Πίσω από τις λέξεις της... undercover οργάνωσης-Το θαύμα, η δωρεά και το payroll
06:41 - 15 Οκτωβρίου 2020
Η απάντηση έρχεται προς το τέλος του ντοκιμαντέρ. Σε ερώτηση των μεσαζόντων υπό κάλυψη ρεπόρτερ αν θα υπάρξει κόστος, πέραν από την επένδυση που πρέπει να γνωρίζουν, ο διευθυντής της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη, της εξηγεί πως δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι να εξετάσει ολοκληρωμένα τον φάκελο. «Αν πρέπει να δώσουμε 50 χιλιάδες ευρώ ως δωρεά, κάπου για να υπάρχει υποστήριξη, κανονικά θα μπορούμε να τα βάλουμε μέσα στο συμβόλαιο και να πάρουμε αυτά τα χρήματα από το συμβόλαιο για να τα δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορούμε να τα πάρουμε μετρητά... Εξαρτάται. Δεν μπορώ να σας πω πού θα πληρώσουμε 50 ή 100 ή 200 χιλιάδες από τώρα. Αν είναι όλα εντάξει δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω. . Όμως αν υπάρχουν προβλήματα θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ένα ένα».
Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή, το στέλεχος της εργοληπτικής εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, παραδέχεται πως ίσως χρειαστεί να πληρώσουν κάποια χρήματα, αναλόγως και της δυσκολίας της υπόθεσης για εξασφάλιση διαβατηρίου για ένα εγκληματία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται αλλά παραχωρεί την βουλευτική του ασυλία για έρευνες ο Συλλούρης
Ο μύθος του κύριου Χριστάκη
Κάτι άλλο που προκύπτει από το ντοκιμαντέρ, είναι πως ο ίδιος ο Χριστάκης Τζιοβάνης δεν μιλάει πολύ, μιλάνε όμως πολύ όλοι οι υπόλοιποι για αυτόν. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε για τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Θα βρούμε τρόπους να προσπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο θα βρούμε λύση. Και τις περισσότερες φορές υπάρχουν λύσεις. Αν ο Χριστάκης έχει λύση, έχει. Έχει πολλή δύναμη στη βουλή, έχω δει τη δύναμη του. Δεν κάνει θαύματα, αλλά είναι κοντά στο θαύμα. Σε κάθε υπουργείο υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί. Αυτοί δεν αλλάζουν ότα ν αλλάζει η Κυβέρνηση. Παράδειγμα ο Γενικός διευθυντής . Πάνω από αυτόν, είναι ο υπουργός. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου είναι πολύ στενός φίλος του Χριστάκη».
Σε αυτή την παρέμβαση Πιττάτζη εγείρονται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Σε ποιες υποθέσεις ο κ. Πιττάτζης είδε τη δύναμη του κ. Τζιοβάνη; Όπως παραδέχεται ήταν πολλές αυτές οι φορές και ο κ. Τζιοβάνης βρήκε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις. Σε καταστάσεις, δηλαδή παρόμοιες με αυτήν του Κινέζου εγκληματία που εκπροσωπούσαν οι μεσάζοντες-ρεπόρτερ.
Οι διωκτικές Αρχές ενδεχομένως και να έπρεπε από την πρώτη στιγμή να εξετάσουν τις περιπτώσεις που υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στους δύο, καθώς και όλες τις περιπτώσεις που δόθηκαν κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν έπαυλη ή διαμέρισμα από την εταιρία του κ. Τζιοβάνη.
Επίσης, σε ότι αφορά το lobying που έχει αναφερθεί και νωρίτερα, μόνο και μόνο η αναφορά του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη ότι, έχουμε καλή ομάδα, έχω διαχειριστεί πολύ σοβαρές υποθέσεις διαβατηρίων, είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αφού ο κ. Πιττάτζης δεν εννοούσε τους εργαζόμενος στο δικηγορικό του γραφείο αλλά την ομάδα, όπως παρουσιάζεται στο βίντεο, τον ίδιο δηλαδή, τον Χριστάκη Τζιοβάνη, τα στελέχη της εταιρείας του, τον Τόνυ και τη σύζυγό του, ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής.
Άλλωστε σε άλλο σημείο ο δικηγόρος από το Παραλίμνι ακούγεται να λέει πως έχει δει τον κ. Τζιοβάνη να κάνει πράγματα, όχι παράνομα, αλλά στα πρόθυρα (on the verge) του παράνομου, με ότι κι αν αυτό σημαίνει, κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι ανακριτές της υπόθεσης. Μάλιστα έδωσε και παράδειγμα, πράγμα που μάλλον δεν θα έκανε αν είχε υποψίες για τον ύποπτο ρόλο των μεσαζόντων. «Είχα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με κάποιον πελάτη πρόσφατα. Και ο υπουργός είναι επίσης φίλος και ήταν πρώην πελάτης μου. Και μου είπε Ανδρέα δεν μπορώ να αγγίξω το θέμα. Φοβάμαι το προσωπικό του Υπουργείου που ασχολείται με το ζήτημα. Ο Χριστάκης το έλυσε σε μια εβδομάδα», είπε ο κ. Πιττάτζης, παραδοχή που επίσης θα πρέπει να εξεταστεί από τις Αρχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ες γην ενάλιαν Κύπρον ου… κουμπάρος μ’ εθέσπισεν
Τα κενά του συστήματος
Αναμφίβολα οι ευθύνες της πολιτείας είναι αμέτρητες. Τα κενά του συστήματος, ήταν ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και χρόνια αλλά και της Βουλής να τα εντοπίσει και να τα κλείσει. Σε αυτά τα κενά αναφέρθηκαν και οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ σε διάφορα σημεία.
«Αν έχουμε ένα πελάτη που έκανε ξέπλυμα δεν μπορούμε να τον περάσουμε. Αν έχει εγκληματικό παρελθόν και δεν συνδέεται με τα χρήματα μπορούμε. Αυτή είναι η νομική. Έχω πελάτη που δεν μπορεί αλλά μπορεί η γυναικά του. Έχω άλλο πελάτη που δεν μπορεί να πάρει διαβατήριο αλλά μπορεί ο γιος τους. Είχα πελάτη που απορρίφθηκε από έντεκα τράπεζες αλλά εγκρίθηκε από τη δωδέκατη. Σε δεκαπέντε ημέρες πήρε έγκριση».
Οι επιλογές που δίνουν οι εμπλεκόμενοι στο βίντεο στον μεσάζοντα-εκπρόσωπο του Κινέζουν εκατομμυριούχου εγκληματία, μπορεί να μην είναι παράνομες με βάση το γράμμα του νόμου, ωστόσο καταδεικνύουν τα κενά που μετέτρεψαν το πρόγραμμα επενδύσεων σε πρόγραμμα πώλησης ή ξεπουλήματος, όπως είπε χθες και ο Κώστα Κληρίδης, διαβατηρίων.
Και μετά από όλα τα πιο πάνω έρχεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής που η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ, αποτελεί επιστέγασμα του διασυρμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της.