Μείωση 18% στις υποθέσεις ναρκωτικών το 2021-Η σύγκριση με την περσινή χρονιά
12:34 - 07 Απριλίου 2021
Μείωση της τάξεως του 18,11% παρατηρήθηκε στις υποθέσεις ναρκωτικών, που χειρίστηκε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος ανέφερε ότι η Υπηρεσία χειρίστηκε από την αρχή του έτους μέχρι και την 31 Μαρτίου, 226 υποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό σημαίνει πενήντα λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκαν 276 υποθέσεις.
Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση των εμπλεκομένων προσώπων, αφού φέτος καταγράφηκε εμπλοκή 245 προσώπων σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα ενεχόμενα πρόσωπα άγγιξαν τα 300.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κατσουνωτός, «παρατηρείται μια μείωση της τάξεως του 18,11% στον αριθμό των υποθέσεων», για να προσθέσει ότι «μείωση καταγράφεται και στα ενεχόμενα πρόσωπα της τάξεως του 18,33%».
Αυξήθηκαν οι σοβαρές υποθέσεις του 2021
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό κατά το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους σημειώθηκε αύξηση 27,77% στις σοβαρές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 18 σοβαρές υποθέσεις σε σύγκριση με 13, που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ανέφερε, επίσης, ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021 είχαν κατασχεθεί 30 κιλά κάνναβης, 45 κιλά φυτά κάνναβης, 2 κιλά μεταμφεταμίνες και μικροποσότητες άλλων ναρκωτικών ουσιών.
Επιπτώσεις στη διακίνηση ναρκωτικών την περίοδο του ολικού lockdown
Σύμφωνα με τον Διοικητής της ΥΚΑΝ, έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών κατά την περίοδο του περσινού lockdown, δηλαδή από τις 13/3/2020 μέχρι τις 20/5/2020, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν μπορούν να αποτυπωθούν στην πλήρη έκτασή τους τώρα, αλλά μακροπρόθεσμα.
Αναφερόμενος σε στατιστική ανάλυση που έχει γίνει για την περίοδο του ολικού lockdown από τις 13/3/2020 μέχρι τις 20/5/2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «παρατηρήθηκε μείωση στο συνολικό αριθμό των υποθέσεων της τάξεως του 29,90%, δηλαδή από 194 υποθέσεις που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο το 2019, οδηγηθήκαμε στις 136 το 2020, συνεπεία του lockdown».
«Είναι μια ανάλυση», είπε, «που δείχνει ότι υπήρξε επίπτωση στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών από την πανδημία, λόγω του ότι τα αεροδρόμια ήταν κλειστά και οι εταιρείες κλειστές. Ήταν μια περίοδος που υπήρχαν δυσκολίες πολλές στο να γίνει εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών».
Στροφή δραστών στην τεχνολογία και στο σκοτεινό διαδίκτυο
Σε ερώτηση εάν έχουν διαφοροποιηθεί οι τρόποι αγοράς και προμήθειας ουσιών εν καιρώ πανδημίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «έχουν διαφοροποιηθεί, αλλά όχι σε δραστικό βαθμό».
Σημείωσε πως «παρατηρείται μια στροφή στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στο σκοτεινό διαδίκτυο (darknet)», εξηγώντας ότι «είναι ένα ανώνυμος διαδικτυακός ιστότοπος, η πρόσβαση του οποίου δεν γίνεται με τα συνήθη εργαλεία αναζήτησης, π.χ. google, αλλά με άλλα λογισμικά προγράμματα».
Πρόσθεσε ότι στον ιστότοπο αυτό οι πληρωμές γίνονται με ψηφιακό νόμισμα σε μια προσπάθεια να μην αφήνονται ηλεκτρονικά ίχνη και αποτυπώματα από πλευράς των δραστών.
Αναφορικά με τους τρόπους χειρισμού αυτών των υποθέσεων από την ΥΚΑΝ, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Υπηρεσία συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ διερευνούν ήδη κάποιες πληροφορίες από πλευράς Europol.
Αύξηση της χρήσης από ανήλικους
Ερωτηθείς αν υπάρχει αύξηση στη χρήση ναρκωτικών από ανήλικους στην Κύπρο, είπε ότι «φαίνεται πως φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών από νεαρούς και έφηβους παρουσιάζει αύξηση», για να συμπληρώσει πως «αυτό συμπεραίνεται βάσει των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής έρευνας γενικού πληθυσμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, αλλά και της έρευνας που αφορά στον μαθητικό πληθυσμό από 15 μέχρι 16».
Όπως είπε, «έχει προκύψει ότι η κάνναβη είναι το συχνότερο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται από ανήλικους και κυρίως αφορά στις ηλικίες 15 μέχρι 24 ετών», για να προσθέσει πως «η χρήση ουσιών από μαθητές ηλικίας 15 μέχρι 16 φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση, σε σχέση με την κάνναβη».
Επιπλέον, ανέφερε ότι και το αλκοόλ φαίνεται είναι σε ψηλό ποσοστό, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κάνναβη η πρώτη ουσία χρήσης στην Κύπρο
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η πρώτη ουσία χρήσης στην Κύπρο είναι η κάνναβη, για να προσθέσει πως μετά από αυτή ακολουθεί η κοκαΐνη, που είναι η πιο δημοφιλής διεγερτική ουσία, ενώ πλέον φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι μεταμφεταμίνες και τα συνθετικά ναρκωτικά.
Τα ναρκωτικά είναι η πιο δυναμική αγορά του εγκλήματος
Ο κ. Κατσουνωτός είπε πως «τα ναρκωτικά είναι η πιο δυναμική αγορά του εγκλήματος», σημειώνοντας ότι «η ΥΚΑΝ έχει υποχρέωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ενώ επιχειρεί να βρίσκεται πιο μπροστά από τους εμπόρους και όχι να τους ακολουθεί».
«Από 18/5/2020 διευρύνθηκε ο τομέας και η διαχείριση όλων των πληροφοριών κάτω από την ΥΚΑΝ, η οποία προσαρμόζει τις δράσεις και τις ενέργειές της, έχοντας πάντα υπόψη τα όσα διαδραματίζονται, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές και ό,τι νόμιμο όπλο έχει στη διάθεση της», ανέφερε.
Σε σχέση με τους τους τρόπους προστασίας των ανήλικων, είπε ότι για την ΥΚΑΝ τεράστια σημασία έχει η θωράκιση και η ανάπτυξη των μηχανισμών αντίστασης στη χρήση των ναρκωτικών, συμπληρώνοντας πως οι μηχανισμοί αυτοί αναντίλεκτα ξεκινούν από το οικογενειακό περιβάλλον.
Απευθυνόμενος στους ανήλικους είπε πως «η χρήση ναρκωτικών είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και ιδιαίτερα των σκληρών ναρκωτικών», σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επιλέξουν συνειδητά τη ζωή και όχι την οδό που οδηγεί σε αποκαθήλωση της προσωπικότητας και σε έμμεσους ή άμεσους θανάτους».
Πηγή: ΚΥΠΕ