Το ένα όχι μετά το άλλο για ισοβίτη από Ανώτατο-Επιμένει για παράνομη κράτηση
07:00 - 30 Ιανουαρίου 2021
Άλλη μια προσφυγή στο Ανώτατο κατέληξε στο κενό για τον ισοβίτη Κυριάκο Γεωργιάδη, ο οποίος από το 2015 εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για την αποφυλάκιση του, καθώς υποστηρίζει ότι «κρατείται παράνομα στις Κεντρικές φυλακές».
Ο 61χρονος σήμερα ισοβίτης, είχε καταδικαστεί σε δυο φορές ισόβια κάθειρξη στην Αμερική για το φόνο εκ προμελέτης του εραστή της συζύγου του και απόπειρα φόνου της ίδιας, τον Δεκέμβριο του 1995, ενώ το 2012 μεταφέρθηκε στην Κύπρο για έκτιση του υπόλοιπου των ποινών που του επιβλήθησαν. Και αυτό, κατόπιν ικανοποίησης αιτήματος του δυνάμει των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη Μεταφορά Καταδίκων, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και της οποίας συμβαλλόμενο μέρος είναι και οι ΗΠΑ.
Ο Γεωργιάδης, μετά τη μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές, αιτήθηκε επανειλημμένως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αποφυλάκισή του, προβάλλοντας ότι είχε εκτίσει ολόκληρη την ποινή του, χωρίς όμως επιτυχία, καθότι στις 22.12.14 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκρίνισε ότι ο ισοβίτης δικαιούταν εκπτώσεων στις δύο ποινές, αυτές των τεσσάρων ετών φυλάκισης που ήταν καθορισμένη και των 25 ετών μέχρι ισόβια, με πιστώσεις, με αποτέλεσμα η έκτιση τους να έχει ολοκληρωθεί στις 10.11.13. Ωστόσο, σε ότι αφορά την τρίτη διαδοχική ποινή, αυτή των επτά χρόνων χωρίς πιστώσεις, δεν δικαιούταν οποιασδήποτε πίστωσης και συνεπώς η συντομότερη ημερομηνία για την οποία δικαιούται να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης είναι η 10.11.2020.
Η αντίδραση του ισοβίτη στην απόρριψη του αιτήματος του για αποφυλάκιση εκδηλώθηκε με την καταχώριση αίτησης το 2015, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, για έκδοση Habeas Corpus, χωρίς όμως επιτυχία, αφού το Ανώτατο απέρριψε την αίτηση τον Ιούλιο του 2016.
Η απορριπτική για τον Γεωργιάδη απόφαση στην πιο πάνω αίτηση, εφεσιβλήθηκε στις το 2017, ενώ στην συνέχεια η έφεση αποσύρθηκε και απορρίφθηκε, αφού οι δικηγόροι του ισοβίτη, θα προχωρούσαν με νέα αίτηση. Πράγμα που έπραξαν στις 13.10.17, με την καταχώριση της νέας αίτησης για έκδοση Habeas Corpus, εναντίον και πάλι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, αυτή τη φορά, μέσω τόσο της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Με επιπρόσθετη διαφορά, σε σχέση με την πρώτη αίτηση, ότι με τη δεύτερη ζητούσε και την κήρυξη του εδαφίου (γ) του άρθρου 5 του Νόμου ως αντισυνταγματικού.
Η αίτηση προσέκρουσε σε ένσταση της Δημοκρατίας, με την οποία προέβαλε αφενός ότι τα γεγονότα της υπόθεσης δεν στοιχειοθετούσαν βάσιμο λόγο θεραπείας και αφετέρου ότι η αίτηση παραβίαζε την αρχή του δεδικασμένου και η καταχώριση της συνιστούσε κατάχρηση της διαδικασίας, λόγω του ότι είχε καταχωρίσει την πρώτη αίτηση η οποία και απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η έφεση που καταχώρισε κατ΄ ακολουθία της απόσυρσης της.
Η αίτηση οδηγήθηκε σε ακρόαση, με κατάληξη την απόρριψη της στη βάση παραβίασης της αρχής του δεδικασμένου, με την υπεράσπιση του Γεωργιάδη να καταχωρεί νέα ένσταση υποστηρίζοντας πως λανθασμένα το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του, λόγω παραβίασης της αρχής του δεδικασμένου, λανθασμένα δεν εξέτασε την συνταγματικότητα του εδαφίου και η απόρριψη της αίτησης του παραβιάζει τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης.
«Οι αιτιάσεις του εφεσείοντα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενήργησε και ως Δικαστική Εξουσία κατά παράβαση του Άρθρου 35 του Συντάγματος δεν ευσταθούν. Δυνάμει του Νόμου, η μεταφορά καταδικασθέντος από αλλοδαπό Δικαστήριο για έκτιση της ποινής του στην Κύπρο δεν συνιστά δικαστική πράξη αλλά ανάγεται σε εκτέλεση υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέει από τη Σύμβαση και η οποία έχει ανατεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως», ανέφερε στην απόφαση του Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας εκ νέου την προσφυγή του ισοβίτη.
Ο ισοβίτης, τον Μάιο του 2020, υπέβαλε νέα αίτηση για αποφυλάκιση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ΄ Αδεία, η οποία και εκκρεμεί. Ωστόσο, ο Γεωργιάδης προσέφυγε εκ νέου στο Ανώτατο, αξιώνοντας και πάλι την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, καθώς επιμένει πως η κράτηση του είναι παράνομη, επικαλούμενος ότι έχει εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Βεβαίως, η παρούσα προσφυγή, εδράζεται στο γεγονός ότι έχει παρέλθει η 10.11.2020, ημερομηνία που, κατά τους ισχυρισμούς του, έχει συμπληρώσει την έκτιση των ποινών που του επιβλήθηκαν.
Ωστόσο, ο ισοβίτης, έφαγε νέα πόρτα από το Ανώτατο, το οποίο ανέφερε πως η νομιμότητα της κράτησης του εξετάστηκε ξανά και η θέση του ότι εξέτισε και τις τρεις ποινές που του είχε επιβάλει το αρμόδιο Δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, απορρίφθηκε.
«Εν προκειμένω, ο αιτητής έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεων, η οποία εκκρεμεί. Είναι το εν λόγω Συμβούλιο που έχει την εξουσία να διατάξει την αποφυλάκιση του αιτητή υπό όρους. Το ένταλμα Habeas Corpus δεν εκδίδεται στις περιπτώσεις όπου πρόσωπο έχει καταδικαστεί από νόμιμο δικαστήριο και εκτίει την ποινή του, όπως είναι η παρούσα περίπτωση. Η δυνατότητα που παρέχεται στον αιτητή να αποφυλακιστεί υπό όρους στις 10.11.2020 δεν καθιστά την κράτησή του παράνομη μετά από την εν λόγω ημερομηνία. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στις προηγούμενες διαδικασίες για Habeas Corpus και τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο που απεστάλη από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 22.12.2014, ο αιτητής θα μπορούσε την 10.11.2020 να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους, κάτι που έπραξε ο αιτητής και η εξέταση της αίτησής του εκκρεμεί».