δημοσίου συμφέροντος που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν καθήκον να υπηρετούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Θερμάστρα προκάλεσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δομέτιο-Στο νοσοκομείο μία ένοικος, εκκενώθηκε το κτίριο
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών
Καθυστερήσεις και αδιαφάνεια αυξάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη
Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία